Nyheter

Julklappstips med rabatt från Seapax

 • 30 nov 2023

image: Julklappstips med rabatt från Seapax

Kan en flytväst, ett vattentätt fodral eller en Seabug vara något att lägga under granen till någon i familjen, eller seglarvän? Via länken i artikeln kommer du till produkterna, mer information och sen bara att checka ut i kassan. Som medlem i någon av Seglarförbundets klubbar eller klassförbund får du 15 % på allt i webbshopen om du använder koden nedan (undantaget för vissa produkter se nedan i text).
 

Årets tränare & ideella ledare 2023

 • 28 nov 2023

image: Årets tränare & ideella ledare 2023

Utvecklingslandslagets tränare, Alberte Lindberg fick i år utmärkelsen Årets tränare och Kjell Pernestål, UKF Jollesegling Årets ideella ledare när årets utmärkelser delades ut på Seglarträffen i helgen. Ytteligare fem personer fick Seglarförbundets hedersnål för sina intatser inom svensk segling: Patrik Björklund, Mats Skoting, Ragnar Jalakas, Tina Örtendahl och Andreas Landahl.

Insatser prisades på Seglarträffen

 • 28 nov 2023

image: Insatser prisades på Seglarträffen

Vid årets utmärkelseutdelning under Seglartäffen i Göteborg i helgen delades en ny utmärkelse ut , Årets klassförbund som tilldelades RS Förbundet för sin framgångsrika satsning på RS Feva Sprint Cup som genomfördes i fyra olika klubbar i landet. KSSS blev Årets arrangör för sitt EM i 29er och Lidingö Jolleseglare Årets Klubb. Åre Slalomklubb Segling och Stenungsunds SS fick båda hedersomnämnanden för sitt genomförande av SM i 2krona respektive JSM.

Happy Yachting tog EM-guld i Fareast 28R

 • 28 nov 2023

image: Happy Yachting tog EM-guld i Fareast 28R

På söndagen tog svenska teamet Happy Yachting EM-guld i Fareast 28R på Cypern med en glimrande serie – 10 topptreplaceringar av totalt 12 race varav de vann sex. I det vinnande teamet seglade Pär Svärdson. Skeppare, Mikael Lindqvist (rorsman), David Jonsson (storskot/taktik), Tomas Hansson (trim) och Martin Gadman (fördäck).

Seglardagen svänger och vill pröva flera alternativ

 • 27 nov 2023

image: Seglardagen svänger och vill pröva flera alternativ

Förbundsstyrelsens förslag avslogs på söndagens extra Seglardag. Efter omröstning stod det klart att det nuvarande förslaget pausas och istället uppdrogs åt Förbundsstyrelsen att arbeta fram alternativa förslag där också bedömda konsekvenser redovisas.

Seglarträffen: Utveckla verksamheten med teknikens hjälp

 • 24 nov 2023

Seglarträffen är ett forum för dig som är instruktör, tränare, organisationsledare, funktionär eller på annat sätt identifierar dig som ledare i någon av våra klubbar, klassförbund eller distrikt.  I denna artikel får du läsa om vad som kommer tas upp på workshopen “Utveckla verksamheten med teknikens hjälp”. 

E-sport ska locka fler till seglingen - Digisail med på Dreamhack

 • 23 nov 2023

image: E-sport ska locka fler till seglingen - Digisail med på Dreamhack

När världens största gamingevent, Dreamhack med 35 000 besökare, öppnar på Elmiamässan i Jönköping, finns Seglarförbundet på plats med sitt projekt Digisail. Målet är att få fler nyfikna på segling via e-sport. "Vi skapar ett intresse för seglingen och sänker trösklarna till sporten" säger projektledaren för Digisail, Raul Fuentes.

Samling med nordiska UVM laget i Höllviken

 • 23 nov 2023

image: Samling med nordiska UVM laget i Höllviken

Som en del i det utökade samarbetet mellan de nordiska länderna hade UVM lagen en gemensam samling i helgen. På plats var hela de svenska, norska och danska lagen och delar av det finska. Syftet med helgen var att lägga grunden för ett lyckat samarbete under UVM.

Fem seglare i den första OS-uttagningen inför Paris

 • 21 nov 2023

image: Fem seglare i den första OS-uttagningen inför Paris

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) presenterade på tisdagen 34 svenska elitidrottare som är klara för OS i Paris 2024. Bland dessa finns de fem seglarna Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470) och Josefin Olsson (ILCA) som nu kan inleda sina förberedelser och uppladdningar inför spelen som avgörs 26 juli-11 augusti 2024.

Seglarträffen: En medlems resa

 • 21 nov 2023

image: Seglarträffen: En medlems resa

Seglarträffen är ett forum för dig som är instruktör, tränare, organisationsledare, funktionär eller på annat sätt identifierar dig som ledare i någon av våra klubbar, klassförbund eller distrikt.  I denna artikel får du läsa om vad som kommer tas upp på workshopen “En medlems resa - ny i klubben & fler stannar”. 

Seglarförbundet söker kappseglingsansvarig

 • 17 nov 2023

image: Seglarförbundet söker kappseglingsansvarig

Vi söker dig som vill vara med att driva och utveckla tävlingsverksamheten inom svensk segling och som brinner lite extra för kappsegling. Svenska Seglarförbundets vision är att göra segling tillgängligt för alla och inom tävlingsverksamheten handlar det strategiskt om att sänka trösklar och utveckla nya sätt, inom regelverkets ramar, att få både fler och nya deltagare på kappseglingarna runt om i landet.

Dags att lägga in 2024 års regattor i Sailarena

 • 15 nov 2023

image: Dags att lägga in 2024 års regattor i Sailarena

Planeringen inför nästa tävlingssäsong är i full gång. Senast 31 december ska alla regattor vara inlagda i Sailarena.

Vilma & Rebecca stolta för nomineringen - havskappseglare fick utmärkelsen

 • 14 nov 2023

image: Vilma & Rebecca stolta för nomineringen - havskappseglare fick utmärkelsen

De blev ingen utmärkelse för vår nominerade 49er FX besättning Vilma Bobeck och Rebecca Netzler när vinnarna tillkännagavs sent på tisdag kväll, under middagen på World Sailings årsmöte i Malaga, Spanien.

- Vi är jättestolta att vara nominerade och vi hoppades in i det sista att vi skulle vinna men det var tufft motstånd. Och alla nominerade var värdiga vinnare. Vi vill tacka alla som har röstat på oss och vi ser fram emot att representera segling på Idrottsgalan 22 januari, meddelade Vilma & Rebecca under kvällen. 

Strategi- och samordningskonferens

 • 14 nov 2023

image: Strategi- och samordningskonferens

Helgen 11-12 november samlades Seglarförbundets styrelse, kommittéer och kansli för att skapa en gemensam lägesbild om var svensk segling står idag och vart vi är på väg. Under konferensen arbetade vi med vad vi inom våra respektive ansvarsområden kan göra för att vi tillsammans ska stödja våra seglare, ledare, funktionärer, klassförbund och klubbar så att vi når våra strategiska mål.

Vilma & Rebecca nominerade till Årets Lag & Idrottsgalan

 • 13 nov 2023

image: Vilma & Rebecca nominerade till Årets Lag & Idrottsgalan

Idag offentliggjordes att våra landslagsseglare i 49er FX Vilma Bobeck och Rebecca Netzler är nominerade till Idrottsgalan 2023 i kategorin Årets Lag. Övriga nominerade är Damlandslaget i Fotboll, Herrlandslaget i Bordtennis och Hellvig & Åhman i Beachvolley. Vem som vinner avgörs av Idrottsakademin som är en sammansättning av personer med olika kompetenser och inblick i idrotten. Vinnarna tillkännages under Idrottsgalan i Globen 22 januari 2024. 

Seglarträffen: Lärgrupper i klubben

 • 13 nov 2023

image: Seglarträffen: Lärgrupper i klubben

Seglarträffen är ett forum för dig som är instruktör, tränare, organisationsledare, funktionär eller på annat sätt identifierar dig som ledare i någon av våra klubbar, klassförbund eller distrikt.  I denna artikel får du läsa om vad som kommer tas upp på workshopen “Lärgrupper i klubben”. 

Två öppna digitala möten inför extra Seglardag 26 nov

 • 13 nov 2023

image: Två öppna digitala möten inför extra Seglardag 26 nov

Inför den extra Seglardagen den 26 november som genomförs i samband med Seglarträffen i Göteborg, bjuder Seglarförbundets styrelse in till två öppna digitala möten. Det är bara koppla upp dig via länken nedan måndag den 13 november kl.12-13 eller tisdagen den 14 november kl. 20-21. 

Här hittar du länkar till de öppna mötena  (ingen föranmälan behövs)

Här hittar du info om den extra Seglardagen (anmälan mm)

Det går självklart också att komma in med frågor via mejl till ssf@ssf.se .

Välkommen!

Tufft svenskt EM i 49erFX och Nacra

 • 12 nov 2023

image: Tufft svenskt EM i 49erFX och Nacra

EM i 49erFX och Nacra i Vilamoura avgjordes på söndagen utan någon svensk besättning i de avslutande medaljracen där de tio bästa i varje klass gör upp om medaljerna. De regerande världsmästarna Vilma Bobeck/Rebecca Netzler missade medaljracet och slutade på en blygsam 14:e plats.

Seglarträffen: huvudtalare samhällsanalytikern Olof Granström

 • 10 nov 2023

image: Seglarträffen: huvudtalare samhällsanalytikern Olof Granström

Olof Granström är en efterfrågad samhällsanalytiker och tidigare medarbetare till Hans Rosling. På Seglarträffen 26 november inledningstalar han om storskaliga globala makrotrender och ”plockar ner” dem till vår vardag och hur det kommer att påverka oss och våra verksamheter närmaste åren.

- Denna föreläsning kommer inte bara att öppna era ögon för omfattningen av de kommande attitydförändringarna, utan också belysa de stora skiftningarna som vi kan förvänta oss i det svenska samhället framöver, säger Olof Granström.

Vilma och Rebecca avancerar starkt på EM

 • 9 nov 2023

image: Vilma och Rebecca avancerar starkt på EM

Efter en tuff första dag gick det mycket bättre för världsmästarna Vilma Bobeck/Rebecca Netzler på andra dagen av EM i 49erFX. Efter en elfte plats i torsdagens första race vann de det andra, kom tvåa i det tredje och det fjärde racet. De avancerade därmed från 34:e till sjunde plats och jakten mot toppen är i gång.

Tuff start för Vilma och Rebecca på EM

 • 8 nov 2023

image: Tuff start för Vilma och Rebecca på EM

Regerande världsmästarna i 49erFX, Vilma Bobeck/Rebecca Netzler, fick en tung start när årets sista internationella regatta i en OS-klass startade på onsdagen i Vilamoura på den portugisiska Algarvekusten. Två race resulterade i en 19:e och en 16:e plats i de mycket lätta vindarna.

Framtidens stjärnor inspireras

 • 8 nov 2023

image: Framtidens stjärnor inspireras

För andra året i rad var både våra juniorklassförbund och föreläsare på plats under Optimisternas Riksläger i Marstrand. Förutom att seglarna fick chansen att prova några av de redskap som erbjuds efter Optimisten bjöds både de och föräldrar på inspirerande föreläsningar och våra tränare fick chansen till viktig kunskapsöverföring. 

Historisk Dag på Sjöhistoriska Museet 18 november

 • 7 nov 2023

image: Historisk Dag på Sjöhistoriska Museet 18 november

Välkommen till en härlig Historisk dag i hörsalen på Sjöhistoriska Museet lördag 18 november med start klockan 10.00.

Dagens tema är Båtmässorna och deras betydelse för "båtboomen" och medverkar gör Thomas Sandberg och Bengt Wallin med stor erfarenhet av att arrangera båtmässor samt båtkonstruktörerna och tillverkarna Göran Brohäll, Håkan Södergren, Göran Hellmer.

Naturligtvis blir det också rikligt med tid för frågor. Vi vet att det blir en spännande och innehållsrik dag!

Välkommen till Hörsalen Sjöhistoriska Museet, Djurgårdsbrunnsvägen 24

Erfarenhetsutbyte och samarbete på Nordiska Seglarförbundets möte i Reykjavik

 • 7 nov 2023

image: Erfarenhetsutbyte och samarbete på Nordiska Seglarförbundets möte i Reykjavik

Varje år möts representanter för de nordiska och baltiska seglarförbunden och i år var mötet i Reykjavik för att samtidigt fira Isländska Seglarförbundets 50-årsjubileum. Vår förbundsdirektör Marie Björling-Duell och vår vice styrelseordförande Annika Ekman var på plats.

Styrelsens förslag - underlag till extra Seglardag 26 november

 • 3 nov 2023

image: Styrelsens förslag - underlag till extra Seglardag 26 november

Förbundsstyrelsen presenterar idag sitt förslag som underlag till den extra Seglardag som vi tidigare förvarnat om den 26 november och som genomförs i direkt anslutning till Seglarträffen. Förslaget bygger på det fantastiska arbetet som många inom förbundet bidragit till och som redovisats rapporten ”Ny organisation inom svensk segling 2023”.