Parasegling

 

Vill du lära dig segla och har en funktionsnedsättning?

 Då har du kommit rätt! Parasegling är segling för personer med funktionsnedsättning och bedrivs i flera av våra klubbar runt om i landet.
Seglingens olika båttyper, klasser och tävlingsformat skapar möjlighet för personer med funktionsnedsättning att kunna delta, vara konkurrenskraftiga och vinna!
Inom paraidrotten pratar vi om rörelsenedsättning, synnedsättning och/eller intellektuell funktionsnedsättning. Dövidrott har ett eget förbund men kontaktar man en klubb eller Svenska Seglarförbundet så kan vi försöka hitta lösningar även för den målgruppen.
 

Nedan hittar ni följande:

Parasegling i Svenska Seglarförbundets klubbar

Klubbar med paraseglingsverksamhet

Exempel på båtklasser för parasegling

Om parasegling

Vill din klubb erbjuda träning eller seglarskola för paraseglare?

 


Parasegling i Svenska Seglarförbundets klubbar

Ett 20-tal av våra klubbar erbjuder seglarskola för personer med funktionsnedsättning. Du hittar dem här. Utvecklingsmöjligheterna kan variera i våra klubbar beroende på tillgänglighet på anläggningen, båtar och kunskapsnivån hos ledarna. 


Klubb för seglare med synnedsättning
För seglare med Synnedsättning finns klubben Seglare med synnedsättning, SMS. Det är en klubb som verkar över hela landet och som ordnar både nationella och lokala evenemang. SMS samarbetar även med Sandviks Kappseglingssällskap.
Läs mer om SMS.

Kappsegling för paraseglare
Det finns möjligheter att tävla både nationellt och internationellt för paraseglare och Svenska Seglarförbundet arbetar för att möjligheterna ska bli fler. I klassen 2.4 mR tävlar man ofta inkluderat med personer utan funktionsnedsättning och det finns en årlig rankingserie i Sverige. Internationellt finns NM och VM i klassen, både i para- och öppen klass.. 

För seglare med synnedsättning finns Blind Worlds  och för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning finns Special Olympics. En internationell tävling där är segling ofta är med på programmet. 


Klubbar med paraseglingsverksamhet

Kontakta din lokala klubb och hör om de kan erbjuda segling för dig. I listan hittar du klubbar som vi vet erbjuder parasegling.

Göteborg Grötö Segelsällskap

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Karlstad Segelsällskap

Lerbergets Segelsällskap

Lerums Segelsällskap

Linköpings Segelsällskap

Ljungskile Segelsällskap

Sandviks Kappseglingssällskap, i samarbete med SMS

SMS-Seglare med synnedsättning

Segelsällskapet Kaparen, Gottskär

Stenungsunds Segelsällskap

Stiftelsen Skota Hem, Saltsjöbaden

Ulricehamns Kappseglingssällskap

Handicat


Exempel på båtklasser för parasegling

C55 
C55 är en populär båt i många seglarskolor och klubbar och kan fungera bra för personer med funktionsnedsättning. Ibland kan man göra vissa anpassningar och några seglare bygger till exempel en enklare stol som man kan sätta fast i båten
Läs mer på C55 förbundets webb.

2.4mR är för dig med rörelsenedsättning
Har du en rörelsenedsättning finns ett flertal olika båtar att välja mellan. För vuxna passar 2.4mR (tvåfyran) som är en enmans kölbåt bra. Båten finns i flera klubbar som har parasegling och kan anpassas efter vilka behov man har för att kunna segla självständigt. 
Läs mer om 2.4mR.
 

Hansajollen för barn, unga och vuxna
Hansajollen, tidigare kallad Accessjolle, kan alla segla . Den fungerar för alla typer av funktionsnedsättningar då den finns i olika utföranden och kan seglas ensam eller tillsammans med någon annan. Båten är trygg och bra för att lära sig grunderna inom segling. Både storleken på seglet och vikten på centerbordet kan regleras vilket gör att jollen är svår att välta. I Sverige görs en satsning på Hansa 303 som fungerar både som nybörjarbåt ända upp till världsmästerskap.
Läs mer om Hansajollen

RS Venture Connect
Detta är en tvåmansbåt med gennaker och två stolar placerade bredvid varandra. I denna klass arrangeras både nationella och internationella tävlingar. Eftersom det är en tvåmansbåt så kan även denna lämpa sig för personer olika funktionsnedsättningar och har men en kunnig seglare bredvid sig kan man också vara nybörjare.

 


Om parasegling 

Segling passar för personer med eller utan funktionsnedsättning. Oftast går det bra att anpassa båtar eller verksamheten efter behov. Om inte allt som man önskar finns på plats från start vad det gäller tillgänglighet så är det viktigaste bemötandet av en individ och att ha ett öppet sinne. Efterhand kan man tillsammans med deltagarna förbättra tillgängligheten och verksamheten. De vanligaste båtarna som används i seglarskolan för paraseglare i Sverige är Hansa-jollen och C55.  

 

De viktigaste delarna för att arrangera parasegling i klubben är: 

1.    Ha ett öppet sinne  

2. Träffa målgruppen och planera tillsammans  

3. Vad kan klubben göra med de resurser som redan finns på klubben? 

 

Tips på tillgänglighet 

Smått som stort är; ett bra bemötande, tydlig information på hemsidan med många bilder, kontrastmålningar på t.ex. bryggor och trappsteg, ledstänger, ramper och ev. kuddar till båten. Sedan bör man ha en toalett och omklädningsrum där alla kan komma in och gärna flytbryggor som ligger nära vattnet. Lägger man lite tid så finns det oftast möjlighet att söka bidrag från olika stiftelser och Riksidrottsförbundets anläggningsstöd. 
 

Svenska Seglarförbundet och RF/SISU erbjuder utbildningar i ledarskap, inkludering och bemötande för instruktörer och övriga medlemmar i klubben. Se aktuella utbildningar här. 
 

För frågor är du välkommen att kontakta Karin Knigge, karin@ssf.se, mobil +46738670982 
 


Vill din klubb erbjuda träning eller seglarskola för paraseglare? 

Titta på vilka möjligheter du har i din klubb i nu läget. Ta kontakt med målgruppen genom habilitetscenter, ortopedkliniker, skolor mm. och utveckla verksamheten tillsammans med målgruppen. Se över ekonomin och sök bidrag. Ta små steg åt gången så att det inte blir övermäktigt. 

Visa tydligt på hemsidan för vem ni har verksamhet hur det ser ut på er klubb med toaletter, omklädningsrum, parkering, trappor/ramper, markunderlag, bryggor och båtar. Bilder är bra. Seglaren kan då skaffa sig en bild över hens möjligheter att deltag i klubbens aktiviteter. 

 

Träning 

Att träna segling går bra om man har en funktionsnedsättning. I några klubbar erbjuds träning antingen inkluderat i klubbens aktiviteter eller i egna grupper. Det finns också klubbar vars huvudmålgrupp är seglare som har en funktionsnedsättning.  

Det finns anpassade båtar som Hansa-jollen, 2.4 mR och RS Venture Connect m.fl. men många använder i dag C55 vilket ofta går väldigt bra då det är en stabil båt och det går att sitta flera i den. 
 

Seglarskola 

De klubbar som bedriver seglarskola för paraseglare gör det på lite olika sätt. Vissa har inkluderad seglarskola där de under varje kurs tar emot ett par seglare som har en funktionsnedsättning. Andra klubbar har helt separata tillfällen för dessa seglare och så har vi några klubbar som har paraseglare som sin huvudmålgrupp. Någon klubb erbjuder både inkluderad verksamhet och separata kurser. Vad skulle passa din klubb och seglarna bäst? 

En inkluderande verksamhet skapar gemenskap och samhörighet där man seglar tillsammans oavsett behov. En integrerad verksamhet där man kör i en egen grupp bredvid andra kan skapa trygghet och en möjlighet att byta erfarenheter med människor i en liknande situation och med liknande förutsättningar. 

När vi pratar om paraidrottare pratar vi om idrottare som har en rörelsenedsättning, synnedsättning och/eller en intellektuell funktionsnedsättning.  Dövidrott har ett eget förbund men kontaktar man en klubb eller Svenska Seglarförbundet så kan vi försöka hitta lösningar även för den målgruppen.   


Har du frågor om parasegling?
Kontakta Karin Knigge, ansvarig för parasegling på Svenska Seglarförbundet 073-8670982, karin@ssf.se.