När det svenska laget anlände till Buzios i Brasilien för Ungdoms-VM gjorde de det i kraft av något större. Det var ett stort nordiskt lag med Danmark, Finland, Norge och Sverige som gemensamt hade bestämt sig för att hjälpa varandra att nå framgångar på mästerskapet. Resultaten lät inte vänta på sig utan redan tidigt under tävlingen visade seglarna framfötterna.
Vi kan alla se tillbaka på en framgångsrik och spännande säsong 2023, samtidigt som vi blickar framåt mot kommande seglingar och äventyr. För några börjar säsongen tidigt med kappseglingar på den södra hemisfären, medan andra smider planer inför kommande säsong och kanske skickar in en anmälan till någon kappsegling som en julklapp till sig själv eller till besättningen.
Det har gått två år sedan Utvecklingslandslaget startades. Målsättningen var att korta steget till landslaget för lovande juniorer, för eleverna på riksidrottsgymnasium och för andra duktiga seglare. Intresset och engagemanget är stort och några närmar sig landslaget.
Båtorganisationerna Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet, Sweboat och Riksföreningen Gästhamnar har lämnat in ett remissvar, där man är kritiska, på Havs- och vattenmyndigheten förslag om ändrade havsplaner, med konsekvensbeskrivning, i ljuset av etablering av havsbaserad vindkraft, (Dnr2168-3)
Brinner du för segling och vill få fler unga seglare att utvecklas? Har du dessutom gått röd tränarutbildning eller har motsvarande tränarerfarenhet finns nu ett spännande uppdrag för dig från säsongen 2024.
Planeringen för säsongen 2024 pågår för fullt nu hos många klubbar och distrikt. Med stöd av Seglarförbundets Tävlingsreglemente får arrangörer anvisningar så att de kan planera och genomföra tävlingar i olika ambitionsnivåer men på ett likartat sätt över hela landet. Det här gör att varje seglare kan hitta tävlingar som passar sina personliga erfarenheter och färdigheter.
I början av december samlades Utvecklingslandslaget för årets sista läger i Höllviken. Totalt 25 seglare deltog och på programmet stod bland annat konditionsträning, sponsring, idrottspsykologi, formtoppning och möte med lagets partner Baltic som ville ha feedback och prata produktutveckling av sina flytvästar. Men kanske viktigast att bygga både laget och jaget.
Att erbjuda relevanta och spännande utbildningar för olika målgrupper och behov i våra föreningar, klassförbund och distrikt är ett av våra viktigaste uppdrag som förbund. Utbildningsprogrammet 2024 innehåller både nyheter och utveckling av befintliga kurser så "titta in" redan nu vad som erbjuds nästa år för din förening, klassförbund eller dig själv.
Seglarförbundet var på plats på DreamHack i Jönköping – världens största gamingfestival, 24 – 26 november. I förbundets monter fick nyfikna prova på att e-segla och intresset var enormt.
För 10 år sedan startades Juniortjejträffen med målet att samla kappseglande juniortjejer från hela landet för att ge inspiration och kunskap för fortsatt seglande. Det blev omgående en fullträff och är ett av våra mest uppskattade arrangemang. Tjejträffen vänder sig till tjejer mellan 13 - 20 år och som tävlar aktivt. 2024 års träff går av stapeln den 10-11 februari på Bosön i Stockholm.
Via Europeiska Seglarförbundet har du som funktionär på röd nivå möjlighet att få nya erfarenheter genom att vara funktionär på en regatta utomlands. Utbytet gäller även om ni som arrangörsklubb vill ta emot en funktionär från ett annat europeiskt land.