Women On Water

Nästa Women On Water, WOW 2, genomförs den 14-15 oktober 2023 i Marstrand. Den tävlingen är även kval till Women's Sailing Champions League. Anmälan sker via Sailarena. Inbjudan till WOW 2, 2023
 

WOW 2 genomförs samtidigt med kval till Allsvenskan 2024. Tävlingscentrum kommer att vara vid Strandverket på Marstrandsön. Banan kommer ligga i Södra Inloppet. För boende rekommenderas Marstrands Havshotell (boka i god tid). Lunchpaket för tävlingsdagarna kommer att kunna beställas. Eventuellt blir det också en regattamiddag på lördag kväll som i så fall ingår i anmälningsavgiften.

Vid eventuella frågor, kontakta claes@ssf.se

Längre ner på sidan hittar du:

WOW och Stadshusregattan

Om Women On Water

Om sprint-segling

Womens's Sailing Champions League

 

WOW och Stadshusregattan i juni 2023

2023 års första Women On Water genomfördes den 17-18 juni i Stockholm i samband med Stadshusregattan då Stockholms Stad stadshus firade 100 år. Tävlingen genomfördes av Kungl Svenska Segel Sällskapet, KSSS, samarbete med Svenska Seglarförbundet, SSF. 16 dambesättningar från 7 olika klubbar deltog.
 
Det var mestadels lätta vindar under de två dagarna och med många snabba korta vrid blev det rejält svårseglat. Nio kappseglingar för varje besättning lyckades man ändå genomföra i en grundomgång och därefter blev det en finalsegling. I finalseglingen dominerade Team Julia Carlsson, GKSS, och de vann hela tävlingen.
 
Det här innebär att GKSS nu har tagit en plats i Women's Sailing Champions League. Finalen går i Sundby i Danmark den 14-17 september. Till den finalen har även Segelsällskapet Åmålsviken kvalificerat sig.
 
Foto: Daniel Stenholm
 
Women On Water, WOW, är ett kappseglingsevenemang enbart för kvinnliga besättningar enligt ett koncept som har sitt ursprung i Danmark. Sverige arrangerade sin första WOW-tävling i Stockholm 2019 och Svenska Seglarförbundet har ambitioner att fortsätta utöka och förbättra tävlingsformen. Tävlingar med enbart kvinnliga besättningar har blivit mycket uppskattat och attraherar såväl tävlande som publik.
 

Flera andra länder i Europa har också WOW-event och gemensamt har det tagits fram en Womens Sailing Champions League, WSCL. Varje land får skicka en eller flera kvinnliga besättningar till WSCL och för Sverige sker uttagning i samband med WOW-tävlingen. 2021 deltog en svensk dambesättning i WSCL-finalen i Portugal, Johanna Bergqvist. Johanna med sin besättning vann WSCL 2021.

Tillbaka till toppen

Om sprint-segling

Tävlingsformen för WOW är sprintkappsegling under två dagar med tillhandahållna båtar. Kappseglingarna är direktdömda av domare på vattnet och tar ca 10-12 minuter. Oftast används mindre kölbåtar med en besättning på fyra till fem personer, t.ex. J/70 eller FarEast 28. De deltagande besättningarna fördelas till båtar och kappseglingar enligt ett särskilt kappseglingsschema. Under två tävlingsdagar får normalt respektive besättning genomföra 10-12 kappseglingar. I den mån det finns tid kan en sista finalsegling för de sex bästa besättningarna genomföras.

Tillbaka till toppen

Women's Sailing Champions League

Flera andra länder i Europa har också WOW-event och gemensamt har det tagits fram en Women's Sailing Champions League, WSCL. Varje land får skicka en eller flera kvinnliga besättningar till WSCL och för Sverige sker uttagning i samband med WOW-tävlingen.

Mer om Sailing Champions League finns att läsa här Sailing Champions League

Tillbaka till toppen

Vid frågor kontakta claes@ssf.se.

Här följer ett smakprov från 2018 års WOW-event i Köpenhamn.