Women On Water

Årets Women On Water, WOW, genomförs den 17-18 juni i Stockholm i samband med Stadshusregattan då Stockholms Stad stadshus firar 100 år. Tävlingen genomförs av Kungl Svenska Segelsällskapet, KSSS, samarbete med Svenska Seglarförbundet, SSF.
WOW är en tävling för klubbar och enbart kvinnliga besättningar. En besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande, samtliga ska representera samma klubb. På tävlingen tillhandahålls båtar av typen J/70.

Mer om WOW 2023 finns på Sailarena  och på KSSS web-sidor Stadshusregattan/WOW

Kval till WSCL 2024

Den 14-15 oktober i Marstrand kommer ett kval till nästa års Women's Sailing Champions League att genomföras. Svenska dambesättningar är inbjudna att delta. Tävlingen kommer att genomföras i J/70-båtar med upp till fem personer i besättningen. Mer information kommer att läggas upp här inom kort.

Längre ner på sidan hittar du:

Om Women On Water

Om sprint-segling

Womens's Sailing Champions League

 

Om Women On Water

Women On Water, WOW, är ett kappseglingsevenemang enbart för kvinnliga besättningar enligt ett koncept som har sitt ursprung i Danmark. Sverige arrangerade sin första WOW-tävling i Stockholm 2019 och Svenska Seglarförbundet har ambitioner att fortsätta utöka och förbättra tävlingsformen. Tävlingar med enbart kvinnliga besättningar har blivit mycket uppskattat och attraherar såväl tävlande som publik.

Flera andra länder i Europa har också WOW-event och gemensamt har det tagits fram en Womens Sailing Champions League, WSCL. Varje land får skicka en eller flera kvinnliga besättningar till WSCL och för Sverige sker uttagning i samband med WOW-tävlingen. 2021 deltog en svensk dambesättning i WSCL-finalen i Portugal, Johanna Bergqvist. Johanna med sin besättning vann WSCL 2021.

Tillbaka till toppen

Om sprint-segling

Tävlingsformen för WOW är sprintkappsegling under två dagar med tillhandahållna båtar. Kappseglingarna är direktdömda av domare på vattnet och tar ca 10-12 minuter. Oftast används mindre kölbåtar med en besättning på fyra till fem personer, t.ex. J/70 eller FarEast 28. De deltagande besättningarna fördelas till båtar och kappseglingar enligt ett särskilt kappseglingsschema. Under två tävlingsdagar får normalt respektive besättning genomföra 10-12 kappseglingar. I den mån det finns tid kan en sista finalsegling för de sex bästa besättningarna genomföras.

Tillbaka till toppen

Women's Sailing Champions League

Flera andra länder i Europa har också WOW-event och gemensamt har det tagits fram en Women's Sailing Champions League, WSCL. Varje land får skicka en eller flera kvinnliga besättningar till WSCL och för Sverige sker uttagning i samband med WOW-tävlingen.

Mer om Sailing Champions League finns att läsa här Sailing Champions League

More information regarding Women On Water activities in Europe and Women´s Sailing Champions League can be found here
SCL - WOW

Tillbaka till toppen

Vid frågor kontakta claes@ssf.se.

Här följer ett smakprov från 2018 års WOW-event i Köpenhamn.