Utbilda dig för att jobba med idrott

  • 3 mar 2023

image: Utbilda dig för att jobba med idrott

Vill du jobba med segling och idrott i framtiden? När vi inom svensk segling rekryterar tränare och konsulenter behöver vi personer som har en relevant utbildning inom idrott. Via Riksidrottsförbundet och Bosöns idrottshögskola finns flera vägar om du vill jobba mer administrativt som idrottskonsulent eller mer fokuserat på att utveckla idrottare. Här hittar du några utbildningar som kan vara första steget till ditt framtida drömjobb.

Många Universitet och Högskolor i landet erbjuder också olika utbildningar inom idrott som exempelvis Gymnastik- och Idrottshögskolan.

Funderar du på att utvecklas som tränare eller ledare så kontakta gärna Jenny Axhede som är utbildningsansvarig på Seglarförbundet för info om vad vi kan erbjuda dig jenny@ssf.se 08-503 142 81.

Anmälan till Bosön Idrottsfolkhögskola öppnat
Bosön Idrottsfolkhögskola riktar sig till dem som vill ha en karriär inom idrott och hälsa. Utbildningarna öppnar upp många dörrar till spännande jobb inom träning, friskvård eller i föreningslivet. Som student får man möjlighet att hyra en lägenhet på Bosöns fina campus och får tillgång till vår träningsanläggning. Utbildningarna är studiemedelsberättigade. Här är några exempel:

Elitidrottsutbildningen – för dig som vill fortsätta satsa på sin idrottskarriär


Elitidrottutbildning är en skräddarsydd utbildning för dig som vill fortsätta din utveckling och ta nästa steg i din elitidrottskarriär efter avslutad gymnasieutbildning på RIG (Riksidrottsgymnasium) eller NIU (Nationell godkänd idrottsutbildning). På Bosön finns unika träningsmöjligheter och stor förståelse för de utmaningar som en elitidrottskarriär innebär.

Idrottskonsulentutbildningen – för dig som vill jobba administrativt inom idrott

Idrottskonsulentutbildningen är en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning för dig som vill påverka idrottsrörelsen och jobba med att utveckla svensk idrott (administration och föreningsutveckling). Du är aktiv och gillar att kombinera teori och praktik. I framtiden har du som mål att verka inom idrotten som idrottskonsulent, föreningskonsulent, inom sport management, eller andra idrottsrelaterade yrken.

Tränarutbildningen – för dig som vill arbeta inom träning i idrottsrörelsen

Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning på Bosön Idrottsfolkhögskola. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper om fysiska, psykiska, sociala och idrottsliga faktorer som påverkar vår hälsa och vår idrottsliga prestation. Vi varvar teori och praktik i en unik miljö. Baserat på den forskning som råder och kunniga pedagoger får du med dig värdefull kunskap och nya perspektiv inom bland annat ledarskap, tränarskap, träningslära, idrottspsykologi, livslångt idrottande och idrottsnutrition.
 

Elittränarutbildningen – för dig som vill jobba som tränare med fokus på elit

ETU är en vidareutbildning för tränare som arbetar med elitförberedande verksamhet eller är tränare på elitnivå. Utbildningen genomförs som en uppdragsutbildning vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH och förläggs till största delen på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön. Programmet genomförs under en tvåårsperiod med tolv gemensamma tredagarsträffar


Allmän kurs hälsa & idrott – för dig som vill läsa upp gymnasiebetyget och gillar idrott och hälsa

Allmän kurs är för dig som behöver gå klart eller komplettera din gymnasieutbildning och som tycker om hälsa, motion och idrott. Under studietiden studerar du de gymnasieämnen som du saknar inom ramen för tematiska studier.

Hör Linus berätta om studentlivet på Bosön här.