Nyheter

Från e-sport till segling med Ystad Segelsällskap

 • 30 aug 2023

image: Från e-sport till segling med Ystad Segelsällskap

Barn och ungdomar i Ystad Handbolls IFs e-sportsverksamhet har fått prova på e-segling för att sedan segla ute på havet hos Ystads Segelsällskap. Ett lyckat samarbete som har lett till att fler blivit intresserade av att börja segla.

- Det har varit väldigt kul att ha detta samarbete med både Ystad IF Handbolls e-sportsverksamhet och Ystads Segelsällskap. Extra roligt är att det gett mersmak för segling hos barnen och ungdomarna, vilket också innebär att projektet fyller sin funktion, säger Raul Fuentes, projektledare för DigiSail.

SM i OK-jolle och Finnjolle avgjort i Karlstad

 • 30 aug 2023

image: SM i OK-jolle och Finnjolle avgjort i Karlstad

Det blev Malmö SS som lade beslag på hela prispallen på SM i Finnjolle med Olof Lundqvist som svensk mästare tillsammans med silvermedaljör Peter Overup och bronsmedaljör Stefan Sandahl. I OK-jolle tog Niklas Edler, KSSS som hem årets SM-guld i före Mikael Björndahl, Råss och Thomas Hansson-Mild, Umeå SS. 

Danvikskanalen i Stockholm – sista dagen för broöpppning 3 september

 • 29 aug 2023

image: Danvikskanalen i Stockholm – sista dagen för broöpppning 3 september

På måndag påbörjas arbetet med att renovera Norra Danviksbron mellan Stockholm och Nacka. Sista dagen för båtar med höga master att gå igenom Danvikskanalen mellan Saltsjön och Mälaren blir nu på söndag 3 september. Från och med måndag 4 september kan inte broarna öppnas och den segelfria höjden sänks till 10,8 meter. Båtar högre än det kommer inte kunna passera genom kanalen förrän i mitten av december då den kvarvarande södra bron kommer börja öppnas igen. Danvikskanalen planeras dessutom vara helt avstängd för sjöfart 6-17 november samt 4-15 december.

2026 kommer broarna inte öppnas under större delen av året, vilket ger begränsad segelfri höjd hela fritidsbåtssäsongen.

Mer om projektet, aktuellt läge och möjlighet att få sms-aviseringar om begränsningarna: https://www.regionstockholm.se/danviksbron

fotocred: Region Stockholm
 

Europapremiär 20/9 för Buddy Melges film med Historiska utskottet

 • 29 aug 2023

image: Europapremiär 20/9 för Buddy Melges film med Historiska utskottet

Svenska Seglarförbundets Historiska utskott har lyckats arrangera europapremiären av filmen om USA:s främsta seglare genom tiderna, Buddy Melges  och filmenThe Wizard of Zenda.

Filmens första visning i Europa kommer att ske:

När: onsdagen den 20 september kl. 20:00
Var: Stockholm i Filmhuset, Borgvägen 1-5 på Gärdet i centrala Stockholm 

Team Elvis nordiska & svenska mästare i J70

 • 29 aug 2023

image: Team Elvis nordiska & svenska mästare i J70

I ett starkt, rekordstort startfält med många namnkunniga seglare stod rutinerade Team Elvis med Filip Engelbert högst på pallen som både nordiska och svenska mästare i J70 när mästerskapet arrangerades av Malmö Segelsällskap, i Limhamn i helgen. Olov Langenius med besättning från GKSS seglade hem silvret och bronset knep Magnus Tyreman med besättning från KSSS.

Ebba & Henrik årets Mange Olsson stipendiater

 • 28 aug 2023

image: Ebba & Henrik årets Mange Olsson stipendiater

Ebba Berntsson och Henric Wigforss har utsetts till årets stipendiemottagare ur Mange Olssons Minnesfond. Vid en ceremoni 22 augusti på Djurgården i Stockholm fick de två framtidsnamnen inom svensk kappsegling ta emot sina stipendier. Samtidigt fick Simon Fisher, Storbritannien, motta Mange Olsson-priset.

Härlig fajt om medaljerna på SM i Trissjolle

 • 28 aug 2023

image: Härlig fajt om medaljerna på SM i Trissjolle

SM i Trissjolle inleddes lördagen den 12 augusti på förmiddagen med ovanligt svåra förhållande på Kungsbackafjorden då stormen Hans hade lämnat efter sig starka strömmar som utmanade. Inte blev det lättare av att strömmen vände under eftermiddagen och vinden gick på syd. 

Ek, Ek och Kilsäter SM-vinnare 606

 • 24 aug 2023

Helgen 11-13 augusti avgjordes SM i 606 på Marstrandsfjorden med Staffan Ek, Håkan Ek och Herman Kilsäter, Karlshamns Segel Sällskap (KSS), som gjorde en bejublad comeback och tog hem SM-guldet i hård kamp före Johan Qviberg och Mikael Nettelbladt Stockholms 606 Klubb (S606K) och förra årets SM-vinnare Erik Lindén och Gustav Theander, Oxelösunds Segelsällskap (OXSS).

Cederblad, Schwarts och Jarlmander från SS Vikingarna vann SM i Nordisk Folkbåt

 • 23 aug 2023

image: Cederblad, Schwarts och Jarlmander från SS Vikingarna vann SM i Nordisk Folkbåt

Efter nio kappseglingar i Västervik stod Anders Cederblad, Ola Schwartz och Anders Jarlmander, SS Vikingarna från Kalmar som svenska mästare i Nordisk Folkbåt när SM avgjordes i Västervik 9 - 13 augusti.

29er EM på hemmaplan, en succé

 • 22 aug 2023

29er EM som avgjordes på hemmaplan i Saltsjöbaden med KSSS som värd samlade 173 besättningar från 24 nationer. Det svenska laget bestod av 19 besättningar och fyra coacher. Det var upplagt för spännande segling på Baggens kluriga vatten och när vi summerar EM kan vi se att det inte bara var en sportslig framgång med dubbla svenska medaljer, utan även ett fantastiskt arrangemang. Kort sagt, en succé!

Josefin avslutade VM med seger i finalracet

 • 20 aug 2023

image: Josefin avslutade VM med seger i finalracet

Josefin Olsson avslutade VM i ILCA på allra bästa sätt när hon vann söndagens final där de tio bästa i klassen gjorde upp om medaljerna. Totalt slutar Josefin sjua på VM och därmed tog hon en nationsplats till OS i Paris 2024.

Ekolns SK vann i Allsvenskan

 • 20 aug 2023

image: Ekolns SK vann i Allsvenskan

Efter en rafflande finalsegling vann Ekolns segelklubb från Uppsala på söndagen årets tredje deltävling i Allsvenskan. Ekolns vann omgången i Åmål, som präglats av grått väder och lätta vindar, före Hjuviks Båtklubb och Ljungskile Segelsällskap.

EM-silver Hedvig och Hugo i 29er

 • 19 aug 2023

image: EM-silver Hedvig och Hugo i 29er

Hedvig och Hugo Liljegren seglade på lördagen hem ett silver på 29er-EM i Saltsjöbaden. Det har varit extremt svårseglade förhållanden med stora vindvrid och tryckskillnader under veckan. Men syskonparet har presterat fantastiskt under veckan genom att hålla huvudet kallt och komma tillbaka trots ett antal tyngre race.

Inget medaljrace för Vilma och Rebecca

 • 18 aug 2023

image: Inget medaljrace för Vilma och Rebecca

Mycket lätta vindar satte stopp för fredagens medaljrace i 49erFX på VM i Haag. För de svenska guldmedaljörerna Vilma Bobeck och Rebecca Netzler förändrar det inget – mer än att det inte blev någon segling. Däremot blev det prisutdelning där de fick sina guldmedaljer och hyllades för sin storseger.

Tufft motstånd på Para-VM inspirerade

 • 18 aug 2023

image: Tufft motstånd på Para-VM inspirerade

Para-VM är avslutat men det är bara början för de fyra deltagarna och för paraseglingen som för första gången seglade sida vid sida med VM i OS-klasserna i holländska Haag.

-Alla fyra har kämpat väl i sina respektive klasser och med en fantastisk inställning har de tagit sig an utmaningen att tampas med världseliten, säger Sara Sandberg från Skota Hem som coachade teamet på VM.

Flera av medaljfinalerna sändes live under VMets sista dag och alla kunde följa dramatiken.

Emil och Hanna vann VM-brons i Nacra

 • 17 aug 2023

image: Emil och Hanna vann VM-brons i Nacra

Emil Järudd/Hanna Jonsson seglade på torsdagen hem ett VM-brons i Nacra 17. I finalen där de tio bästa på VM gjorde upp om medaljerna stod de för en makalös upphämtning efter en miss i starten. De slutade tvåa i finalen vilket räckte till en bronsmedalj.

Dags för årets tredje tävlingshelg i Allsvenskan

 • 17 aug 2023

Till helgen (18–20 augusti) kommer Allsvenskan till Åmål och SS Åmålsviken som för andra året i rad arrangerar en allsvensk tävling i Vänern.

VM-guld till Vilma och Rebecca

 • 16 aug 2023

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler är klara världsmästare i 49erFX efter ett helt fantastiskt mästerskap som de dominerat fullständigt från dag ett. Trots att finalen återstår att segla så är guldet Vilma och Rebeccas. Deras ledning är så stor att ingen kan komma i kapp.

Vilma och Rebecca utökar sin VM-ledning

 • 15 aug 2023

image: Vilma och Rebecca utökar sin VM-ledning

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler fortsätter att segla bäst av alla på VM i 49erFX. På tisdagen utökade de sin redan stora ledning och med bara en dag kvar, med tre race, och sedan en finalsegling på fredag, så har de ett ovanligt stort försprång på 35 poäng.

Bra start för våra svenska seglare på 29er EM i Saltsjöbaden

 • 15 aug 2023

image: Bra start för våra svenska seglare på 29er EM i Saltsjöbaden

Första tävlingsdagen under EM i 29er i Saltsjöbaden bjöd på kluriga skiftande vindar vilket tycks passa våra svenska seglare bra. Syskonen Hedvig och Hugo Liljegren är bästa svenska besättning och ligger på en tredje plats efter dagen tätt följt av Ebba och Ellen Fredriksson på en sjunde plats.

Medalj igen till Erik Norlén

 • 14 aug 2023

Erik Norléns internationella debut i ILCA 7 fick en flygande start. KSSS seglaren som till vardags går på seglargymnasiet i Motala tog silver, ett ynka poäng från guld i U19 klassen när U21 EM avgjordes i veckan. Tävlingarna som hölls i norska Stavanger samlade över 200 deltagare i klasserna ILCA 6 dam och ILCA 7 herr. 

Mikael Ek & Rickard Norén starkast på Para-VM

 • 14 aug 2023

image: Mikael Ek & Rickard Norén starkast på Para-VM

När 9 av 10 seglingar är avklarade på Para-VM i Haag i tvåmansbåten RS Venture Connectär ligger Mikael Ek & Rickard Norén på en fin 4:e plats bland de 16 deltagande nationerna. De har 17 poäng upp till bronset som då inte är inom räckhåll och tajt neråt. Vilodag tisdag och avslutande segling på onsdag blir spännande. I 2.4mR är Patric Rosenberg 8:a, också han har ett race kvar. I Hansa 303 ligger Peter Idar 14:e men hade vilodag i dag och har 4 seglingar kvar innan VMet är slut.

 

Vilma och Rebecca i stor ledning på VM

 • 13 aug 2023

image: Vilma och Rebecca i stor ledning på VM

Inget verkar kunna stoppa Vilma Bobeck/Rebecca Netzler på VM i 49erFX. Segrarna i lördagens samtliga tre race följdes på söndagen upp med två segrar och en tredjeplats och de leder VM i stor stil. Nu är kvalomgången över och alla de bästa besättningarna ska mötas i samma race.

Junior-SM avgjort

 • 13 aug 2023

image: Junior-SM avgjort

Junior-SM i segling är över. Närmare 300 ungdomar mellan 12 och 20 år har gjort upp om 30 JSM-medaljer i tio klasser. Mästerskapet i Stenungsund visar att svensk segling står sig stark, återväxten är god och förhoppningsvis kommer några av deltagarna i årets JSM att ta steget ut i den internationella kappseglingsvärlden om några år.

Storslam på VM för Vilma och Rebecca

 • 12 aug 2023

image: Storslam på VM för Vilma och Rebecca

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler fick allt att stämma på andra dagen av VM i Haag. Tre race gav den svenska seglingsduon tre segrar och efter två av sex VM-dagar leder de 49erFX-klassen i stor stil.

Vilma och Rebecca i topp när VM drog igång

 • 11 aug 2023

image: Vilma och Rebecca i topp när VM drog igång

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler fick en flygande start när VM för samtliga olympiska seglingsklasser inleddes på fredagen i Haag, Nederländerna. Tre race blev det för svenskorna i 49erFX och de var tvåa, trea och etta i de tre racen. I totalen ligger de på andra plats efter första dagen.

Fyra paraseglare representerar Sverige på VM i Haag

 • 11 aug 2023

image: Fyra paraseglare representerar Sverige på VM i Haag

När det stora samlade VMet i Haag startar idag deltar fyra svenska paraseglare i tre olika paraklasser. Det är första gången parasegling är en del av det samlade VMet med alla OS-klasser. För Sverige deltar Peter Idar i Hansa 303, Patric Rosenberg i 2.4mR och i tvåmansbåten RS Venture representerar Mikael Ek och Richard Norén Sverige. Paraklasserna startar idag och avslutar onsdag 16 augusti. Ansvarig för laget är Sara Sandberg från Stiftelsen Skota Hem.

Bild: Mikael Ek & Richard Norén gjorde VM-debut tillsammans redan på Para-VM i Oman i höstas och deltar på VM i Haag i paraklassen RS Venture Connect.

Brons på 29er VM

 • 10 aug 2023

image: Brons på 29er VM

29er VM som i år gick av stapeln i Weymouth, Storbritannien samlade över 400 seglare från 25 nationer varav sex svenska besättningar. Under sex dagar och tolv intensiva race tävlades i klasserna öppen, tjej och kille. Efter rafflande finalseglingar stod det klart att syskonparet Ellen och Ebba Fredriksson tävlandes för ASMK lyckats bärga bronset i tjejklassen.

Dags för JSM Stenungsund – följ livesändningen

 • 10 aug 2023

image: Dags för JSM Stenungsund – följ livesändningen

I helgen är det dags för ett av våra största och härligaste event, Junior SM i segling. 300 seglare i 8 olika klasser där seglarna kommer att kämpa och ha kul med start på fredag.
– Målet med Junior SM är att inspirera till det livslånga kappseglandet, att många är kvar och vill fortsätta med segling framöver, säger Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig på Svenska Seglarförbundet.

Pålsson/Alm/Gärdebäck SM-vinnare i Drake

 • 8 aug 2023

image: Pålsson/Alm/Gärdebäck SM-vinnare i Drake

Helgen 4-6 augusti seglades SM i Drake på Marstrandsfjorden och Martin Pålsson, Göran Alm och Gustav Gärdebäck, GKSS seglade starkast och tog hem SM-guldet före Jesper Ståhlheim, Leif Möller och Jens Möller (silver), GKSS och Lasse Molse, Marcus Bergqvist och Måns Möller (brons) GKSS.

Peter Bökmark & Martin Persson vann 505-SM

 • 7 aug 2023

image: Peter Bökmark & Martin Persson vann 505-SM

I söndags avslutades SM i 505 i Varberg. Tävlingen var också 505 Euro Cup 4 som vanns av tyska ”far-son”-teamet Tim och Finn Böger efter fyra vunna delseglingar och ingen placering sämre än sjua. Danska ”dotter-far”-teamet Fabiola och Michael Wonterghem seglade också en mycket stark och jämn serie med en spik. De hade chansen till totalvinst fram till segling 10, som tyskarna vann. Nu slutade de tvåa I Euro Cup tävlingen. Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, vann två delseglingar, men hade ett par lite sämre resultat, men vann SM-titeln och vandringspriset Hornet klart. De är också 505-klassens representanter på Seglingens mästare 2023.

Mange Olsson-priset till Simon “SiFi” Fisher

 • 5 aug 2023

image: Mange Olsson-priset till Simon “SiFi” Fisher

Den brittiske seglaren, navigatören och vinnaren av senaste upplagan av The Ocean Race, Simon ”SiFi” Fisher, har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2023. Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden.

Fem svenska VM-medaljer i RS Aero

 • 3 aug 2023

image: Fem svenska VM-medaljer i RS Aero

När VM i RS Aero avslutades i helgen i Calasetta på sydvästra Sardinien hade det svenska laget med 9 seglare tagit hela fem VM-medaljer – ett guld, två brons och två silver. Största framgången stod Elliot Hellström från Linköpings Jolleseglare för som vann både guld i U22 i RS Aero 5 och ett VM-silver i RS Aero 5, öppen klass.
- Det var en hård kamp ända in till sista dagen men det som gjorde att jag vann VM-guldet var att jag var jämn under alla typer av förhållanden, säger Elliot Hellström.

Storslam på JNoM

 • 2 aug 2023

Stärkta av den senaste tidens svenska framgångar var det ett taggat lag som åkte till Lettland där årets JNoM genomfördes. Förutom ett starkt Optimistlag som lyckades ta hem inte mindre än sju medaljer seglade Vidar Nyström stabilt i iQFOiL U19 klassen och kammade hem silvret. Nedan följer en rapport från JNoM i Optimist.