Sprintclinic för unga i Hudiksvall inspirerade

  • 8 maj 2023

image: Sprintclinic för unga i Hudiksvall inspirerade

I helgen genomfördes en Sprint Clinic för ungdomar i strålande sol och iskalla majvindar i Hudiksvall. Clinicen är ett första steg för att öka intresset för sprintsegling i norr. Totalt 13 ungdomar i åldrarna 13 till 19 år från Umeå i norr till Hudiksvall i söder kom för att under handledning av Anders Karén och Michael Persson och förbättra sin sprintsegling.

Text & bild: Theodor Tolstoy

Evenemanget använde 606-båtar, som är den mest populära kölbåtsklassen i mellannorrland. De flesta av ungdomarna är jolleseglare som tidigare har gastat någon gång, men nu fick de chansen att kliva fram och ta ansvar. Där fanns också några ungdomar med mer solid erfarenhet av 606-segling som de skaffat sig från deltagande i SM och rikscup-regattor.

Schemat var intensivt med en första samling och genomgång på fredagskvällen för att sedan lära känna varandra på det gemensamma boendet.

- Under lördag förmiddag fokuserade vi på att bli bekant med båtarna och att känna sig trygga i sina roller. Vinden ökade successivt under dagen vilket gjorde att svårighetsgraden långsamt stegrades, säger Anders Karén och fortsätter:

-Efter lunch och genomgång i solskenet stod starter på schemat och vid dagens slut samlades ett gäng trötta och solbrända ungdomar för middag och badtunnebad på boendet.

Söndagen bjöd på samma soliga väder och en varmare sjöbris som sakta ökade i styrka. Förmiddagen ägnades åt intensiv träning i gate-rundning, båthantering och taktiska beslut på korta banor.

-Det var roligt att se vilka framsteg seglarna gjorde. Fältet blev alltmer samlat, marginalerna krympte, spinnackrarna hissades och sänktes i en handvändning utan problem. Även rundningarna blev ”tajtare” och slagen allt mer slipade, säger Anders.

På eftermiddagen blev det dags att sätta ihop helheten på fullånga banor med direktdömning i väldigt jämna race. Nu blåste en bitvis kraftig sjöbris, vilket fick deltagarna att verkligen visa prov på sina nyförvärvade kunskaper och sitt lagarbete.

Sammanfattningsvis har helgen varit en stor framgång, där gemenskapen mellan klubbarna har stärkts, ungdomarna har stärkt sin sprintsegling och förmåga att segla mindre kölbåt. Mellannorrland som distrikt har nu en imponerande grupp sprintseglare som vi hoppas kommer att ta regionen och landet med storm!