Nyheter

Motioner, diskussioner och engagemang på årets Seglardag

 • 29 mar 2023

Med ett stort antal inkomna motioner testades ett nytt grepp på årets Seglardag med diskussionshubbar där motionerna kunde presenteras och diskuteras i mindre grupper innan omröstningen. Sju personer hedrades också för sina insatser i svensksegling.

Åmålsviken till final i Sailing Champions League

 • 26 mar 2023

SS Åmålsviken är klara för final i Sailing Champions League. Det står klart sedan laget, som vann Allsvenskan i segling 2022, på söndagen slutade på fjärde plats i kvalet som avgjordes i Vilamoura, Portugal.

Nya regler kring LOK-stöd

 • 22 mar 2023

image: Nya regler kring LOK-stöd

Från och med den 1 juli 2023 införs nya LOK-stödsregler. De möjliggör kortare tid per aktivitet, mer spontan medverkan och möjlighet till fler deltagare. Förhoppningen är att förändringarna ska leda till att fler barn och unga engageras och stannar kvar inom idrottsrörelsen.

Nytt licenskrav för besättning ändrat

 • 20 mar 2023

Svenska Seglarförbundets styrelse har beslutat att ändra tidigare beslut i Tävlingsreglementet om att införa obligatorisk tävlingslicens på mästerskap för hela besättningen. I stället gäller tidigare beslut "På en röd eller svart tävling ska den som är ansvarig ombord, och som är svensk medborgare, ha en tävlingslicens utfärdad av Svenska Seglarförbundet". 

Storsatsning på C55 i Norrköping

 • 20 mar 2023

image: Storsatsning på C55 i Norrköping

Hur kan man skapa intresse för sina regattor och sin klass? Ett exempel är Norrköpings SS som nu arbetar för att arrangera ett riktigt stort C55-mästerskap i augusti med både SM och U23-mästerskap. Redan är 24 besättningar anmälda och klubbens mål är att C55-klassen skall bli årets största startfält på SM bland flermansklasserna. 

Josefin Olsson bäst av svenskarna på ILCA-EM

 • 17 mar 2023

image: Josefin Olsson bäst av svenskarna på ILCA-EM

EM i ILCA (tidigare Laser) avslutades på fredagen utan några svenska topplaceringar. OS-silvermedaljören från Tokyo, Josefin Olsson, blev bäst av svenskarna på en 12:e plats.

- Resultatet är okej för att vara i början av säsongen. Men jag är inte där jag vill vara, säger Josefin.

Nytt stöd för 65+ segling

 • 17 mar 2023

image: Nytt stöd för 65+ segling

Mellan den 15 mars och den 30 april finns nu ett nytt stöd för klubbar att söka från Riksidrottsförbundet. Stödet syftar till att hjälpa klubbar nå fler äldre och det kan bli starten för en långsiktig satsning.

Stort tack till alla som är med i Postkodlotteriet

 • 15 mar 2023

image: Stort tack till alla som är med i Postkodlotteriet

Vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning i går stod det klart att 60 ideella organisationer fick dela på 1 018 miljoner kronor från Postkodlotteriet för 2023. Seglarförbundet fick fem miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd och sammanlagt genom åren har förbundet tagit emot hela 48,5 miljoner kronor.  

ILCA-EM först ut i kappseglingssäsongen

 • 14 mar 2023

Kappseglinssäsongen har dragit i gång. Först ut är Europamästerskapet i ILCA (tidigare Laser) som startat i italienska Andora i Genuabukten. Efter två vindfattiga dagar, med många inställda race, kom det rejält med vind på tisdagen. Silvermedaljören från OS i Tokyo, Josefin Olsson, har tillsammans med Emil Bengtson börjat bäst av svenskarna.

Alocomor/Peter Olsson svensk mästare i e-segling

 • 13 mar 2023

SM-finalen i e-segling avgjordes live på scen på båtmässan Allt för sjön under söndagen. Efter fem grundomgångsrace och ett medaljrace korades Alocomor/Peter Olsson från Runmarö Yacht Club till svensk mästare i e-segling 2023.

Seglingen medverkade på Träffpunkt Idrott

 • 13 mar 2023

Förra veckan medverkade Seglarförbundet på Träffpunkt Idrott i Göteborg som är en mässa som inbjuder till utveckling och samtal om idrotten i Sverige. Där möts kommuner, idrottsförbund och andra intresseorganisationer för att lyfta blicken mot framtidens idrott.

Erik Busck från Saltsjöbaden blev Årets unga hjälte 2023

 • 12 mar 2023

Erik Busck från Saltsjöbaden är ”Båtlivets Unga Hjälte 2023”. Han belönas med ett stipendium på 20 000 kr, som delades ut på båtmässan Allt för sjön i Stockholm 10 mars. På plats och delade ut priset var Richard Johansson, International Färg AB och vår landslagsseglare i 49er FX Vilma Bobeck som också representerade Seglarförbundet. Erick får ett stipendie på 20 000 kr och priset delas ut samarbete mellan International Färg AB och tidningen Båtliv (Svenska Båtunionen), Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben. 

Finaldags för SM i e-segling

 • 10 mar 2023

image: Finaldags för SM i e-segling

Nu på söndag, 12 mars, går SM-finalen i e-segling. 20 e-seglare ska göra upp om vem som vinner guldmedaljen. Du kan följa finalen live från scenen på båtmässan Allt för sjön eller via Twitch från kl. 15.10.

Inspirerande Tjejträff på Bosön

 • 9 mar 2023

image: Inspirerande Tjejträff på Bosön

I helgen samlades 31 seglartjejer i åldrarna 13-18 år på Bosön för en helg med inspiration och uppladdning inför kommande säsong. På plats var landslagsseglarna Vilma Bobeck och Ida Svensson som guidade tjejerna genom helgen.

Rabatterat erbjudande – första hjälpen för klubbar

 • 8 mar 2023

image: Rabatterat erbjudande – första hjälpen för klubbar

Säsongen närmar sig snabbt och det är dags att se över säkerheten i klubbverksamheten, både på land och vatten. Just nu erbjuder vår säkerhetspartner Seapax ett rabatterat pris på en vattentät funktionärssäck med första hjälpen för 885 kr, att ha med på vattnet med ett innehåll som valts ut tillsammans med oss och som passar i klubbverksamheten.

Anna & Anna-Lena stärker upp förbundets kommunikation

 • 8 mar 2023

image: Anna & Anna-Lena stärker upp förbundets kommunikation

För att få segling att synas och ta mer plats i olika medier gör förbundet en extra satsning på kommunikation kopplat till sociala medier och redaktionella texter. Satsningen innebär en rekrytering av två starka kommunikatörer på deltid, Anna-Lena Elled och Anna Östling, som också ska bidra till att skapa brus och intresse för seglingsidrotten inför kommande OS 2024.

 

Utbilda dig för att jobba med idrott

 • 3 mar 2023

image: Utbilda dig för att jobba med idrott

Vill du jobba med segling och idrott i framtiden? När vi inom svensk segling rekryterar tränare och konsulenter behöver vi personer som har en relevant utbildning inom idrott. Via Riksidrottsförbundet och Bosöns idrottshögskola finns flera vägar om du vill jobba mer administrativt som idrottskonsulent eller mer fokuserat på att utveckla idrottare. Här hittar du några utbildningar som kan vara första steget till ditt framtida drömjobb.

Finalisterna klara inför SM-finalen i e-segling

 • 3 mar 2023

image: Finalisterna klara inför SM-finalen i e-segling

Nu är grundomgången klar i SM i e-segling. Vid sex tillfällen under januari och februari har över 80 e-seglare kämpat om de 10 finalplatserna och nu är det alltså klart vilka som ska göra upp om medaljerna i SM-finalen som genomförs live på scen på båtmässan Allt för sjön söndagen den 12 mars.

Säkerhetskurs havskappseglare

 • 2 mar 2023

image: Säkerhetskurs havskappseglare

Det finns fortfarande några platser kvar på "World Sailing Offshore personal safety" som går 23 och 25-26 mars på Zoom och Bosön i Stockholm. Passa på att gå på vintersäsongens sista kurstillfälle för denna säkerhetskurs för havskappseglare.

Anläggningsprojektet Arena Vattnet fortsätter att öppna dörrar

 • 1 mar 2023

”Vi är verkligen med längst fram och utvecklar nya idéer för idrottsanläggningar.” berättar projektledaren om initiativet Arena Vattnet. ”Att projektet fokuserar på multifunktion, hållbarhet och tillgänglighet, och att vi dessutom genomför det som ett samarbete mellan flera olika vattenidrotter – det är många som tycker det är spännande.”