Nyheter

Båtgrannar emellan på Grannens dag

 • 31 okt 2023

image: Båtgrannar emellan på Grannens dag

Idag firar vi alla båtgrannar på Grannens dag!  Vi gör det tillsammans med Postkodlotteriet och alla organisationer som får ta del av Postkodlotteriets årliga miljardsstöd till civilsamhällen, lokalsamhällen och grannskap. I Postkodlotteriet vinner man tillsammans med sina grannar. Tack till alla lottköpande grannar som är med i Postkodlotteriet!
 

 

Seglarträffen: sista anmälningsdag

 • 31 okt 2023

image: Seglarträffen: sista anmälningsdag

187 ledare från 39 klubbar och ett antal klassförbund och distrikt har redan anmält sig! Vill du också vara med, anmäl dig senast 1 november! 

Med segling på schemat

 • 30 okt 2023

image: Med segling på schemat

Behöver man välja mellan att satsa på idrott eller utbildning? Inte alls. Älskar du segling och tycker det låter spännande att få bästa möjliga förutsättningar att utvecklas som seglare finns det tre Riksidrottsgymnasier i Sverige med inriktningen segling. Gymnasiet i Lerum och Platengymnasiet i Motala har ILCA och 29er som huvudklasser. På Sundsgymnasiet i Vellinge ligger fokus på de flygande, eller så kallade foilande, klasserna iQFOiL, Formula Kite och Waszp. Men hur är det att gå på seglargymnasium? För att få svar på den frågan har vi talat med lärarna Martin Strandberg och Martin Krite samt eleverna Linnea Messing och Vidar Nyström i årskurs 1 respektive 3 på Sundsgymnasiet.

Nominera till Båtlivets unga hjälte 2023

 • 23 okt 2023

image: Nominera till Båtlivets unga hjälte 2023

Nu när säsongen är färskt i minne är det dags att nominera till utmärkelsen ”Båtlivets unga hjälte 2023”. Utmärkelsen delas ut i samarbete med International Färg AB och tidningen Båtliv (Svenska Båtunionen), Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben och omfattar ett stipendium på 20 000 kr.

Rösta fram Vilma och Rebecca till World Sailor of the Year

 • 19 okt 2023

image: Rösta fram Vilma och Rebecca till World Sailor of the Year

Sveriges just nu bästa kappseglingsbesättning och de regerande världsmästarna i 49erFX, Vilma Bobeck och Rebecca Netzler, har av World Sailing (Internationella Seglarförbundet) nominerats till seglingsvärldens finaste pris – World Sailor of the Year. Hjälp oss att rösta Vilma & Rebecca hela vägen till segern – rösta nu men senast vid midnatt 30 oktober. Vem som vinner avgörs till 50% av rösterna och 50% av World Sailings Expertpanel.
Rösta här!

Lidingö Jolleseglare - där bredd & elit växer tillsammans

 • 17 okt 2023

image: Lidingö Jolleseglare - där bredd & elit växer tillsammans

Med små resurser men ett stort engagemang från många medlemmar, har Lidingö Jolleseglare växt kraftigt de senaste åren. Nyckeln är en tydlig satsning på ett par klasser – framför allt på barn och ungdomar i Optimist och ILCA. Men också ett tydligt arbete att engagera fler föräldrar och seglare som tränare, lagledare och administratörer. Och en stark vilja att satsa på både elit och bredd.

- För oss är det viktigt att de som är duktiga och vill satsa vidare känner att de kan stanna i klubben men ändå utmanas. Samtidigt vill vi ju behålla bredden, säger Anders Wennberg, ansvarig för tränings- och kappseglingsansvarig. 

Dags att söka till seglargymnasiet

 • 16 okt 2023

image: Dags att söka till seglargymnasiet

Många av våra mest framgångsrika seglare har gått på något av våra seglargymnasium vilka bjuder på en unik möjlighet att kombinera elitsegling med gymnasiestudier. Vill du som är född 2008 börja nästa höst är det dags att söka nu. 

Seglarträffen: Hållbart ledarskap och ungdomsverksamhet

 • 16 okt 2023

image: Seglarträffen: Hållbart ledarskap och ungdomsverksamhet

Seglarträffen är ett forum för dig som är instruktör, tränare, organisationsledare, funktionär eller på annat sätt identifierar dig som ledare i någon av våra klubbar, klassförbund eller distrikt.  I denna artikel får du läsa om vad som kommer tas upp på workshopen “Hållbart ledarskap och ungdomsverksamhet”. 

Team Beata Törneman, GKSS, vann Women on Water

 • 15 okt 2023

image: Team Beata Törneman, GKSS, vann Women on Water

Årets andra Women on Water avgjordes på söndagen i fina förhållanden utanför Marstrand. Team Beata Törneman, GKSS, vann endast en poäng före Sandra Sandqvist och hennes besättning från KSSS. Aldrig tidigare har så många som 15 besättningar gjort upp om vem som är Sveriges bästa kvinnliga kölbåtsbesättning just nu.

Örnsköldsvik, Runmarö och Djursholm seglar i Allsvenskan nästa år

 • 15 okt 2023

image: Örnsköldsvik, Runmarö och Djursholm seglar i Allsvenskan nästa år

Örnsköldsviks SS, Runmarö YC och Djursholms SK knep de tre platserna till Allsvenskan 2024 som stod på spel när kvalet avgjordes utanför Marstrand på söndagen. Ö-vik behåller sin allsvenska plats från 2023 medan Runmarö är tillbaka i den högsta serien efter något års bortavaro. Och Djursholm tar klivet upp i Allsvenskan för första gången.

Seglarträffen: dela anläggning och redskap för fler på vattnet

 • 12 okt 2023

image: Seglarträffen: dela anläggning och redskap för fler på vattnet

Vill klubben jobba mer med tillhandahållna och delade redskap? Utveckla eller bygga nytt på er anläggning? Seglarträffen är ett forum för dig som är instruktör, tränare, organisationsledare, funktionär eller på annat sätt identifierar dig som ledare i någon av våra klubbar, klassförbund eller distrikt.  I denna artikel får du läsa om vad som kommer tas upp på workshopen “Ägodela anläggning och redskap”.

Givande SOK-utbildning för svenska elittränare i Grekland

 • 11 okt 2023

image: Givande SOK-utbildning för svenska elittränare i Grekland

Sex svenska tränare deltog förra veckan i Sveriges Olympiska Kommittés tränarutbildning på Apollos sporthotell på Limnos, Grekland. Totalt deltog 33 kvinnor och 30 män från 26 idrotter, 17 föreläsare och 12 personer från SOK:s personal. Från seglingen deltog  Alberte Lindberg, Victor Bergström, Max Salminen, Daniel Birgmark, Cecilia Jonsson, och Martin Strandberg. Syftet med utbildningen är att utveckla tränarkompetens, fördjupa sina kunskaper inom många olika områden och utbyta erfarenheter.

Berntsson tog tredje Bermuda Gold Cup segern i Matchracing

 • 10 okt 2023

image: Berntsson tog tredje Bermuda Gold Cup segern i Matchracing

Johnie Berntsson vann i går Bermuda Gold Cup, en deltävling på Matchracingtouren för tredje gången tillsammans med Herman Andersson, taktik, Björn Lundgren, storsegeltrim och Patrik Sturesson försegeltrim. 

Teamet seglade starkast i grundomgången och kvartsfinalerna men en tropiskt storm gjorde att semifinaler och finaler fick ställas in och teamet tog hem Cupen med 11-0 i segrar och fick 25 000 US i prispengar.

Ingvar Hansson invald i Hall of Fame

 • 9 okt 2023

image: Ingvar Hansson invald i Hall of Fame

En av Sveriges mest meriterade gastar och OS-mästaren, Ingvar Hansson, har valts in som medlem nummer 16 i Svensk Seglings Hall of Fame.

 Jag har aldrig ens tänkt tanken att jag skulle kunna bli invald i Hall of Fame. Men jag är givetvis oerhört glad. Jag trodde nog att inte många kom ihåg mig. Jag är ju inte yngst i gänget, men förmodligen tyngst, säger Ingvar Hansson.

Claes Hultling får årets Pelle P-pris

 • 9 okt 2023

image: Claes Hultling får årets Pelle P-pris

Vid Seglarförbundets utmärkelseutdelning på lördagskvällen på Marstrand mottog seglaren, läkaren och samhällsdebattören Claes Hultling årets Pelle P-pris. Claes får priset för sitt stora engagemang och insatser för parasegling och att göra segling tillgänglig för alla. Priset instiftades i samband med Pelle Pettersons 90-årsdag i fjol och tilldelas en person som är en god ambassadör och förebild inom svensk segling.

 

Marius Westerlind – mästare bland seglingens mästare

 • 8 okt 2023

image: Marius Westerlind – mästare bland seglingens mästare

Team 49er med Marius Westerlind, Hugo Westberg, Marcus Westerlind och Oskar Ljung från GKSS seglade på söndagen hem en av de finaste titlarna inom svensk segling när de vann Seglingens Mästare i hård kamp mot närmare 40 olika svenska kappseglingsmästare från olika klasser.

Årets seglare prisade

 • 8 okt 2023

image: Årets seglare prisade

I samband med Seglingens Mästare i Marstrand har Svenska Seglarförbundet sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglare i olika kategorier. Här är vinnarna.

Mästare bland mästare

 • 5 okt 2023

image: Mästare bland mästare

I helgen (7–8/10) avgörs Seglingens Mästare i Marstrand. Inte mindre än 40 besättningar gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling. Det handlar om att kora en svensk mästare bland svenska mästare från olika seglingsklasser. Och de utmanas av flera landslagsseglare som fått ”wild card” till tävlingen.

Klubbarna inbjudna till informationsmöte

 • 4 okt 2023

image: Klubbarna inbjudna till informationsmöte

Seglardagen 2023 beslutade att det skulle tas fram ett förslag på en ny organisation. Det finns nu ett utkast på den organisationen som projektgruppen vill presentera för alla medlemsklubbar.

Seglarträffen: Nya former av träning och tävling

 • 4 okt 2023

image: Seglarträffen: Nya former av träning och tävling

Seglarträffen är ett forum för dig som är instruktör, tränare, organisationsledare, funktionär eller på annat sätt identifierar dig som ledare i någon av våra klubbar, klassförbund eller distrikt.  I denna artikel får du läsa om vad som kommer tas upp på workshopen “Nya former av träning och tävling”. 

Årets lag till Ungdoms-VM utsett

 • 3 okt 2023

När kvalet till Ungdoms-VM skulle avgöras under KSSS Olympiska regatta i helgen var det en tight fight vi hade framför, framför allt i ILCA 6 där en tjej och en kille skulle tas ut. Som vanligt bjöd KSSS på ett fantastiskt arrangemang med seglingar i tretton olika klasser uppdelat på fem olika banor. Totalt samlades 428 seglare från Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada och Estland för att göra upp på Baggens kluriga vatten.