Erik Busck från Saltsjöbaden blev Årets unga hjälte 2023

  • 12 mar 2023

Erik Busck från Saltsjöbaden är ”Båtlivets Unga Hjälte 2023”. Han belönas med ett stipendium på 20 000 kr, som delades ut på båtmässan Allt för sjön i Stockholm 10 mars. På plats och delade ut priset var Richard Johansson, International Färg AB och vår landslagsseglare i 49er FX Vilma Bobeck som också representerade Seglarförbundet. Erick får ett stipendie på 20 000 kr och priset delas ut samarbete mellan International Färg AB och tidningen Båtliv (Svenska Båtunionen), Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben. 

Erik, som är 18 år, går naturvetenskaplig linje på gymnasiet och planerar att bli läkare. Han är en båtälskare som seglar i sin egen Maxi 77, men han är också seglingsinstruktör och en mycket hjälpsam person.

Nomineringen till stipendiet grundas på en händelse när Erik räddade en tjej som hade drivit ut på sjön med sin kajak samtidigt som Erik stod på en brygga 100 m bort och höll utkik. När Erik såg vad som hände dök han i vattnet. Trots höga vågor och ström kunde han rädda tjejen med kajaken.

– Det är självklart att hjälpa till när man är ute på sjön. Jag är otroligt tacksam för det fina stipendiet som är en stor ära för mig, säger Erik Busck.

Erik är medlem i Sotefjordens Segelsällskap på Västkusten eftersom han tillbringar somrarna i Bovallstrand och han jobbar även på en seglarskola i Hunnebostrand. Dessutom är han medlem i Vikingarnas Segelsällskap i Stockholm.

Pengarna ska främst användas för att rusta upp Eriks egen båt.

– Jag tänker köpa en sprayhood och ett nytt storsegel till min Maxi 77, säger Erik.

En solskenshistoria är att tjejen som Erik räddade idag är hans flickvän.

Läs mer om Årets unga hjälte här:
https://www.batliv.se/unga-hjaltar/