Nyheter

Bäck/Westergren tog årets SM-guld i F18

 • 29 sep 2023

image: Bäck/Westergren tog årets SM-guld i F18

När SM i F18 seglades på Stora Värtan i Stockholm 23-24 september var det de “nygamla” F18-seglarna John Bäck och Thomas Westergren som seglade starkast och tog hem guldet med minsta möjliga marginal. På andra plats kom bröderna Lundqvist och bronset gick till Lars Linder och Erik Brunnberg.

Träna med oss på Seglarträffen

 • 27 sep 2023

Träna med oss! är ett projekt med syftet att locka fler unga till seglingen. På Seglarträffen kommer vår nya klubbkonsulent Martina att guida er igenom materialet och vi tänker till tillsammans hur det kan användas. 

Wings tog hem World Womens Match Racing Tour 2023

 • 26 sep 2023

image: Wings tog hem World Womens Match Racing Tour 2023

Genom seger i den avslutande tourtävlingen i Skovshuved i helgen tog Wings Match Racing Team, GKSS med skipper Anna Östling även hem hela Women´s World Match Racing Tour 2023. 

-Vi gjorde verkligen jobbet den här veckan och tack vare fullt fokus i riktigt kluriga, skiftiga vindar kunde vi vinna årets sista deltävling, säger Anna Östling.
 

Farled 530 under gamla Skurubron Stockholm avlyst den 16-19 oktober

 • 26 sep 2023

image: Farled 530 under gamla Skurubron Stockholm avlyst den 16-19 oktober

Bifogat finner du Sjöfartsverkets beslut om avlysning av den allmänna farleden 530, delen under Gamla Skurubron i Stockholm  den 16:e-19:e oktober 2023.

Farleden är avlyst den 16:e oktober kl 08:00 t.o.m. 19:e oktober kl 07:00.

Den 19:e oktober mellan kl 07:00 – 17:00 kommer sjötrafik kunna passera arbetsområdet med hjälp av anvisningar från personal på plats från Stockholm Exergi.

Avlysningen sker med anledning av att Trafikverket renoverar den gamla bron över Skurusundet i Nacka kommun. Under renoveringen behöver Stockholm Exergi sänka sina fjärrvärmeledningar som är fästa under bron. Under arbetet med sänkningen finns risk för fallande material och farleden behöver därför av säkerhetsskäl avlysas.  

Foto: Bengt Nyman

Renoveringsbehovet växer i våra klubbar – tillsammans lyfter vi frågan

 • 21 sep 2023

image: Renoveringsbehovet växer i våra klubbar – tillsammans lyfter vi frågan

Utan anläggningar stannar idrotten! Seglarförbundet står enade med RF och resten av idrottsrörelsen i en satsning på att uppmärksamma behovet av investeringar i våra anläggningar. Allt från klubbhus och förråd till idrottshallar och banor. ”Både idrottsföreningar och kommuner upplever renoveringsbehovet som en stor utmaning inför framtiden.” skriver RF i en färsk debattartikel och föreslår bland annat krafttag från politiken, och särskilda satsningar på just anläggningar och platser för idrott.

36 flygande båtar på GKSS Foil Weekend

 • 20 sep 2023

image: 36 flygande båtar på GKSS Foil Weekend

I helgen avgjordes GKSS Foil Weekend som också var SM i Moth och klassmästerskap i Waszp. Aldrig tidigare har så många foilande båtar skådats samtidigt på vattnet utanför Långedrag. På linjen fanns inte mindre än 36 båtar med alltifrån ungdomar som precis lämnat Optimisten till OS-silvermedaljörer och världsmästare i matchracing. Utöver svenskar och göteborgsbaserade australiensare lockade mästerskapet seglare från både Norge och Danmark.

Framtidens organisation för svensk segling

 • 20 sep 2023

image: Framtidens organisation för svensk segling

Seglarförbundets vision är att segling ska vara tillgänglig för alla. För att nå visionen krävs en välfungerande och bärkraftig organisation. En organisation som kan ge sina medlemmar den service och det stöd de behöver. För att utvärdera om dagens arbetssätt och organisation är fullgod tillsatte Seglarförbundets styrelse en utredning.

Hanna Koba får RF:s och Svenska Spels Elitidrottstipendium

 • 19 sep 2023

image: Hanna Koba får RF:s och Svenska Spels Elitidrottstipendium

Hanna Koba, KSSS är en av 50 idrottare från 40 olika idrotter som får Elitidrottsstipendium för 2023–2024 från Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. Hanna seglar ILCA 6 och är en del av Utvecklingslandslaget. Hon läser läkarprogrammet i Göteborg parallellt med sin elitsatsning.  

Anders Haaker tog SM-guld & NM-brons i Kona One

 • 18 sep 2023

image: Anders Haaker tog SM-guld & NM-brons i Kona One

Helgen 2-3 september avgjordes SM och även NM i Kona One i Limhamn. Anders Haaker, kappseglingsuppväxt i Malmö men nu tävlande för Djursholms Segelklubb knep första platsen.

Extra Seglardag 26 november 2023 – save the date.

 • 18 sep 2023

image: Extra Seglardag 26 november 2023 – save the date.

I samband med årets Seglarträff kommer Svenska Seglarförbundets styrelse att kalla till en extra Seglardag. Som vanligt kommer man att kunna delta på plats i Mölndal där Seglarträffen 2023 äger rum, eller delta digitalt.

Finalen avgjord i Women’s Sailing Champions League

 • 17 sep 2023

image: Finalen avgjord i Women’s Sailing Champions League

Två svenska besättningar var med i finalen av Women’s Sailing Champions League som avslutades på söndagen i danska Sundby. GKSS blev bästa svenska klubb på 14:e plats medan SS Åmålsviken kom på 27:e plats – bland Europas 31 bästa kappseglingsklubbar.

Hjuvik vann Allsvenskan 2023

 • 17 sep 2023

Hjuviks Båtklubb från Göteborg är Sveriges bästa kappseglingsklubb 2023. I stor stil seglade de hem finalen av den fjärde och sista deltävlingen i Allsvenskan  som avgjordes i Strängnäs i helgen. Därmed slutade de etta i den allsvenska tabellen, åtta poäng före Sotefjorden och KSSS.

Välkommen Martina

 • 15 sep 2023

Klubbkonsulentens roll är att finnas tillgänglig för klubbarna för att ge stöttning och utveckling, men också stötta distriktet i dess verksamhet. Nu är vi glada att kunna presentera vårt nyförvärv till klubbarna och distriktet på Västkusten!
Varmt välkommen, Martina Söderbom! 

Seglarförbundet och Baltic inleder samarbete

 • 15 sep 2023

Seglarförbundet och Baltic Safety Products AB inleder nu ett nytt samarbete. Baltic kommer att stötta Seglarförbundets utvecklingslandslag, som idag består av 35 unga och lovande seglare.

Nu avgörs Allsvenskan Segling 2023

 • 14 sep 2023

image: Nu avgörs Allsvenskan Segling 2023

I helgen (15–17/9) avgörs fjärde och sista omgången av Allsvenskan i segling 2023 i Strängnäs. Något överraskande toppar Hjuvik tabellen inför finalseglingarna. Men deras sexpoängsledning är långt ifrån säker och bakom jagar i första hand fem starka klubbar. Det är upplagt för en tuff och spännande avslutning.

Sök stöd för klimatinvesteringar senast 29 september

 • 13 sep 2023

Nu finns chansen för klubbar att söka finansiering genom RF till klimatsmarta investeringar på anläggningen, senast 29 september, för fysiska investeringar. Det kan handla om elstolpar, solceller, förbättrad isolering eller något annat spännande som ni har funderat på att göra. Kanske kan stödet vara en del av finansieringen av något större projekt, där ni nu får chansen att välja det mer klimatsmarta alternativet i något avseende. Kontakta gärna SSF klubbstöd eller anläggningsexpert för att bolla frågor om vad som är möjligt.

12 besättningar på ett vindfattigt Para-NM

 • 12 sep 2023

image: 12 besättningar på ett vindfattigt Para-NM

I helgen var tolv besättningar från fem nationer redo att segla Para Nordic Championship på KNS Seilsportsenter Ulabrand i Oslo. Allt var upplagt för ett toppevent med bra anläggning och duktiga arrangörer.

Beslut om avlysning farled 922 Gröndalsbron Stockholm april-juli 2024

 • 12 sep 2023

image: Beslut om avlysning farled 922 Gröndalsbron Stockholm april-juli 2024

Bifogat finner du Sjöfartsverkets beslut om avlysning av den allmänna farleden 911, delen under Gröndalsbron, i Stockholm mellan den 1 april - 31 juli 2024, under vardagsnätter; måndag/natt mot tisdag t.o.m. torsdag/natt mot fredag, mellan klockan 22:00 och 05:00.

Var med och påverka i vårt IT och Digitaliseringsråd

 • 12 sep 2023

image: Var med och påverka i vårt IT och Digitaliseringsråd

Nu söker Seglarförbundet dig som vill vara med och utveckla seglingen med hjälp av digitalisering. Det nya IT och Digitaliseringsrådet ska bestå av en grupp personer med olika erfarenheter, intresse för, och kunskap inom automatisering och digitalisering. Välkommen med din intresseanmälan idag!

Nyheter om framtida JSM

 • 11 sep 2023

image: Nyheter om framtida JSM

Att JSM är en av årets absoluta höjdpunkter är vi nog många som är eniga om. Det är en fantastisk familjefest där man får chansen att inte bara mäta sina förmågor mot de bästa i landet utan även hänga med kompisar över klassgränserna, inspireras och utvecklas som seglare. JSM har under åren vuxit som arrangemang vilket inte enbart haft positiva effekter då svårigheterna att hitta en arrangör som kan ta sig an denna koloss har ökat.  

Magnus Timerdal svensk mästare i DF95

 • 11 sep 2023

image: Magnus Timerdal svensk mästare i DF95

För tredje året arrangerades Svenskt Mästerskap i Radioseglarklassen DF95 i Vadstena 2-3 september. Klassen växer starkt och årets SM fick rekorddeltagande med hela 39 startande. Det senaste stora tillskottet av seglare står Marstrands Segelsällskap för. Hela 35 båtar har landat i seglingens finrum. Och hela Sverige har fått en ny arena för Radiosegling med internationell kapacitet.  

Staffan & Simon tog hem Neppar-SM för fjärde året i rad

 • 4 sep 2023

image: Staffan & Simon tog hem Neppar-SM för fjärde året i rad

Det blev återigen far och son Staffan och Simon Eklund som tog hem SM-guldet i den anrika Neptunkryssarklassen när mästerskapet avgjordes på Runn arrangerat av Runns Segelsällskap.

Klassen har ett brett fäste i landet och 24 båtar deltog från Härnösand i norr till Nyköping i söder har tävlat på Runn i helgen i dagarna tre.

Bild: Staffan (till vänster) och Simon Eklund stortrivdes i Falun och kammade hem segern. Text/Foto: Mikael Lindell

Nominera dina favoriter till Årets utmärkelser

 • 1 sep 2023

image: Nominera dina favoriter till Årets utmärkelser

Nu har du chans att tycka till om vem eller vilka som har gjort något extra inom Svenska Seglarförbundet. Prestationen ska ha skett mellan 16/9 2022 – 15/9 2023.

Du kan nominera en person till flera utmärkelser och flera personer till en och samma utmärkelse.

Nominera senast söndag 17 september kl. 24:00.

Här kan du läsa om alla utmärkelser

Nominera här