Svenskt team på VM i matchracing för blinda

  • 26 jun 2024

image: Svenskt team på VM i matchracing för blinda

För första gången är Sverige representerade med en besättning i Blind Match Racing World Championship som nu har startat i Sciez i Frankrike. Jan Svensson är skeppare, Maria Malmelind ansvarar för storen och Camilla Svensson ansvar för focken. I blind matchracing använder man tre ljudbojar, alla med olika ljud samt signaler på respektive segelbåt som talar om när båten seglar för styrbord eller babord Seglarna navigerar i princip helt efter ljud och känsel/känsla eftersom alla ombord har en synnedsättning.

Bild: fv. Jan Svensson, Camilla Svensson, Maria Malmelind, Karin Knigge (coach) Foto: JL Duzert

Vindarna har varit svaga de inledande dagarna under VM men man hoppas på fler race fram till fredag då VM avslutas.

- Janne, Maria och Camilla har hittills fått göra två startförsök vars race sedan annullerades och sen ett helt race mot Australien innan vinden dog ut igen. De har varit nervösa för att ”gejta in” som man gör i starten i matchracing där både tajming och positionering är väldigt utmanande men under alla tre starterna klarade de detta med bravur, säger Karin Knigge som är ansvarig för parasegling på Seglarförbundet och är med på plats.

Ljudbojar vägleder seglarna
Reglerna i blind matchracing är att rorsman ska vara klassificerad som B1 vilket innebär att hen är blind och de andra i besättningen får som mest vara klassificerade som B2 respektive B3 vilket betyder att seglarna har väldigt begränsad synskärpa eller synfält.

- Blind matchracing vill jag fortsätta med säger Camilla. Det händer mycket och det är häftig att hela besättningen har synnedsättning fortsätter hon. Hemma har vi gjort våra egna ljudbojar genom att tejpa på högtalare på bojarna med de inspelade ljuden för respektive boj, säger hon.

Lång "resa" till VMet
Det har inte varit en lätt resa att ta sig till VM men Camilla Svensson lyckades till slut få ihop ett lag, en klubb att segla och träna hos samt en båt att segla i. Hon berättar att tankarna på VM började på ett träningsläger i Sciez sommaren 2023. Hon har seglat länge och har till exempel deltagit i nordiska mästerskapen i RS Venture Connect som var i fleetrace.  Men det var i Sciez som hon testade matchracing med ljudbojar för första gången.

- Jag är så stolt över seglarna som har kämpat hårt för att komma hit, säger Karin Knigge paraseglingsansvarig på Seglarförbundet och som är på plats under tävlingarna och fortsätter:

-De är våra pionjärer inom blindseglingen och vi hoppas att detta ska ger ringar på vattnet när vi kommer hem till Sverige igen och fortsätter att träna.