Nyheter

JVM-brons i 49er för Marius Westerlind och Olle Aronsson

 • 31 jul 2023

image: JVM-brons i 49er för Marius Westerlind och Olle Aronsson

Duon från Utvecklingslandslaget Marius Westerlind och Olle Aronsson, GKSS tog ett starkt JVM brons i 49er när mästerskapet avslutades i Travemunde i fredags. Teamet som nyligen representerade Sverige i För-OS i Marseille började regattan med en kapsejsning och tankar på att medaljchanserna var borta inför sista dagen.

-Det var väldigt skönt att vi fick race idag, jag låg och grämde mig hela natten inför idag, berättar en lättad Marius.

På tjejsidan slutade Julia Henriksson och Klara Johansson, GKSS på en fin åttondeplats.

Dubbla guld på F18 VM

 • 31 jul 2023

Det blev dubbla guld till Sverige på F18 VM som avgjordes i Travemunde förra veckan genom totalvinnarna Emil Järudd och Rasmus Rosengren, KSSS och segrarna i mixed Simon Skoog och Cecilia Jonsson, KSSS.

 

KSSS nia i finalen av Sailing Champions League

 • 25 jul 2023

image: KSSS nia i finalen av Sailing Champions League

KSSS, med Patrik Forsgren som rorsman, slutade nia i finalen av Sailing Champions League som avgjordes i tyska Travemünde på tisdagen. SS Åmålsviken (SSÅ), som var den andra svenska klubben som deltog, slutade på 16:e plats bland 28 av Europas bästa kappseglingsklubbar.

Träna med oss

 • 25 jul 2023

För mycket vind på seglarskolan? Behöver ni fylla ut med en aktivitet för att ni har några minuter över? Behöver barnen/ungdomarna röra på sig eller kanske komma ner i varv? Nu finns det sex seglingsinspirerade filmer på Youtube redo att användas.

Seglarförbundet och 60 ideella organisationer i morgontidningen

 • 24 jul 2023

image: Seglarförbundet och 60 ideella organisationer i morgontidningen

I fredags hade Seglarförbundet och vår verksamhet en helsida i Dagens Nyheter tillsammans med Postkodlotteriet. Det är en del av en kampanj där alla 60 förmånstagare får möjlighet att berätta om sin verksamhet i tidningen och samtidigt tacka 1 miljon lottköpare som i år bidragit med 1 miljard kronor.

- Att få exponering på detta sätt tillsammans med Postkodlotteriet och alla andra förmånstagare är en fin möjlighet för oss att nå ut med vår verksamhet till en bredare målgrupp och samtidigt visa uppskattning till alla som är med i Postkodlotteriet, säger Marit Söderström, kommunikationsansvarig på Seglarförbundet.

Brons till Erik på ungdoms EM i ILCA6

 • 20 jul 2023

image: Brons till Erik på ungdoms EM i ILCA6

Foto: Thom Touw Photography, Eurilca

Att vi är inne i en hektisk period för våra seglare där mästerskapen avbyter varandra har säkert inte undgått någon, frågan är dock om inte våra ILCA6 seglare haft det tuffast av alla. Direkt efter avslutat VM var det dags att förflytta sig till andra sidan av Polen, från Dziwnow till Gdynia där ungdoms EM skulle avgöras. Det var en revanschsugen Erik Norlén som kom till Gdynia efter att precis missat medaljen på VM och denna gång gick det vägen och han lyckades bärga bronsmedaljen. 

Silver och brons på E-jolle VM

 • 18 jul 2023

image: Silver och brons på E-jolle VM

Medaljregnet över svensk segling fortsätter med fantastiska framgångar för det svenska laget på E-jolle VM i Danska Vallensbaek. Sverige hade en stor trupp på plats med totalt 27 seglare och en av framgångsfaktorerna var den styrka som ligger i ett stort team som stöttar varandra i både med- och motgång. De svenska seglarna lyckades bärga ett VM silver, ett brons samt årets Rookie dam.

Brons på för-OS för Vilma och Rebecca – utan att segla finalen

 • 16 jul 2023

image: Brons på för-OS för Vilma och Rebecca – utan att segla finalen

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler åker från för-OS med en bronsmedalj i 49erFX – trots att de inte seglade söndagens final sedan Vilma skadat ett knä i lördagens sista race. Men de har tydligt visat att de tänker vara med och slåss om olympiska medaljer på samma arena om ett år.

Anton och Lovisa slutar åtta på för-OS – men fler svenska medaljchanser väntar på söndagen

 • 15 jul 2023

image: Anton och Lovisa slutar åtta på för-OS – men fler svenska medaljchanser väntar på söndagen

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson slutade på en åttonde plats när för-OS i 470 mixed avslutades på lördagen. Men tävlingen är inte över för svensk del. Både Vilma Bobecka/Rebecca Netzler (49erFX) och Emil Järudd/Hanna Jonsson (Nacra 17) seglar final på söndagen – och båda har goda medaljchanser.

Tre svenska besättningar jagar medalj på för-OS

 • 14 jul 2023

image: Tre svenska besättningar jagar medalj på för-OS

Emil Järudd/Hanna Jonsson i Nacra hade på fredagen sin bästa dag hittills under för-OS i Marseille och de sällar sig nu till de svenska besättningarna som jagar medalj. I åtta av de tio olympiska klasserna finns det svenska besättningar och tre av dem har en bra chans att segla hem en medalj i helgen.

Vilma och Rebecca kvar på pallplats på för-OS

 • 13 jul 2023

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler är kvar på en pallplats på för-OS i Marseille, trots att torsdagen blev deras minst lyckade dag hittills med serien 8-14-2 i de tre racen. Men det återstår fyra race – och de har stora möjligheter att avancera och slåss om de ädlaste medaljerna.

Vilma och Rebecca på silverplats på för-OS

 • 12 jul 2023

image: Vilma och Rebecca på silverplats på för-OS

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler är kvar i toppen i 49erFX på för-OS i Marseille. Två topplaceringar och en dålig start summerar onsdagens tre seglingar och de ligger nu på andra plats efter sex race.

Vilma och Rebecca i topp på för-OS

 • 11 jul 2023

image: Vilma och Rebecca i topp på för-OS

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler är i ledningen efter första dagen av för-OS i Marseille. Det blev tre race på tisdagen i 49erFX. Efter att kapsejsat i första racet fick de ordentlig fart i båten och vann både det andra och tredje racet.

Segla på känsla och hörsel – träningsläger för synnedsatta i Frankrike

 • 11 jul 2023

image: Segla på känsla och hörsel – träningsläger för synnedsatta i Frankrike

I början av juli var två av våra seglare med synnedsättning, Camilla Svensson och Oscar Persson på träningsläger i Sciez i Frankrike tillsammans med Karin Knigge, paraseglingsansvarig på Seglarförbundet. Gruppen var inbjuden av Olivier Ducruix, en fransk seglare som arbetar med utveckling av segling för synnedsatta och målet var att se och lära hur de jobbar med "blindsegling" i Sciez.

– Det var väldigt kul och lärorikt, säger Camilla och fortsätter att berätta hur de andra seglarna och tränarna tog hennes hand för att visa hur man till exempel kan känna avståndet mellan olika block för att veta hur mycket man har skotat eller hur man med handen kan känna på seglet om det vibrerar eller ej.

Anton och Lovisa jagar pallplats på för-OS

 • 10 jul 2023

image: Anton och Lovisa jagar pallplats på för-OS

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson fortsätter att segla bra på för-OS i ett kokhett och vindfattigt Marseille. De svenska Europamästarna ligger på femte plats i 470 mixed efter fyra race – men lovar att tuffa till sig.

Bra svensk inledning på för-OS

 • 9 jul 2023

image: Bra svensk inledning på för-OS

För-OS i segling inleddes på söndagen på de olympiska vattnen utanför Marseille. Tre olympiska klasser fick två race den första dagen. Bäst av svenskarna var de regerande Europamästarna i 470, Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, som ligger trea efter att ha blivit åtta och trea den inledande dagen.

Lisa, Mischa och Svante från OXSS vinnare av Jr Cup 2023

 • 9 jul 2023

image: Lisa, Mischa och Svante från OXSS vinnare av Jr Cup 2023

Det var Oxelösunds SS båda lag som toppade resultatlistan efter en spännande finalsegling på Center Court i Marstrand. På tredje plats kom SS Kaparens lag Brännmanetshajen.

Flygande start på sommaren

 • 6 jul 2023

Under sista veckan i juni arrangerade Svenska Seglarförbundet och Seglargymnasiet i Vellinge tillsammans med Lomma Sailingteam ett camp för foilande klasser i Lomma. Intresset var stort från både optimistseglare men även från de som redan gått över till andra klasser efter Optimisten. Ca 15 st seglare deltog under veckan.

Dags för för-OS – årets viktigast kappsegling

 • 6 jul 2023

image: Dags för för-OS – årets viktigast kappsegling

Årets viktigaste kappsegling inleds kommande helg då för-OS arrangeras på de olympiska vattnen utan Marseille – samma plats som OS-seglingarna kommer att avgöras på i juli 2024.

Bli solklok med EVY

 • 6 jul 2023

image: Bli solklok med EVY

EVY är en av Seglarförbundets partners och officiell leverantör av solskydd till SWE Sailing Team. I över 20 år har EVY varit en favorit hos elitidrottare som utsätter sig för tuffa påfrestningar under svåra förhållanden. SWE Sailing Team, deltagare i Atlantic Rowing Race, landslagscyklister och surfproffs har alla valt EVY. EVY är även officiellt solskydd för Seglarförbundet, Friidrottsförbundet och svenska golflandslaget. Vare sig du seglar, springer, spelar golf, surfar eller klättrar i Himalaya, så kan du känna dig säker på att EVY klarar utmaningen.

Idag startar Jr Cup på Marstrand

 • 5 jul 2023

Efter några års uppehåll är det äntligen dags för årets roligaste tävling för juniorlag - Jr Cup. Den genomförs onsdag till lördag i samband med GKSS Match Cup och man seglar sprintsegling i tillhandahållna C55or där de 8 bästa får segla final framför Match Cupens stora publik på Marstrand. Lagen är tre i besättningen i åldrarna 13-20 år där den gemensamma åldern inte får överstiga 50 år.

12 lag är på plats och utöver mängder av segling för deltagarna kommer det finnas en del aktiviteter där de bland annat får träffa några av de bästa seglarna i Sverige.

Följ lagen på Facebooksidan Jr Cup eller på webbsidan JrCup .

Affisch om sjövett

 • 4 jul 2023

Seglarförbundets vision är ”Segling tillgänglig för alla” ett sätt att göra segling tillgängligare är att lära ut om sjövett till en bredare massa. För att uppnå detta har en affisch om sjövetts tagit fram inom ramen för nätverket ”Segling för alla oavsett bakgrund”.

Niklas Edler tog VM-silver i OK-jolle

 • 3 jul 2023

image: Niklas Edler tog VM-silver i OK-jolle

För andra året i seglade Niklas Edler till sig ett silver när VM i OK-jolle avgjordes i Lyme Regis väster om Weymouth, England. Det var ett stort fält med 141 deltagare, varav 9 svenskar och under fem intensiva dagar seglades totalt nio race.