Nyheter

Information från styrelsen

 • 28 jun 2024

image: Information från styrelsen

Seglarvänner, På vattnet i Västerås pågår just nu SM i IQ fiol/Formula Foil som en del av SM-veckan sommar. Samtidigt nås vi av den ena efter den andra fantastiska prestationen av svenska seglare värden över.

Seglarträffen 2024

 • 28 jun 2024

image: Seglarträffen 2024

Seglarträffen är ett forum för dig som är instruktör, tränare, organisationsledare, funktionär eller på annat sätt identifierar dig som ledare i någon av våra klubbar, klassförbund eller distrikt. 

Brons till Liljegrens i Kieler Woche

 • 26 jun 2024

image: Brons till Liljegrens i Kieler Woche

Hedvig och Hugo Liljegren seglade hem en bronsmedalj i 470 på klassiska Kieler Woche. Inför onsdagens final var de i delad ledning och strax innan sista märket hade de greppet om guldmedaljen – men de tappade placeringar i slutet.

Svenskt VM-silver i havskappsegling ORCi Doublehanded

 • 26 jun 2024

image: Svenskt VM-silver i havskappsegling ORCi Doublehanded

Lars Bergkvist från Segelsällskapet Svearna och Anders Dahlsjö från GKSS seglade hem ett VM-silver i havskappsegling i Oslo i klassen ORCi Doublehanded i mitten på juni. Banan gick från Oslo till Arendal - Lysekil - Fredrikstad - Väderöarna och mål i Tönsberg. 50 timmar nonstop på 2 personer.

 

Svenskt team på VM i matchracing för blinda

 • 26 jun 2024

image: Svenskt team på VM i matchracing för blinda

För första gången är Sverige representerade med en besättning i Blind Match Racing World Championship som nu har startat i Sciez i Frankrike. Jan Svensson är skeppare, Maria Malmelind ansvarar för storen och Camilla Svensson ansvar för focken. I blind matchracing använder man tre ljudbojar, alla med olika ljud samt signaler på respektive segelbåt som talar om när båten seglar för styrbord eller babord Seglarna navigerar i princip helt efter ljud och känsel/känsla eftersom alla ombord har en synnedsättning.

OS-klara Johanna Hjertberg deltar på SM-veckan i Västerås

 • 25 jun 2024

image: OS-klara Johanna Hjertberg deltar på SM-veckan i Västerås

Seglingarna under Riksidrottsförbundets stora evenemang SM-veckan i Västerås (26-30 juni) blir något extra när den nya supersnabba olympiska vindsurfingklassen iQFOiL seglar om SM-medaljer tillsammans med Formula Foilklassen. Om vindarna "vill" det kommer att bjudas på spektakulära seglingar i toppfarter runt 30 knop.  Finalen livesänds i SVT på fredag med start kl. 16.45.

45 klubbar med i Från klubb till OS

 • 24 jun 2024

image: 45 klubbar med i Från klubb till OS

OBS - UPPDATERAD INFO 240624
40 klubbar har nu gått med i kampanjen "Från klubb till OS" som vi lanserade för några veckor sedan, där din klubb kan delta utan kostnad. Vi förlänger anmälningsperioden tom fredag 28 juni kl. 24.00 så se till att din klubb tar chansen att använda uppmärksamheten som vår idrott får i samband med OS. Kampanjen syftar till att locka fler seglare till sporten, hylla de lokala klubbarnas viktiga arbete och utnyttja den ökade mediala uppmärksamheten kring OS och våra medaljchanser. 

Anmälan till Junior Camp öppen

 • 20 jun 2024

image: Anmälan till Junior Camp öppen

Svenska Seglarförbundet bjuder tillsammans med Motala Segelsällskap och Motala Seglargymnasium in till Junior Camp den 9-11 augusti 2024. Vår förhoppning är att detta blir årets höjdpunkt för alla juniorseglare, med fantastiska möjligheter att utvecklas som seglare under ledning av våra bästa tränare och möjlighet att träffas över klassgränserna samt träffa nya och gamla kompisar. 

Fler får kontakt med vattnet när JSS investerar i tillgänglighet

 • 20 jun 2024

image: Fler får kontakt med vattnet när JSS investerar i tillgänglighet

En ny funktionsbrygga med en bra personlift är kärnan i ett nytt projekt som Jönköpings Segelsällskap genomför på sin klubbanläggning, med syftet att kunna öppna dörren för ännu fler att komma ut på vattnet.

Nytt projektstöd för klubbar

 • 14 jun 2024

image: Nytt projektstöd för klubbar

Seglarförbundet får nu extra medel att fördela till klubbar som bedriver verksamhet i segregerade områden. Medlen ska användas i det kommande Fritidskortets anda/syfte och barn och ungas bästa ska vara det som styr verksamhetens beslut och prioriteringar. Det övergripande syftet är att stärka verksamheten eller klubbar som bedriver verksamhet i socioekonomiskt svaga områden.

Andelsägda båtar sänker tröskeln för nya medlemmar

 • 13 jun 2024

image: Andelsägda båtar sänker tröskeln för nya medlemmar

Klubben SNBK vill underlätta för den som ska köpa sin första egna båt genom att samordna begagnade båtar för andelsägande som också kan användas för seglarskolans och klubbens verksamhet - ett hållbart initiativ som gör verksamheten både mer tillgänglig och miljösmart.

Årets lag till Ungdoms-VM utsett

 • 10 jun 2024

image: Årets lag till Ungdoms-VM utsett

Ungdoms-VM eller Youth Sailing Worlds är den största och mest prestigefyllda tävlingen inom internationell juniorsegling. Tävlingen samlar de bästa juniorseglarna i världen och över 60 nationer deltar. Många av ikonerna inom internationell segling har stått på prispallen i Ungdoms-VM och svenska juniorer har genom åren nått stora framgångar.

Mamas blir titelsponsor för Jr Cup 2024

 • 10 jun 2024

image: Mamas blir titelsponsor för Jr Cup 2024

Svenska Seglarförbundet är glada att meddela att restaurangen Mamas blir titelsponsor för Jr Cup 2024. Tävlingen, som äger rum 3-6 juli hos Marstrands Segelsällskap, kommer nu att officiellt heta "Jr Cup by Mamas". Jr Cup har genomförts årligen sedan 2005 och är en av årets höjdpunkter för klubbens juniorlag.

Halmstad vann i Långedrag

 • 9 jun 2024

image: Halmstad vann i Långedrag

Andra deltävlingen av Allsvenskan i segling, som avgjordes i Långedrag i helgen, präglades av starka vindar och tuffa förhållande. På söndagen var det till och med för mycket vind för att kunna segla. Därmed blir resultatet efter lördagen också slutresultatet av tävlingen vilket innebär att Halmstad SS vinner.

Allsvenskan Segling i Långedrag

 • 6 jun 2024

image: Allsvenskan Segling i Långedrag

I helgen (7–9 juni) är det dags för årets andra tävling i Allsvenskan i segling. För fjärde året i rad står GKSS som arrangör för en allsvensk deltävling och skådeplatsen är Långedrag utanför Göteborg. Där brukar det bjudas spännande seglingar med flitig båttrafik runt om.

Svensk seger i första DF65 inofficiellt världsmästerskap

 • 4 jun 2024

image: Svensk seger i första DF65 inofficiellt världsmästerskap

Hela 69 seglare från 12 nationer kom till Nynäshamn för att delta i det inofficiella världsmästerskapet i DF65 i mitten av maj. Bland de 25 främsta var hela 19 från Sverige och segrade gjorde Tim Shuwalow, KSSS, före Odd Örnulf Stray från Norge och John Tushingham från UK som också konstruerat båttypen.

Upptäck hamnkartan.se

 • 3 jun 2024

image: Upptäck hamnkartan.se

hamnkartan.se är en omfattande, kostnadsfria plattform för att hitta och rapportera status på sugtömningsstationer, båttvättar, mackar, hamnar och andra marina resurser längs Sveriges kuster och insjöar. Den är byggd av båtfolk för båtfolk och är ett ovärderligt verktyg för både fritidsbåtsägare och driftansvariga.

Ekerö vann sprint-SM för damer

 • 2 jun 2024

image: Ekerö vann sprint-SM för damer

Klara Häger och hennes besättning från Ekerö Båtklubb tog hem segern i SM i sprintsegling för damer som avgjordes i Saltsjöbaden i helgen. Med endast någon centimeters marginal var de före Maja Hansson-Mild och GKSS i finalen, vilket räckte till seger. Trea blev Runmarö YC.

Ekerö vann sprint-SM för damer

 • 2 jun 2024

Klara Häger och hennes besättning från Ekerö Båtklubb tog hem segern i SM i sprintsegling för damer som avgjordes i Saltsjöbaden i helgen. Med endast någon centimeters marginal var de före Maja Hansson-Mild och GKSS i finalen, vilket räckte till seger. Trea blev Runmarö YC.

KSSS nära medalj i finalen av Sailing Champions League

 • 2 jun 2024

image: KSSS nära medalj i finalen av Sailing Champions League

KSSS var snubblande nära en medalj när finalen av Women´s Sailing Champions League avgjordes i helgen i Berlin. I tuff konkurrens, med totalt 25 av Europas bästa kvinnliga sprintbesättningar till start, slutade KSSS på fjärde plats.

Första SM Sprint Dam

 • 1 jun 2024

image: Första SM Sprint Dam

För första gången någonsin arrangeras Svenskt Mästerskap i Sprintsegling för damer. Det arrangeras i år av KSSS i Saltsjöbaden 1-2 juni. 11 dambesättningar har kommit till start.