Nyheter

Seglarträffen: arrangörsperspektiv & sprintclinic

 • 31 okt 2022

image: Seglarträffen: arrangörsperspektiv & sprintclinic

På Seglarträffen 19-20 november kan du delta i en workshop om de nya barn- och ungdomsriktlinjerna kopplat till arrangörsperspektivet som leds av Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig på Seglarförbundets kansli.

Anton & Lovisa missar medaljracet på 470-VM

 • 28 okt 2022

VM i 470 är över för Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson. De kom till VM som favoriter och regerande europamästare men slutar på en 13:e plats. Därmed är de inte bland de tio främsta som får segla i mästerskapet sista race på lördagen.

Seglarträffen:

 • 28 okt 2022

Lisa Wermelin har en lång erfarenhet av att inspirera och utveckla ledare i segling. På Seglarträffen håller hon en U25 pilotutbildning i ledarskap där delar som kommunikation, struktur och relationer ligger till grund.

Tuff dag på jobbet för Anton & Lovisa

 • 26 okt 2022

image: Tuff dag på jobbet för Anton & Lovisa

Den första finaldagen på 470-VM blev inte någon succé för de svenska favoriterna Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson. Det blev en 13:e och en 25:e plats – och de ligger på 13:e plats i totalen efter onsdagens seglingar.

Anton & Lovisa avancerar på 470-VM

 • 25 okt 2022

image: Anton & Lovisa avancerar på 470-VM

Efter fyra race fick de regerande europamästarna – Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson – allt att stämma på tisdagen och de seglade hem sin första race-seger i 470-VM i Israel. Därmed är kvalseglingarna över och nu väntar segling mot de 30 främsta.

Tuff start för Anton & Lovisa på 470-VM

 • 24 okt 2022

image: Tuff start för Anton & Lovisa på 470-VM

VM i 470 startade på måndagen i Sdot-Yam i Israel och guldfavoriterna Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson fick en tuff start på vattnet med serien 12-13-2 i dagens tre race. Därmed ligger de på en 16:e plats i totalen.

Seglarträffen: Om ungdomar för ungdomar

 • 24 okt 2022

image: Seglarträffen: Om ungdomar för ungdomar

Hela 75 ungdomar deltog på fjolårets verksamhetskonferens Seglarträffen och med årets fokus på barn- och ungdomssegling är målet att det blir ännu fler som tycker till och tar plats.

Du har väl anmält dig till Seglarträffen 19-20 november?

 • 20 okt 2022

image: Du har väl anmält dig till Seglarträffen 19-20 november?

Det är fullt fokus på barn- och ungdomssegling på årets utvecklingskonferens Seglarträffen som genomförs på Skogshöjd i Södertälje 19-20 november. Sista anmälningsdag är 6 november så se till att boka in dig redan idag.

Ungdomsakademien

 • 19 okt 2022

image: Ungdomsakademien

Kursen vänder sig till seglare som vill ta klivet vidare från jolle. Stockholms Seglarförbund tillsammans med North Sails och Happy Yachting ordnar återigen succén Ungdomsakademin för unga seglare.

Oro hos föreningar för stigande elpriser

 • 19 okt 2022

image: Oro hos föreningar för stigande elpriser

Den rådande utvecklingen av elpriser påverkar alla idrottsföreningar på ett eller annat sätt och för många har priserna inneburit en tuff situation och oron är stor inför vintern. RF har i veckan släppt tips & råd till föreningar och förbund.

Josefin fyra på VM

 • 16 okt 2022

Drygt ett år efter OS-silvret i Tokyo är Josefin Olsson tillbaka på kappseglingsarenan. I sin första stora tävling sedan OS förra sommaren seglade hon in på fjärde plats i VM i ILCA 6 (tidigare Laser Radial). Och nu börjar resan mot en ny OS-medalj.

Kvalet till Allsvenskan avgjort

 • 16 okt 2022

image: Kvalet till Allsvenskan avgjort

Oxelösunds SS, Örnsköldsviks SS och SS Kaparen tog de tre första platserna när kvalet till Allsvenskan i segling avgjordes i Marstrand i helgen. Därmed tar de varsin plats i Allsvenskan 2023.

Nu öppnar ansökan till RIG

 • 13 okt 2022

image: Nu öppnar ansökan till RIG

Börjar du gymnasiet till nästa höst och älskar segling? Vill du fortsätta att utvecklas till elitseglare utan att kompromissa bort dina gymnasiestudier? Passa i så fall på att söka till våra seglargymnasium.

E-segling och traditionell segling ska växa tillsammans

 • 13 okt 2022

Finns det synergier mellan e-segling och traditionell segling? Och hur kan virituell segling främja vanlig segling? Dessa frågor ska förhoppningsvis få ett svar sedan det internationella projektet, DigiSail, nyligen sjösatts vid ett möte i Waszawa.

Sprintseglingen Norrländskan korade norra Sveriges bästa klubb

 • 13 okt 2022

image: Sprintseglingen Norrländskan korade norra Sveriges bästa klubb

Intresset för sprintsegling ökar och när Hudiksvalls SSS arrangerade "Norrländskan" i slutet av september kom åtta lag från fem norrlandsklubbar. Efter 18 heat segrade Örnsköldsviks SS före Hudiksvalls SSS och trea blev Umeå SS.

35 olympiska förbund diskuterade framtida elitidrottssatsningar

 • 11 okt 2022

Seglarförbundets ordförande Olof Granander deltog i en ordförandekonferens på initiativ av SOK där man diskuterade vikten av framtida elitidrottsatsningar och risken av att Sverige tappar konkurrenskraft om vi inte satsar.

Seglare Minns med Krantz, Gross & Hedberg

 • 10 okt 2022

Den 26 oktober är det dags för ännu ett gastkramande Seglare Minns. Denna gång som ett samtal mellan tre välkända seglarprofiler - Gurra Krantz, Thomas Gross och Johan Hedberg på Gustavs restaurang i Alvik.

Havskappseglarna vann Seglingens Mästare

 • 9 okt 2022

image: Havskappseglarna vann Seglingens Mästare

Team Dahlsjö/Strömberg, som brukar vara bäst på långa etappseglingar till havs, visade i helgen att de även behärskar sprintsegling, när de överraskande vann Seglingens Mästare som avgjordes i Marstrand. Därmed slog de 45 svenska kappseglingsmästare.

Årets seglare prisade

 • 9 okt 2022

image: Årets seglare prisade

I samband med Seglingens Mästare i Marstrand i helgen har Svenska Seglarförbundet haft sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglare i olika kategorier. Här är vinnarna.

Göran Petersson invald i Hall of Fame

 • 9 okt 2022

image: Göran Petersson invald i Hall of Fame

Sveriges mest meriterade internationella seglingsledare, Göran Petersson, har valts in som medlem nummer 15 i Svensk Seglings Hall of Fame.

Pelle Pettersons Hederspris

 • 9 okt 2022

I samband med Pelle P:s 90-årsdag instiftades Pelle Pettersons Hederspris som en gåva till Pelle från Seglarförbundet. Priset ska tilldelas en person som är en god ambassadör och förebild inom svensk segling. Förste pristagare blev Christer Båth.

48 besättningar möts på Seglingens Mästare i helgen

 • 6 okt 2022

image: 48 besättningar möts på Seglingens Mästare i helgen

Inte mindre än 48 besättningar gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling på Marstrand i helgen. Det handlar om att kora en svensk mästare bland svenska mästare som även utmanas av wildcards med hela svenska seglingslandslaget.

Vilma Bobeck får RF och Svenska Spels Elitidrottstipendium

 • 5 okt 2022

image: Vilma Bobeck får RF och Svenska Spels Elitidrottstipendium

Vilma Bobeck är en av de totalt 50 idrottare som får RF och Svenska Spels Elitidrottsstipendium för 2022–2023. Stipendiet är på 50 000 kronor samt tillgång till RF:s elitidrottstöd.