Kvalet till Allsvenskan avgjort

  • 16 okt 2022

image: Kvalet till Allsvenskan avgjort

Oxelösunds SS, Örnsköldsviks SS och SS Kaparen tog de tre första platserna när kvalet till Allsvenskan i segling avgjordes i Marstrand i helgen. Därmed tar de varsin plats i Allsvenskan 2023.

Oxelösund vann kvalet och är därmed tillbaka i Allsvenskan. Senast de seglade i Allsvenskan var säsongen 2019. För Örnsköldsvik och Kaparen betyder kvalet att de behåller sin respektive plats i Allsvenskan.

SS Kaparen tog sig om Runmarö YC tack vare vinst i absolut sista kappseglingen. Kaparen och Runmarö hamnade på samma poäng, men Kaparen blir trea eftersom de tog fler segrar under helgen.

Oxelösund seglade väldigt stabilt båda dagarna och hade egentligen inga svackor. De vann tio poäng före Örnsköldsvik och ytterligare 13 poäng för Kaparen.

- Vi valde att segla lite på säkerhet och undvika komplicerade situationer med andra båtar. Det är bara två av oss ombord som seglat J/70 förut. Men övriga i besättningen lärde sig snabbt och vi hade bra fart i båten, säger Oxelösunds skeppare Erik Lindén.

Oxelösund hade stora förhoppningar om att besättningen skulle leverera ett bra resultat, så att klubben skulle kunna göra comeback i Allsvenskan 2023. Det är tre säsonger sedan Oxelösund hade en Allsvensk plats senast. Klubben har flera bra besättningar och man har tillgång till en J/70 att träna i.

Totalt sju klubbar gjorde i helgen upp om tre Allsvenska platser. Runmarö YC missade, som sagt, med minsta möjliga marginal och tillsammans med Djursholm SS, Stora Stenars SS och Marstrands SS får de en ny chans, hösten 2023, att kvala till Allsvenskan.