Hanna Koba får RF:s och Svenska Spels Elitidrottstipendium

  • 19 sep 2023

image: Hanna Koba får RF:s och Svenska Spels Elitidrottstipendium

Hanna Koba, KSSS är en av 50 idrottare från 40 olika idrotter som får Elitidrottsstipendium för 2023–2024 från Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. Hanna seglar ILCA 6 och är en del av Utvecklingslandslaget. Hon läser läkarprogrammet i Göteborg parallellt med sin elitsatsning.  

- Stort tack Riksidrottsförbundet och Svenska Spel för att ni tror på mig och hjälper mig kombinera elitidrott och studier, säger Hanna.

Hanna är från Västerås ursprungligen med moderklubben Jollekappseglarna Västerås men seglar sen flera år för KSSS. Hon har haft en brant utveckling under året där hon har växlat upp sin satsning och jobbat tight med coach Alberte Lindberg. Hon har klättrat från 235 till 79 i World Sailings ranking och var 51 på VM, 16:e på Kieler Woche och 37 i Hyères. 

Här är alla stipendiaterna.

50 000 kr och support från RF Elitidrottsstöd
Utöver de 50 000 kronor varje stipendium ger i ekonomiskt stöd, erbjuds de utvalda idrottarna även hjälp från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet. Hjälpen omfattar områden som idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både ekonomiskt och praktiskt stöd är mycket viktiga för hur bra en elitidrottare kan bli. Det hjälper också till att främja deras psykiska hälsa och ger bättre möjligheter till en hållbar idrottskarriär.

– Vi vet att möjligheterna att nå världsklass som elitidrottare skiljer sig mycket åt och att vägen till framgång är allt annat än spikrak. Forskningsstudien “Vägar till världstoppen” visar att många elitidrottare är i behov av en familj eller närstående som kan ge både ekonomiskt och socialt stöd eftersom det stödet saknas i delar av elitidrotten, såsom resurssvaga idrotter och paraidrott. Att då få ett tillskott ekonomiskt under studietiden ger en ökad trygghet, säger Liselotte Ohlson, chef elitidrott Riksidrottsförbundet.

De som får stipendiet i år studerar inom många olika områden. Till exempel till fartygsbefäl (sjökapten), sjuksköterska, lärare, fysioterapeut, läkare, jurist, ingenjör, socionom, psykolog, politik samt inom idrottsvetenskap, grafisk design, industriell ekonomi, biomedicin och internationella relationer. Sju av stipendiaterna studerar utomlands.

– Svenska Spel är svensk idrotts största sponsor och talangutveckling ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Att kombinera en elitsatsning med studier kräver mycket vilja och vi är glada att kunna hjälpa stipendiaterna förverkliga sina drömmar. Det är extra roligt att se bredden av idrotter och utbildningar hos de aktiva som idag får ta emot Elitidrottsstipendiet, säger Nicklas Biverståhl, ansvarig sponsringsavtal Svenska Spel.

Vill du kombinera idrott och högskolestudier?
Då kan du ansöka om att bli RIU-student vilket gör att du får mer flexibilitet i dina studier bland annat. Vill du veta mer? Kontakta Marit Söderström på Seglarförbundets kansli marit@ssf.se 08-4590994.