Nyheter

Två seglarcoacher i SOK:s nya Topp och Talang för tränare

 • 29 apr 2024

image: Två seglarcoacher i SOK:s nya Topp och Talang för tränare

Sveriges Olympiska Kommitté startar Topp och Talang Tränare. Utvalda tränare ska få del av ett långsiktigt utvecklingsprogram med individuellt skräddarsytt och behovsanpassat stöd. Av 23 utvalda tränare är två från seglingen; Alberte Holm Lindberg och Victor Bergström.

Praktik på Parasegling Inkluderande ledaskap

 • 29 apr 2024

image: Praktik på Parasegling Inkluderande ledaskap

Tidigare i april träffades fem härliga deltagare på utbildningen, Parasegling - Inkluderande ledarskap, hos SS Kaparen i Gottskär. Huvudfokus denna dag var på praktiska moment som att testa personlift, ledsaga varandra och att testa anpassade båtar.

Två svenska silvermedaljer på världscupen

 • 26 apr 2024

image: Två svenska silvermedaljer på världscupen

Kulingvindar på den franska Rivieran satte stopp för all racing på sista dagen av världscupseglingarna i Olympic Week. Därmed blev det ingen final utan ställningen efter fredagens seglingar gäller som slutresultat. Det innebär silvermedaljer till Sveriges två bästa besättningar just nu: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler i 49erFX och Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson i 470. Förutom två silver blev det ju i fredags även en svensk nationsplats för Johanna Hjertberg i iQFoil.

Styrelsen informerar nr.3 2024

 • 26 apr 2024

image: Styrelsen informerar nr.3 2024

Seglarvänner

Säsongen är inledd
I den isfria delen av landet har både träningsverksamhet och de första kappseglingarna dragit i gång även om inte alla båtar ännu kommit i vattnet. Iskylan som kopplat greppet över Sverige innebär utmaningar för både de som håller på att vårrusta och för de som tagit sig ut på vattnet. En kylig inledning på säsongen ställer också krav på noggranna förberedelser och en extra vaksamhet vad gäller säkerheten med tanke på risk för nedkylning. Vi ser verkligen fram mot en rolig, spännande och intressant säsong.

U25´s säsongsprogram

 • 26 apr 2024

image: U25´s säsongsprogram

U25 började som ett projekt av unga för unga och vi jobbar för att ge unga ledare de verktyg de behöver för att göra sin röst hörd och engagera sig i demokratiska processer samt inspirera unga att engagera sig på olika nivåer inom seglingen. Här hittar du U25s aktiviteter för 2024.

Grattis Motala Seglargymnasium som fyller 30 år

 • 25 apr 2024

image: Grattis Motala Seglargymnasium som fyller 30 år

Våra riksidrottsgymnasier, har i decennier haft stor betydelse för framgångarna för svensk elitsegling och fostrat en mängd svenska OS-medaljörer, världsmästare, Americas Cup-seglare och Volvo Ocean Race-deltagare. I år fyller ett av dem, Motala Seglargymnasium 30 år och det vill vi såklart fira!

Seglarförbundet ny medlem i Svenskt Friluftsliv

 • 24 apr 2024

image: Seglarförbundet ny medlem i Svenskt Friluftsliv

Svenska Seglarförbundet har nu tagit steget in som en av totalt 28 medlemsorganisationer i Svenskt Friluftsliv – en av Sveriges största folkrörelser. - Vårt medlemskap i Svenskt Friluftsliv skapar möjligheter för oss att samverka kring friluftslivet framför allt på vattnet – och att sänka trösklarna till båtlivet, vilket är en av våra strategiska frågor, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör & sportchef.

Förstärkning av tränarresurser i juniorklasserna

 • 23 apr 2024

image: Förstärkning av tränarresurser i juniorklasserna

Vi är mycket glada över att kunna hälsa våra nya tränarresurser i juniorklasserna välkomna i sina nya roller som juniorutvecklare. Totalt har fyra nya tränare rekryterats, vilka tillsammans med våra nuvarande juniorutvecklare kommer utgöra en fantastisk tillgång för svensk juniorsegling. 

Tips för hållbar regatta

 • 22 apr 2024

image: Tips för hållbar regatta

Äntligen är det dags för tävlingssäsongen 2024 med många spännande arrangemang runt om i seglarsverige. Vi har samlat bra tips och checklistor för arrangörer som vill ta steget för mer hållbar regatta.

Föreläsningsserie om klubbens anläggning

 • 19 apr 2024

image: Föreläsningsserie om klubbens anläggning

Bygga och utveckla på klubben - Öppen digital föreläsningsserie för klubbar inom segling, kanot och vattenskidor/wakeboard. Inspiration, tips och goda exempel blandat med möjlighet att ställa egna frågor och möta andra klubbar med samma intresse.

L.U.S.T ska sänka idrottströsklar i utsatta områden

 • 18 apr 2024

image: L.U.S.T ska sänka idrottströsklar i utsatta områden

Nu går startskottet för vårt fantastiska projekt L.U.S.T som vi ska driva under fyra år tillsammans med Fryshuset, Skidförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté och med ett stöd på 38,5 miljoner från Postkodlotteriet.

L.U.S.T står för Lokal ungdomsidrott sänker trösklar”. Projektet ska skapa sammanhang för ungdomar i utsatta områden och man ska utbilda minst 350 ungdomar till ledare, ge minst 270 unga arbetstillfällen och låta minst 32 000 personer mellan 13–19 år prova på någon av projektets aktiviteter.

Seglardagen 2024: framtidens organisation och gemenskap

 • 16 apr 2024

image: Seglardagen 2024: framtidens organisation och gemenskap

Seglardagen är Svenska Seglarförbundets årsmöte som genomförs årligen och som samlar representanter från hela seglarsverige. Årets Seglardag hölls på Bosön, i Stockholm och samlade cirka 90 deltagare varav cirka 20 stycken var U25or. Under två intensiva dagar hölls årsmötet samt att ett processarbete genomfördes för att diskutera framtidens organisation.

Är du vår Eldsjäl 2.0?

 • 16 apr 2024

image: Är du vår Eldsjäl 2.0?

Inom idrottsrörelsen och Seglarförbundet arbetas det på flera sätt med att utveckla idrotten så att alla får, vill och kan vara med. Du som ledare och din fortsatta utveckling är en viktig del i resan mot vår vision Segling tillgängligt för alla.

KSSS vann i Sailing Champions League

 • 14 apr 2024

image: KSSS vann i Sailing Champions League

KSSS blev i helgen första svenska klubb att vinna en tävling i herrarnas Sailing Champions League. I konkurrens med 20 europeiska toppklubbar seglade de hem segern i årets andra kval som avgjordes i Berlin.

Seglarförbundsåret 2023 i ny skepnad

 • 14 apr 2024

image: Seglarförbundsåret 2023 i ny skepnad

När du tar del av seglarförbundsåret i vår Verksamhetsberättelse 2023 hoppas vi att du får en ny härlig upplevelse. Från 70 sidor i en trycksak som var både dyr och svår att nå ut med, till en lättillgänglig digital upplevelse som vi tycker stämmer mer med vår vision - Segling tillgänglig för alla.

Här hittar du Verksamhetsberättelsen 2023

Sex ideella ledare prisade på Seglardagen

 • 14 apr 2024

image: Sex ideella ledare prisade på Seglardagen

Under Seglardagens middag på lördagskvällen uppmärksammades sex ideella ledare som bidragit stort till utvecklingen av svensk segling. Det har varit engagemang och insatser i olika delar av vår verksamhet i allt från klubbar, klassförbund till distriktsverksamheten och centralt i förbundet där de drivit och påverkat olika frågor och processer för att föra verksamheten framåt.

Ordförande Olof Granander som delade ut utmärkelserna riktade ett stort varmt tack till dessa eldsjälars insats för förbundet.

Bild: fv.
Daniel Solberg, Sundsvall Njurunda Båtklubb & Ordf. Mellannorrlands Seglarförbund
Per Åberg, Christinehamns Segelsällskap & Vice.ordf. Värmland-Västergötlands Seglarförbund
Mikael ”Tjalle” Albinsson, Westerviks Segelsällskap och Ordf. Smålands Seglarförbund
Thomas Gustafsson, Karlstad Kappseglingsförening och sekr. Värmland-Västergötlands Seglarförbund
Pehr Ola Pehrsson, kassör i Ystads Segelsällskap och Skånes Seglarförbund
Johan Westling, ordf. Mollösunds Båtförening och Västkustens Seglarförbund

 

Anmälan öppen för SM-veckan i iQFOiL och Formula Foil

 • 11 apr 2024

image: Anmälan öppen för SM-veckan i iQFOiL och Formula Foil

Den 26-28 juni arrangeras SM-veckan sommar i Västerås. SM-veckan är ett årligt evenemang som drivs av Riksidrottsförbundet tillsammans med specialidrottsförbunden och värdstaden. För seglingen blir det ett Internationellt SM i iQFOil och Formula Foil där svensk elit och internationella deltagare kommer att göra upp i sina respektive klasser med en final som livesänds i SVT. Arrangerar gör Jollekappseglarna Västerås. Parallellt genomförs Västerås City festival med artister som Veronica Maggio, Hooja, Oscar Zia med flera. 

Fler möjligheter till damsprint i sommar

 • 8 apr 2024

image: Fler möjligheter till damsprint i sommar

Intresset för spintsegling växer och inte minst bland dambesättningar och därför blir det under 2024 fler spännande event. Det enkla, roliga sprintformatet gör ju att man inte behöver en egen båt utan kan åka tåg, buss eller dela bil till regattan och ta med sina seglarkläder i en bag. Dessutom är det korta, spännande race där man utmanas och utvecklas både tekniskt, taktiskt och regelmässigt. Inga långa protestförhandlingar utan domare på vattnet som dömer direkt. Så se till att dra ihop en besättning och anmäl dig!

Emil & Hanna bästa svenska besättning i Palma

 • 6 apr 2024

image: Emil & Hanna bästa svenska besättning i Palma

Sista dagen av världscupseglingarna i Palma präglades av svaga vindar. Nacra 17 var en av få klasser som lyckades genomföra sin final. Emil Järudd/Hanna Jonsson blev fyra i finalen och slutar på femte plats i totalen – och blir därmed bästa svenska besättning på Mallorca.

– Vi väntade oss ganska lätt vind. Vi ville komma iväg bra i starten och försöka vinna racet. Poängen var tighta och vi visste att våra bästa möjligheter skulle ligga i att bara göra ett så bra race som möjligt, säger Emil som hade siktet inställt på en bronsmedalj som var inom räckhåll.

– Vi genomförde vår strategi bra och är nöjda med att ha gjort en bra start. Vi missade en möjlighet på första länsen som vi lär oss av till nästa gång. Men vi är nöjda med vår regatta. Det är väldigt kul att vara tillbaka och tävla tillsammans efter ett långt skadeuppehåll – och kul att fortfarande vara med i leken, säger Emil.

Nu släpper vi vår första hållbarhetsrapport

 • 3 apr 2024

image: Nu släpper vi vår första hållbarhetsrapport

Vi är stolta att presentera att Svenska Seglarförbundet nu släpper sin första Hållbarhetsrapport! Den ger en inblick i både miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet inom flera olika delar av förbundets verksamhet.