Storsatsning på C55 i Norrköping

Storsatsning på C55 i Norrköping 20 mar 2023

image: Storsatsning på C55 i Norrköping

Hur kan man skapa intresse för sina regattor och sin klass? Ett exempel är Norrköpings SS som nu arbetar för att arrangera ett riktigt stort C55-mästerskap i augusti med både SM och U23-mästerskap. Redan är 24 besättningar anmälda och klubbens mål är att C55-klassen skall bli årets största startfält på SM bland flermansklasserna. 

Text: Björn Sandberg Foto: Daniel Stenholm

För att lyckas med målet var klubbens plan att så tidigt som möjligt locka seglare att anmäla sig i Sailarena, eftersom många anmälda besättningar tidigt lockar ännu fler seglare att vilja vara med och tävla när de ser att det blir ett stort startfält.
Klubben har arbetat på flera sätt för att få seglarna att anmäla sig tidigt. Först skapade man engagerade lokala seglare som anmälde sig direkt anmälan öppnade. Därefter kontaktades så många som möjligt av de som seglat C55-SM de senaste fyra åren för att locka dem att anmäla sig.

Även klubbar som har C55:or i sin verksamhet kontaktades för att informeras och inspireras att skicka besättningar till tävlingen.

Det var också viktigt att förenkla för seglarna att anmäla sig tidigt. Klubben har valt att ta betalt med Swish först vid registreringen på plats i Arkösund. Seglarna har därför allt att vinna på att anmäla sig tidigt för att få största rabatten på anmälningsavgiften.

Norrköpings SS har även tagit hjälp av Seglarförbundets sailcoacher och personer med stora nätverk för att få hjälp att marknadsföra tävlingen till klubbar med C55-segling.
NSS erbjuder både nya och erfarna seglare en träningsdag innan tävlingen för att förbereda sig så bra som möjligt. Syftet med träningsdagen är att locka fler nya besättningar att vilja vara med för första gången genom att sänka tröskeln. Träningsdagen bidrar också till större social gemenskap bland seglarna.

Klubben kommer nu att alltmer använda sociala medier för att nå ut till nya seglare. Förhoppningsvis blir det mycket lättare att locka nya seglare när C55-klassen kan uppvisa 24 anmälda besättningar redan i mars.
Läs mer om årets C55 mästerskap på www.nss.nu och på Sailarena.