https://www.svensksegling.se/explorer/images/3_Tavling/3.4_Seglarforbundets_event/GKSS_Matchcup_23-8617_1.jpg

Jr Cup


3 - 6 juli 2024

3 - 6 juli är det dags igen för årets roligaste tävling för klubbens juniorlag, Jr Cup, en tävling i världsklass. Även i år kommer tävlingen avgöras på Marstrand. Här tävlar lagen i intensiva race på korta banor i tillhandahållna C55:or.  
 
Ta nu chansen ute i distrikten och klubbarna och ställ upp i Jr Cup med ett lag bestående av tre seglingssugna juniorer. Mellan seglingarna finns tid för att hänga med kompisar och träffa en och annan världsstjärna. Vi har paketerat ett all-inclusive-event där mat, boende och båtar är förberedda till lagen.  
 
Känn pulsen på klipporna, tempot på racen och upplev sommarens höjdpunkt!  
 
Vill du delta? Då hittar du mer information längre ner på sidan och via denna länk:
För deltagaren

 
Klicka här för att följa Jr Cup på Facebook, www.facebook.com/JrCupSweden. 

Om Jr Cup

Jr Cup genomfördes för första gången 2005. Den gången genomfördes tävlingen i samband med att America´s Cup båtarna seglade i Malmö under namnet Victory Challenge Jr Cup . Tävlingen blev genast en omedelbar succé bland ungdomarna som gillande det nya spännande formatet med korta race nära land med tillhandahållna flermansbåtar. Tävlingen hade kommit för att stanna och genomförs nu årligen. Sedan ett antal år tillbaka är Marstrand värd för Jr Cup samtidigt som World Match Racing Tour gästar ön med deltävlingen Stena Match Cup Sweden. Tävlingen arrangeras av Svenska Seglarförbundet i samarbete med Marstrands Segelsällskap och Lerums Segelsällskap.

Kopplingen till större seglingsprojekt är tydlig, ungdomarna får möjlighet att möta sina förebilder och skapa nya målbilder med seglingen och livet. Svenska Seglarförbundet har som målsättning att alla ungdomar skall få med sig nya kunskaper – lära sig lagarbete – tid att träffa andra seglarkompisar – få upplevelser för livet – få kopplingen till ett större projekt sist men inte minst det viktigaste av alla är att ha kul.

Jr Cup ska vara en kul tävling för såväl deltagare, arrangörer och publik. Tävlingen växer även på den internationella kartan efter introduktion av skandinaviska länder 2009.

Seglingen avgörs på korta banor väldigt nära land. Svenska Seglarförbundet håller med båtar vilket gör att det blir tävling på lika villkor.

”Jag tyckte det var kul med korta race som var intensiva. Arrangemanget var bra och det kändes stort att vinna”Oscar Lundqvist, vinnare Victory Challenge Jr Cup 2007

”Strålande arrangemang. Riktigt kul tävling! 2009 blir ännu bättre då vi får använda spinnaker.” Nicklas Dackhammar, deltagare Victory Challenge Jr Cup 2007.

 

 

Sprintsegling

På Jr Cup Clinics används kappseglingsformen sprintsegling. Detta innebär att man seglar på korta banor (en kappsegling tar mellan 10 - 15 minuter) och med få båtar i fältet, oftast 4 - 12 stycken. Arrangören skapar ett kappseglingsschema som gör att deltagande besättningar kan turas om att kappsegla. Det finns aktiva domare på banan (så kallad direktdömning) vilket gör att först i mål vinner, det blir inga protestförhandlingar i efterhand som kan ändra resultatet. 

Om båten - C55

Oftast väljer arrangören av Jr Cup Clinic att använda C55:an som tillhandahållen båt. Andra båtar kan förekomma. C55 är en båt som erbjuder enkla handgrepp med utrymme för fart. Båten är utrustad med storsegel, fock och spinnaker och seglas under Jr Cup Clinics av tre juniorer.

C55an är tillgänglig runt om i landet i en upplaga om ca 240 båtar, främst distribuerad till seglarskolor och kappseglingsklubbar. Detta skapar hög tillgänglighet av båten vilket ger juniorerna som seglar mycket enmansjolle en chans att träna med sin besättning.

C55an är ritad av Pelle Petterson som har lyckats skapa en rolig, säker och enkel segelbåt som riktar sig mot såväl junior- som vuxenkappseglare. C55an seglas på två vuxna med enkelhet medan juniorer tävlar på tre.

För deltagaren

Information om när anmälan till Jr Cup öppnar kommer inom kort och sker via Sailarena. Länk finner ni här: https://www.sailarena.com/sv/se/club/svenska-seglarforbundet/jr-cup-2024/
 

Besättningen ska bestå av tre personer i åldrarna 13 - 20 år och den totala besättningsåldern är max 50 år. Ni tävlar i tillhandahållna C55-båtar på en kort bana nära land. Utöver seglingen kommer det finnas en hel del andra aktiviteter och ni får möjlighet att träffa några av stjärnorna som seglar GKSS Match Cup. Jr Cup-finalen seglas på den stora banan inför en stor publik! 

Likt tidigare får de lag som bidrar med en C55:a till tävlingen en rabatterad anmälningsavgift. I år har vi ett läge där vi är i stort behov av ribbar och funktionärer för att kunna genomföra tävlingen. Därför behöver vi hjälp från alla som kan bidra med antingen en eller flera funktionärer och/eller en ribb. De lag som bidrar med detta får även de en rabatterad anmälningsavgift. 
 
Vid frågor kontakta projektledare Nils Brandén på nils.branden3@gmail.com

 

Seglarförbundet har som målsättning att alla som är med på Jr Cup skall få med sig nya kunskaper – lära sig lagarbete – tid att träffa andra seglarkompisar – få upplevelser för livet – få kopplingen till ett större projekt sist men inte minst det viktigaste av allt är att ha kul. Jr Cup ska vara en kul tävling för såväl deltagare, arrangörer och publik.

Seglingen avgörs på korta banor väldigt nära land. Arrangören tillhandahåller båtar vilket gör att det blir tävling på lika villkor.