L.U.S.T ska sänka idrottströsklar i utsatta områden

  • 18 apr 2024

image: L.U.S.T ska sänka idrottströsklar i utsatta områden

Nu går startskottet för vårt fantastiska projekt L.U.S.T som vi ska driva under fyra år tillsammans med Fryshuset, Skidförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté och med ett stöd på 38,5 miljoner från Postkodlotteriet.

L.U.S.T står för Lokal ungdomsidrott sänker trösklar”. Projektet ska skapa sammanhang för ungdomar i utsatta områden och man ska utbilda minst 350 ungdomar till ledare, ge minst 270 unga arbetstillfällen och låta minst 32 000 personer mellan 13–19 år prova på någon av projektets aktiviteter.

– Vi vet att idrotten är en positiv kraft för ungas inkludering i samhället. Nu kan vi göra ännu mer och nå ännu fler, säger Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset. 

– Det här känns helt magiskt, verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Tack vare drömprojektet kommer vi kunna skapa helt nya platser för gemenskap där idrotten når ut till målgrupper som vi inte når idag. Det tar oss närmare vår vision att göra segling tillgänglig för alla, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Seglarförbundet. 

Under Postkodgalan i mars fick Seglarförbundet tillsammans med Fryshuset, Skidförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté ta emot det största specialprojektet någonsin - 38,5 miljoner på 4 år. Foto: Marit Söderström

Unga ledare och prova på
Projektet ska utbilda minst 350 ungdomar till ledare, ge minst 270 unga arbetstillfällen och låta minst 32 000 personer mellan 13–19 år prova på någon av projektets aktiviteter.

– Vi vill att fler unga ska hitta sin plats i idrotten och vi tror att våra olympier kan inspirera. De kan förmedla viktiga värderingar som lagarbete, respekt och vänskap och inspirera till aktivitet och rörelse, säger Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare på SOK.

– Vi har olika kompetens och vi når till vardags olika grupper i samhället. Det är en av projektets stora styrkor. Men vi förenas i vår vilja att göra skillnad för unga människor, säger Marie Björling Duell, generalsekreterare på Svenska Seglarförbundet.

Idrotten skapar sammanhang i utsatta områden
Unga i Sverige mår generellt allt sämre. Allra tuffast har de unga i socioekonomisk utsatta områden. Där har ekonomisk utsatthet och utanförskap blivit en grogrund för missbruk, arbetslöshet, ohälsa och kriminalitet. För att vända utvecklingen krävs långsiktiga och förebyggande åtgärder inom många olika områden. Det finns inga snabba lösningar. Men ett sammanhang som kan förändra livet för unga människor är idrottsrörelsen.

L.U.S.T. är en unik satsning på flera sätt. Rent ekonomiskt är det ett av de största privata projekten för att stödja ungdomar i utsatta områden. Men det är också ett samarbete mellan organisationer från väldigt olika delar av idrottsrörelsen.

Syftet med insatserna är att bidra till fysisk aktivitet, hälsa, sysselsättning och delaktighet. Faktorer som i förlängningen kan minska utanförskap, segregation och stärka möjligheterna för unga att etablera sig på arbetsmarknaden.

Projektet hoppas kunna förfina en arbetsmetod för ökad inkludering som sedan kan användas av fler aktörer inom idrottsrörelsen.

Ett stort varmt tack till dig som är med i Postkodlotteriet och för att du möjliggör detta fantastiska projekt!

Läs mer om Tillsammans gör vi världen bättre

Det här är #Postkodeffekten
Med över en miljon lottköpare är Postkodlotteriet Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. Idag genererar lotteriet cirka en miljard kronor om året till över 60 organisationer som arbetar för att göra världen bättre. Det är det som är Postkodeffekten.