Nyheter

Äntligen en vinst för Anton och Lovisa på 470-VM

 • 29 feb 2024

image: Äntligen en vinst för Anton och Lovisa på 470-VM

Efter en tung inledning på 470-VM på Mallorca fick Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson äntligen allt att stämma på torsdagen. I dagens andra och sista race stod de i en klass för sig och vann stort – trots att Lovisa dras med en rejäl förkylning.

Anton och Lovisa avancerar på 470-VM

 • 28 feb 2024

image: Anton och Lovisa avancerar på 470-VM

Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson hämtade sig något efter den lite svaga inledningen av 470-VM. På onsdagen blev de nia och åtta i de två seglingar som avgjordes och de avancerar till 22:a plats i totalen.

Tuff start på 470-VM

 • 27 feb 2024

image: Tuff start på 470-VM

Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson fick en tuff start på VM i 470 som inleddes på tisdagen på Mallorca. Efter en del väntan på vind kom tävlingen i gång och de regerande Europamästarna, Anton och Lovisa, fick serien 11-16-11 i de tre racen och ligger på 28:e plats i totalen.

Inspireras i vår

 • 27 feb 2024

image: Inspireras i vår

I vår har vi ett stort antal tillfällen för dig som ledare i klubben att ta del av ny information, utvecklas som ledare och inspireras av andra klubbars verksamheter. Kanske går du och klurar på något som någon annan redan har lösningen på? Här har vi korta, inspirerande kvällspass just för dig! 

Inför Seglardagen – digitala informations och frågestunder

 • 26 feb 2024

image: Inför Seglardagen – digitala informations och frågestunder

Seglardagen närmar sig och vi ser verkligen fram mot att få träffas för att tillsammans med er alla titta framåt och presentera de arbeten som idag pågår inom förbundet, centralt med stöd av respektive distrikt. Men också höra efter vilka behov som ni klubbar och klassförbund har och hur ni vill att vi ska utveckla förbundet. (Här kan du läsa mer om Seglardagen och anmäla dig.)

Vindfattigt ILCA-EM avgjort

 • 23 feb 2024

image: Vindfattigt ILCA-EM avgjort

Ludvig Lindqvist blev bäste svensk med en 42:a plats i ILCA-EM som avslutades utanför Aten i Grekland på fredagen. Lätta vindar och inställda race har präglat mästerskapet som vanns av Veltteri Uusitalo från Finland.

Inbjudan Seglardagen 2024

 • 23 feb 2024

image: Inbjudan Seglardagen 2024

Välkommen till Seglardagen 2024, platsen för att mötas och diskutera framtiden. Hur kan vi tillsammans bäst stödja klubb och klassförbund att utveckla seglare, funktionärer och ledare. 2024 kommer vi att fokusera på att redovisa och diskutera våra gemensamma strategiska utmaningar samt de uppdrag som Seglardagen 2023 och den extra Seglardagen i höstas, gav styrelsen. Från styrelsens sida kommer vi bl.a. att redovisa både distriktsutredningen och klassförbundsutredningen och hoppas på att vi kan föra en diskussion som ger oss en bra vägledning och beslut om hur vi ska jobba vidare. Tag chansen att komma till Bosön och säg vad just din klubb, ditt klassförbund eller vad ert distrikt vill. 

Nyheter från förbundsstyrelsen

 • 21 feb 2024

image: Nyheter från förbundsstyrelsen

Med ett återkommande informationsbrev vill Seglarförbundets styrelse presentera och redovisa vilka frågor som ligger på förbundsstyrelsens bord och som är aktuella för oss i seglarsverige. Du hittar det senaste alltid under styrelsen på vår webbplats här.

Seniorsegling på XSS

 • 19 feb 2024

image: Seniorsegling på XSS

För några år sedan drog tre entusiastiska 65-plussare i gång lättsamma klubbkappseglingar med Finnjollar på De Tio Öarnas SS. Idag har gruppen växt och aktiviteterna betyder mycket – inte bara för gruppens medlemmar utan för hela klubben.

RIG samling med framtiden i fokus

 • 16 feb 2024

image: RIG samling med framtiden i fokus

Det blev en härlig start på året för våra Riksidrottsgymnasier när ett 70-tal elever, RIG-tränare, skolledning och Seglarförbundets ansvariga samlades på Bosön. Det var första gången vi lyckades samla samtliga vår tre seglargymnasium, Lerum, Motala och Vellinge och det bjöds på intensiva dagar. 

Nya domare söker uppdrag

 • 14 feb 2024

image: Nya domare söker uppdrag

Ibland klagas det över att det är svårt att få tag i utbildade domare till regattor runt om i landet. Men sanningen är att Sveriges domarkår växer och det kan till och med vara så att nya domare, som ännu inte gjort sig ett namn, kan ha svårt att hitta uppdrag.

Bidrag till klubben

 • 13 feb 2024

image: Bidrag till klubben

Nu har vi öppnat för bidragsansökningar inom ramen för Idrottsmedel. Fyra olika inriktningar är möjliga att söka för. 

Patrik Björklund ny kappseglingsansvarig

 • 9 feb 2024

image: Patrik Björklund ny kappseglingsansvarig

Med start i maj kommer Patrik Björklund bli Seglarförbundets nya kappseglingsansvariga. Patrik kommer in i rollen med en otrolig kompetens ifrån både seglingen och arbetslivet. I sin nya roll får han vara med att driva och utveckla tävlingsverksamheten inom svensk segling.

Rapportera LOK senast 25 februari

 • 9 feb 2024

image: Rapportera LOK senast 25 februari

All seglingsglädje och aktivitet ska räknas. Därför är det viktigt att vi rapporterar in all aktivitet för barn och unga till Riksidrottsförbundet som LOK-stöd. Har seglaren en funktionsnedsättning så kan det bockas i och då räknas även vuxna. Det ger klubben stöd och segling som idrott syns i statistiken.

Johanna Hjertberg får vänta på en OS-plats

 • 3 feb 2024

image: Johanna Hjertberg får vänta på en OS-plats

VM i iQFOiL avslutades på lördagen och för Johanna Hjertberg betyder hennes 38:e plats att hon får jaga vidare efter en svensk nationsplats till OS i Frankrike i sommar. Nästa möjlighet blir på världscupen i franska Hyères i slutet av april.

Vi välkomnar tjugo nya elever till våra seglingsgymnasium

 • 2 feb 2024

image: Vi välkomnar tjugo nya elever till våra seglingsgymnasium

Efter en omfattande antagningsprocess kan Svenska Seglarförbundet nu hälsa 20 lovande ungdomar välkomna till våra Seglargymnasium i Lerum, Motala och Vellinge med start hösten 2024.  

Redskapsguiden – hjälp att hitta rätt juniorbåt

 • 1 feb 2024

image: Redskapsguiden – hjälp att hitta rätt juniorbåt

Redskapsguiden är Seglarförbundets nya verktyg för att guida klubbar, tränare, ungdomar och föräldrar när det gäller utveckling av barn och unga inom segling. Dels i valet av båt, dels i andra val och inriktningar. Syftet är att individanpassa varje ung seglares utveckling och hitta nya vägar in i sporten.

Tema säkerhet på årets Funktionärsseminarium

 • 1 feb 2024

image: Tema säkerhet på årets Funktionärsseminarium

115 licensierade funktionärer på blå och röd nivå - domare, seglingsledare, mätpersoner – fick möjlighet att utbyta erfarenheter och fortbilda sig i helgen under årets Funktionärsseminrium i Göteborg. Seglarförbundets Arrangörskommitté, Regelkommitté och Tekniska kommitté står för programmet i samarbete med Seglarförbundets personal. Parallellt genomfördes även ett tränarseminarium för blåa och röda tränare.