Ungdoms VM

Ungdoms-VM eller Youth Sailing Worlds är den största och mest prestigefyllda tävlingen inom internationell juniorsegling. Tävlingen samlar de bästa juniorseglarna i världen och över 60 nationer deltar. Många av ikonerna inom internationell segling har stått på prispallen i Ungdoms-VM som exempelvis fyrfaldige OS-guldmedajören engelsmannen Ben Ainsley som vann tävlingen 1995 och den Nya Zealändske Americas Cup skepparen Russel Coutts som vann 1981.

 

Svenska framgångar

Svenska juniorer har genom åren nått stora framgångar och senast i raden av medaljörer är Julia Carlsson med ett guld i Laser Radial 2012, Hjuviks BK. 2013 tog Ida Svensson och Rasmus Rosengren, KSSS ett silver i 29er open och 2019 tog Martina Carlsson och Amanda Ljunggren, LESS/Marstrands SS brons i 29er tjej.

 

Historiskt

Ungdoms-VM genomfördes för första gången i Ängelholm 1971 på initiativ av den nu bortgångne seglingsentusiasten Bengt Juhlin, som under många år var aktiv inom internationell segling. Mats Berglund och Per Larsson stod då högst på pallen i 420. Varje år delas Bengt Julin Trophy ut till den seglare som utmärkt sig mest sportmannamässigt.

Här hittar du Youth Sailing Worlds webbplats.

 


2023

Youth Sailing World 2023 seglas den 9-17 december. Plats TBD. Är du född 2005 eller senare kan du vara med och tävla om en plats i det svenska laget.

 

Svenska uttagningen

Här kommer information om vilka tävlingar som kommer vara kval till UVM. Förutsättningen för ett svenskt deltagande i en klass är att det finns besättningar som har goda möjligheter att göra en bra prestation under mästerskapet. 

 

Poängberäkning

Nedanstående poängsystem tillämpas för uttagningen till UVM:

  • Nettopoängen i slutresultatet i varje kval läggs ihop och den deltagare/besättning som har lägst sammanlagd poäng i UVM kvalseglingarna vinner UVM-kvalserien.
  • Nettopoängen är den poäng som seglaren/besättningen får efter att den/de delseglingar som angetts i seglingsföreskrifterna för respektive tävling räknats bort.
  • Alla seglare/besättningar (oavsett kön, ålder eller nationalitet) som deltar i den/de tävlingar som är utsedda till UVM kval räknas med i slutresultatet.
  • Om två seglare/två besättningar har samma slutpoäng tillämpas RR Appendix A8 Lika slutpoäng i en serie:

- A8.1 Om slutpoängen i en serie är lika för två eller flera båtar ska deras poäng i varje kappsegling listas från den bästa till den sämsta. Första gången det finns en skillnad ska den båt (de båtar) som har det bästa resultatet placeras före. Inga borträknade resultat ska användas.

- A8.2 Om två eller fler båtar fortfarande ligger lika, ska de placeras i den ordning de placerade sig i den sista kappseglingen. Om några fortfarande ligger lika, ska man använda näst sista kappseglingens resultat osv. tills de skiljs åt. Även borträknade resultat ska användas.

 

Årets coacher

Här kommer info om årets coacher

 

Praktiskt inför Ungdoms VM 2023

Svenska Seglarförbundet (SSF) står för anmälningsavgifter där båthyra, logi och viss mat under regattan ingår. Deltagarna kan få stå för viss del av resekostnaden och ev. kostnader för extra nätter men målsättningen är att den egna kostnaden för seglaren inte ska överstiga 5 000 kr. 

 


Kontakt


Robert Strange

Robert Strange

Barn- och ungdomsansvarig