Nya domare söker uppdrag

  • 14 feb 2024

image: Nya domare söker uppdrag

Ibland klagas det över att det är svårt att få tag i utbildade domare till regattor runt om i landet. Men sanningen är att Sveriges domarkår växer och det kan till och med vara så att nya domare, som ännu inte gjort sig ett namn, kan ha svårt att hitta uppdrag.

Mats Skoting är ordförande i Regelkommittén som är en expertkommitté i regel- och domarfrågor. Han är själv röd domare och relativt nöjd med att Sverige har över 100 domare på röd och blå nivå. Problemet är snarare att en del av de nya domarna har svårt att hitta uppdrag och därmed svårt att skaffa sig erfarenhet.

– Jag får ibland höra att ”det går aldrig att hitta domare”. Men det är inte alltid sant. Det utbildas nya domare varje år och gruppen växer. Däremot kan det ibland vara svårt att hitta domare i sitt närområde och framför allt få kontakt med dem. Idag finns det inget öppet register med namn och kontaktuppgifter, berättar Mats Skoting och fortsätter:

– Vi vet att nya domare på blå nivå har svårt att få uppdrag. De är helt enkelt inte kända. Vi vet också från en enkät som vi gjorde i somras att många domare har få uppdrag och vill ha fler. Och vi vet att de vill ha hjälp att få dem.

En av de som tillkommit som domare blå under 2023 är Charlotta Bengtsson från Marstrands SS:

– Jag är uppvuxen med kappsegling och jag kände att bli domare var ett sätt att återvända till den världen, samtidigt som jag kunde bidra på ett sätt som efterfrågades, säger hon och fortsätter:

– Jag ser fram emot att lära mig mer och tillämpa det jag lärt mig, samtidigt som jag får uppleva kul seglingar och trevlig gemenskap.

Mats Skoting anser att nyckeln till att få tag i domare till sina tävlingar är framför allt att vara ute i god tid. Hör man av sig någon vecka innan tävling så är det ofta svårt att hitta någon, eftersom de flesta då har andra planer – eller redan är bokad för ett domaruppdrag.

– Jag kan bara gå till mig själv. Jag har sex tävlingar inbokade i sommar. Får jag fler förfrågningar så måste jag troligen tacka nej. Det är också viktigt att försöka hitta en domare som inte har för lång resväg. Många av våra domare har uppgett att de är mest intresserade av att jobba inom sitt närområde.

Under det gångna året har tre nya domare godkänts som blå domare. För blå domarlicens krävs att man är godkänd förhandlingsdomare, godkänd direktdomare samt har fullgjort praktik. Nya blå domare under 2023 är Charlotta Bengtsson, MASS, Robert Casselbrant, GKSS och Peter Johnson, KSSS.

För att tilldelas en licens som röd domare krävs att man är blå domare, att man har dokumenterad erfarenhet som blå domare samt att man genomfört en examination med godkänt resultat. Nya röda domare under 2023 är Joel Berglund, GKSS och Per Englund, KSSS.

Är du intresserad att bli domare? Hör av dig till vår Utbildningskoordinator Jenny Axhede på utbildning@ssf.se.