Inspirerande läger för Utvecklingslandslaget i Höllviken

  • 14 dec 2023

image: Inspirerande läger för Utvecklingslandslaget i Höllviken

I början av december samlades Utvecklingslandslaget för årets sista läger i Höllviken. Totalt 25 seglare deltog och på programmet stod bland annat konditionsträning, sponsring, idrottspsykologi, formtoppning och möte med lagets partner Baltic som ville ha feedback och prata produktutveckling av sina flytvästar. Men kanske viktigast att bygga både laget och jaget.

 

 

 

När seglarna i utvecklingslandslaget träffas så handlar det oftast om träning på vattnet och det sker klassvis där Martin Strandberg ansvarar för de foilande klasserna Kitefoil och iQFoil (windfoil) och Alberte Lindberg för ILCA, 49er, 49er FX och 470. Men det är också viktigt att ses hela laget två gånger per år och nu senast i Höllviken.

– I Utvecklingslandslaget har vi verkligen lyckats bygga ett lag i en individuell sport och vi har jobbat hårt med många bitar, förutom själva seglingen, som exempelvis fysträningen, kosten och den mentala biten. Det räcker inte bara med att vara en talang när du kommer ut på den internationella arenan. Du måste ha kontroll över så mycket annat. Och här ger vi seglarna de verktyg de behöver, säger Martin.

Brett program under helgen
Idrottspsykologen Johan Ekengren som jobbar med bland andra SOK och herrlandslaget i Handboll föreläste och deltagarna fick testa praktiska övningar när det gäller acceptans. Att det inte fungerar att intala sig själv att exempelvis inte tänka på något jobbigt utan att acceptera det jobbiga, störande och att kunna vända fokus tillbaka till det som är viktigt.  

Råd om sponsring & finansiering av Sus Salminen
En viktig del för att genomföra en långsiktig satsning är att hitta finansiering. Under helgen fick seglarna träffa Sus Salminen, som jobbar åt Danska Seglarförbundet och som delade sina erfarenheter kring sponsring och gav tips och råd hur man kan skaffa sponsorer.

- Jag tyckte Sus föreläsning gav mycket intressanta tankar och att det finns många möjligheter att utforska, säger Maja Hansson-Mild, 49er FX.

Fystränaren Gustav Fabiansson som även jobbar med landslaget berättade och om vikten av konditionsträning som inte handlar om att gå ner i vikt. Utan att som seglare bli mer uthållig och kunna återhämta sig snabbare. Bland annat fick deltagarna testa på cirkelträning.

– Det är inspirerande att se alla tillsammans och hur de lär av varandra. Motivationen sprudlar verkligen, säger Alberte och fortsätter:

-Ofta är seglarna framgångsrika i sin egen båtklass men genom att umgås över klassgränserna får de annan input och lära av de som kanske är ännu bättre. Även den sociala relationen är viktig då det är de här seglarna som de kommer att spendera mycket tid tillsammans med många år framöver i sin fortsatta satsning.

Efter helgen var många av seglarna positiva, inspirerade och laddade inför kommande säsong.

- Ett givande läger där hela lagets samlats och umgåtts och där vi genom föreläsningar har fått bra tips på viktiga delar som hjälper oss vidare i våra satsningar, säger Hanna Koba som seglar ILCA 6.

- Jag tycker helgen var kanon! Min höjdpunkt under lägret var Sus föreläsning, hoppas vi får chans att höra henne igen. Jag gillar även att vi fick chans att påverka planeringen om vi ville. Även bra och värdefullt att ni gick igenom utvecklingslandslagets ramar det kommande året, säger Klara Johansson.

Nyfken på Utvecklingslandslaget? Läs mer här.