Women On Water

I år finns det flera möjligheter för dambesättningar att segla sprint-tävlingar, s.k. Women On Water, WOW. Sprint-tävling är många korta kappseglingar i tillhandahållna båtar som döms direkt av domare på vattnet. Ett enkelt och jättekul format.
 
Den 1-2 juni i Saltsjöbaden genomfördes SM i sprint för damer med J/70-båtar. KSSS arrangerade och 11 besättningar deltog. Vann gjorde Klara Häger med besättning från Ekerö Båtklubb. Hela resultatlistan finns i Sailarena.
 
På Åland genomförs en WOW den 27-29 juni för upp till 12 dambesättningar. Finska besättningar har prioritet, men svenska dambesättningar erbjuds också möjlighet att delta. Tävlingen genomförs i tillhandahållna J/70-båtar.
Läs mer på WOW Åland 2024.
 
I Köpenhamn genomförs en Women On Water den 14-15 september. 27 team får vara med från hela Norden och man seglar i J/70-båtar.  Läs mer i NoR WOW Copenhagen
 
I höst genomför Svenska Seglarförbundet i samarbete med Marstrands Segelsällskap en WOW-tävling den 5-6 oktober i Marstrand. Tävlingen är öppen för upp till 12 dambesättningar med fyra eller fem damer i varje. Även här blir det J/70-båtar. Tävlingen är också kval till Women's Sailing Champions League 2025.
Den här tävlingen kommer att genomföras parallellt med Kval till Allsvenskan 2025 på samma sätt som 2023. Mer information med inbjudan och anmälningsmöjligheter kommer att finnas i Sailarena senare i sommar.
 
Vid eventuella frågor, kontakta claes@ssf.se

Resultat WOW 2023

 
 
 
 

 

Tillbaka till toppen

Om Women On Water

Foto: Daniel Stenholm
 
Women On Water, WOW, är ett kappseglingsevenemang enbart för kvinnliga besättningar enligt ett koncept som har sitt ursprung i Danmark. Sverige arrangerade sin första WOW-tävling i Stockholm 2019 och Svenska Seglarförbundet har ambitioner att fortsätta utöka och förbättra tävlingsformen. Tävlingar med enbart kvinnliga besättningar har blivit mycket uppskattat och attraherar såväl tävlande som publik.
 

Flera andra länder i Europa har också WOW-event och gemensamt har det tagits fram en Womens Sailing Champions League, WSCL. Varje land får skicka en eller flera kvinnliga besättningar till WSCL och för Sverige sker uttagning i samband med WOW-tävlingen. 2021 deltog en svensk dambesättning i WSCL-finalen i Portugal, Johanna Bergqvist. Johanna med sin besättning vann WSCL 2021.

Tillbaka till toppen

Om sprint-segling

Tävlingsformen för WOW är sprintkappsegling under två dagar med tillhandahållna båtar. Kappseglingarna är direktdömda av domare på vattnet och tar ca 10-12 minuter. Oftast används mindre kölbåtar med en besättning på fyra till fem personer, t.ex. J/70 eller FarEast 28. De deltagande besättningarna fördelas till båtar och kappseglingar enligt ett särskilt kappseglingsschema. Under två tävlingsdagar får normalt respektive besättning genomföra 10-12 kappseglingar. I den mån det finns tid kan en sista finalsegling för de sex bästa besättningarna genomföras.

Tillbaka till toppen

Women's Sailing Champions League

Flera andra länder i Europa har också WOW-event och gemensamt har det tagits fram en Women's Sailing Champions League, WSCL. Varje land får skicka en eller flera kvinnliga besättningar till WSCL och för Sverige sker uttagning i samband med WOW-tävlingen.

Mer om Sailing Champions League finns att läsa här Sailing Champions League

Tillbaka till toppen

Vid frågor kontakta claes@ssf.se.

Här följer ett smakprov från 2018 års WOW-event i Köpenhamn.