JVM-brons i 49er för Marius Westerlind och Olle Aronsson

  • 31 jul 2023

image: JVM-brons i 49er för Marius Westerlind och Olle Aronsson

Duon från Utvecklingslandslaget Marius Westerlind och Olle Aronsson, GKSS tog ett starkt JVM brons i 49er när mästerskapet avslutades i Travemunde i fredags. Teamet som nyligen representerade Sverige i För-OS i Marseille började regattan med en kapsejsning och tankar på att medaljchanserna var borta inför sista dagen.

-Det var väldigt skönt att vi fick race idag, jag låg och grämde mig hela natten inför idag, berättar en lättad Marius.

På tjejsidan slutade Julia Henriksson och Klara Johansson, GKSS på en fin åttondeplats.

Text: Johan Bengtsson/Search Magazine Foto: Travemunde Woche

Kapsejsning i första racet gjorde att teamet behövde segla på högsta nivå resten av tävlingen eftersom de bara fick räkna bort ett race.  Att de klarade av det ger självförtroende inför framtiden enligt Marius.

- Det är skönt att veta att vi klarar av att segla utan att göra så mycket misstag. Men vi måste också bli bättre på att säkra upp mot slutet av en regatta så att det inte blir som sista racet igår, konstaterar Olle.

Kryssrundning med Marius och Olle. Foto: Travemünde Woche

För visst blev det spännande till slut. I torsdagens sista race trodde Marius och Olle att de såg ett moln med mycket vind på högersidan, vilket visade sig vara fel. Molnet förde inte med sig någon vind och alla motståndare som kom från vänsterkanten rundade först vid första kryssmärket. Den svenska båten rundade näst sist.

- Där och då såg det inte så ljust ut, säger Olle och skrattar.

Men med vetskapen om att de skulle behöva räkna racet började killarna segla upp sig för att ta igen varenda poäng som gick. Med facit i hand visade det sig avgörande, då bronset bärgades med bara två poängs marginal. Att marginalerna var på deras sida tillskriver Marius att de känner att de har gått fort, speciellt i de lätta vindarna.

Efter att bronset har firats ikväll med de andra seglarna väntar först uttagning till Youth America’s Cup och sedan Senior-VM i Haag.

- Det är ju Travemünde Woche, så vi ska nog hitta någonstans att äta, avslutar Marius med ett skratt.