Nyheter

Summering av Riksidrottsmötet

 • 28 maj 2023

image: Summering av Riksidrottsmötet

Under helgen genomfördes idrottsrörelsens årsmöte RIM (Riksidrottsmötet) i Uppsala. RIM är årsmöte för både Riksidrottsbundet och SISU Idrottsutbildarna. Mycket avhandlades och här lyfter vi de delar som var extra intressanta för oss inom seglingen.

Seglarförbundet motionerar om hållbarhet till Riksidrottsmötet

 • 26 maj 2023

image: Seglarförbundet motionerar om hållbarhet till Riksidrottsmötet

I helgen genomförs Riksidrottsmötet, RIM, i Uppsala. RIM är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas årsmöte där det beslutas om viktiga framtidsfrågor för idrottsrörelsen. Seglarförbundet är på plats med fyra representanter och delaktiga i två motioner kring hållbarhet.

Dags att kvala till UVM

 • 25 maj 2023

Var med och kämpa om en plats till det svenska laget på Ungdoms-VM 2023. Ungdoms-VM eller Youth Sailing Worlds är den största och mest prestigefyllda tävlingen inom internationell juniorsegling. Tävlingen samlar de bästa juniorseglarna i världen och över 60 nationer deltar. Många av ikonerna inom internationell segling har stått på prispallen i Ungdoms-VM.

Simrishamns SS – en klubb för alla

 • 25 maj 2023

image: Simrishamns SS – en klubb för alla

Simrishamn är en sommarstad som går från 5 000 invånare på vintern till 15 000 på sommaren. Men Simrishamns Segelsällskap går inte i vintervila. Klubben är i gång året runt med mängder av sociala aktiviteter som har med båtlivet att göra.

Ton Törn - tränaren med passion för optimister

 • 23 maj 2023

image: Ton Törn - tränaren med passion för optimister

Årets tränare 2022 – Ton Thörn – har under många år gjort stora insatser för utvecklingen av svensk optimistjollesegling. Under 2022 coachade han optimistlaget till ett VM-brons – den första internationella optimist-medaljen till Sverige på 35 år.

Seglargymnasiet i Vellinge rekryterar

 • 22 maj 2023

image: Seglargymnasiet i Vellinge rekryterar

Brinner du för segling och gillar utmaningen med att få varje individ att nå sina mål? Då har vi jobbet för dig! Vårt senaste Seglargymnasium söker nu en lärare/tränare på 40-50% som tillsammans med huvudansvarig lärare/tränare ska ansvara för att driva och utveckla verksamheten. Sundsgymnasiet i Vellinge står i framkant på många plan både inom segling och studier. Skolan ligger i framkant kring digital undervisning och seglingsmässigt finner du här våra snabbast växande seglingsklasser, de foilande. 

EM-guld till Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson

 • 20 maj 2023

image: EM-guld till Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson

Efter en rafflande final utanför San Remo i Italien vann Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson sitt andra rak EM-guld i den nya OS-klassen 470 Mixed.

Guldläge för Anton och Lovisa på EM

 • 19 maj 2023

image: Guldläge för Anton och Lovisa på EM

Med endast ett race kvar av totalt tolv på 470-EM är Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson kvar i ledningen. Efter fredagens segling i tuffa vindar, där de var femma-nia-fyra i de tre racen, har de gett sig själv goda chanser att försvara sin EM-titel från i fjol.

Anton och Lovisa i ledningen på EM

 • 18 maj 2023

image: Anton och Lovisa i ledningen på EM

Efter ännu en stark dag i tuffa förhållanden har Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson tagit över ledningen på 470-EM i San Remo. På torsdagen var de etta-fyra-tvåa i de tre racen och när två dagar återstår leder de, sex poäng före tyska Simon Diesch/Anna Markfort.

Anton och Lovisa på silverplats på EM

 • 17 maj 2023

image: Anton och Lovisa på silverplats på EM

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson seglar stabilt under 470-EM som avgörs i italienska San Remo. Efter tre av totalt sex dagar ligger de regerande Europamästarna från Sverige på andra plats.

Anton och Lovisa vann första racet på EM

 • 15 maj 2023

image: Anton och Lovisa vann första racet på EM

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson fick en flygande start på 470-EM i San Remo, när de vann första racet. Men måndagen slutade inte lika positivt som den började. I andra racet blev de 22:a och i sammandraget ligger de på 18:e plats av 65 båtar.

Hjuvik vann årets första tävling i Allsvenskan Segling

 • 14 maj 2023

image: Hjuvik vann årets första tävling i Allsvenskan Segling

Hjuviks BK från Göteborg seglade hem segern i årets första tävling i Allsvenskan i segling som avgjordes i helgen i strålande sommarväder på Baggensfjärden utanför Stockholm.

Lerums Seglargymnasium söker ny tränare

 • 12 maj 2023

image: Lerums Seglargymnasium söker ny tränare

Nu finns en unik chans för dig som brinner för segling och vill vara med och utveckla morgondagens stjärnor. Lerums Seglargymnasium söker nu en lärare/tränare på 40% som tillsammans med huvudansvarig lärare/tränare samt fysansvarig lärare ska ansvara för att driva och utveckla verksamheten. I tjänsten ingår att guida och stötta eleverna att utvecklas så långt som möjligt utifrån deras förutsättningar som seglare. I tjänsten ingår att stötta eleverna praktiskt i båtarna på vattnet men också teoretiskt.

Premiär för Allsvenskan Segling 2023

 • 11 maj 2023

image: Premiär för Allsvenskan Segling 2023

Till helgen (12–14 maj) drar Allsvenskan i segling i gång. Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar samlas i Saltsjöbaden utanför Stockholm där KSSS arrangerar årets första, av totalt fyra, deltävlingar.

Tre foilande klasser bildar i år Sweden Foil Cup

 • 10 maj 2023

image: Tre foilande klasser bildar i år Sweden Foil Cup

I helgen drar den nya Sweden Foil Cup i gång hos Åsa Surfklubb söder om Göteborg med Ölmanäs Segelsällskap som medarrangör. Tre foilande brädsporter har gått ihop och det blir tre deltävlingar med de tre grenarna kite-, wind- och wingfoil – varav två är olympiska grenar redan i Paris nästa år.

Segling är en lagsport – anmäl alla i besättningen i Sailarena

 • 10 maj 2023

Segling i flermansbåtar är en lagsport och vi vill verkligen jobba för att det blir mer tydligt. I lagsport bidrar alla till prestationen och det ska också synas i resultatlistor och liknande. I Sailarena har vi därför byggt in ett sätt att bjuda in hela besättningen så att personuppgifter hanteras på ett lagligt sätt, så att det är hela besättningen som hamnar i fokus.


 

Infomöte om sprint fredag 12 maj 18.00 även digitalt

 • 10 maj 2023

image: Infomöte om sprint fredag 12 maj 18.00 även digitalt

Fredagen den 12 maj kl 18:00 i samband med Allsvenskans deltävling 1 i Saltsjöbaden, kommer vi att informera alla intresserade om vad som händer inom sprintseglingen. Intresset ökar snabbt och upplägget tillgängliggör seglingen för fler då man inte behöver ha egen båt och kan resa tillsammans på ett hållbart sätt. 

Sprintclinic för unga i Hudiksvall inspirerade

 • 8 maj 2023

image: Sprintclinic för unga i Hudiksvall inspirerade

I helgen genomfördes en Sprint Clinic för ungdomar i strålande sol och iskalla majvindar i Hudiksvall. Clinicen är ett första steg för att öka intresset för sprintsegling i norr. Totalt 13 ungdomar i åldrarna 13 till 19 år från Umeå i norr till Hudiksvall i söder kom för att under handledning av Anders Karén och Michael Persson och förbättra sin sprintsegling.

Begränsningar i Danvikskanalen på grund av brorenovering 2023-2026

 • 3 maj 2023

image: Begränsningar i Danvikskanalen på grund av brorenovering 2023-2026

Norra Danviksbron som går över Danvikskanalen mellan Stockholm och Nacka behöver totalrenoveras. Renoveringen pågår 2023–2026 och kommer periodvis påverka sjötrafiken mellan Mälaren och Saltsjön.

Bron kommer inte att kunna öppnas under delar av renoveringen. Ingen sjötrafik alls kommer att kunna trafikera kanalen då broklaffen lyfts bort och när den nya monteras. Farledsbredden i kanalen minskar till 17 meter under större delen av renoveringen.

 

 

Partiell avlysning – höjdbegränsning 10,8 meter
4 september–3 december 2023
1 maj–1 november 2026 (planerat)

Total avlysning – ingen sjötrafik tillåten

6–17 november 2023
4–15 december 2023
14 november–11 december 2025 (planerat)
17–30 april 2026 (planerat)

 

SMS-avisering vid farledsbegränsningar
Registrera ditt telefonnummer på regionstockholm.se/danviksbron för att få sms-aviseringar när framkomligheten i kanalen förändras. Välj alternativet “Farledsbegränsningar Danvikskanalen”. Där finns alltid aktuell information om farleden.

Collberg vinner 30:e SM-titeln

 • 2 maj 2023

image: Collberg vinner 30:e SM-titeln

Årets första SM som också var nordiskt mästerskap, avgjordes i radiostyrda båtklassen IOM i Jönköping i helgen. Dubbel mästare blev Michael Collberg från Mariestad och SM-guldet var hans 30:e i karriären. Silvret gick till Jonas Samson och SM-bronset till Thomas Enwall.