Alocomor/Peter Olsson svensk mästare i e-segling

  • 13 mar 2023

SM-finalen i e-segling avgjordes live på scen på båtmässan Allt för sjön under söndagen. Efter fem grundomgångsrace och ett medaljrace korades Alocomor/Peter Olsson från Runmarö Yacht Club till svensk mästare i e-segling 2023.

- Det var det här jag kämpade för, sa Peter Olsson när han fick inbjudan till Seglingens Mästare i sin hand efter segern. Jag är jätteglad, det här var verkligen otroligt roligt. Jag lyckades får till en bra och jämn serie och det var extra kul med en spik i medaljracet. 

20 e-seglare tävlade i finalen, åtta av dem var på plats på båtmässan Allt för sjön, 12 deltog från olika delar av landet. Tio av dessa hade kvalificerat sig från SM-seriens grundomgång. Utöver dessa bjöds även de topp tio rankade svenskarna på Virtual Regattas världsranking in.

I grundomgången kunde de 20 deltagarna räkna bort ett race. Efter dessa fem race gick topp 10 vidare till medaljracet. Medaljracet gav dubbla poäng och var därmed direkt avgörande.

Det var extremt intensiva kappseglingar, fältet var många gånger väldigt tight med korta avstånd mellan seglarna, många straff och växlingar i resultatlistan.

- Det var hög stämning, mycket känslouttryck bland seglarna och det gick ett sus genom publiken när det var som mest spännande, säger Christian Harding, tävlingsledare.

Men Peter Olsson med spelnamnet Alocomor seglade jämt och stabilt i grundomgången och vann även det sista och avgörande medaljracet. På andra plats kom Sawen/Johan Säwensten, Stockholms 606 Klubb och trea kom Aringostrangolatore/Pontus Meijer från KSSS.

I e-segling väljer tävlingsledningen var i världen racen ska genomföras och även båttyperna bestäms på förhand. Dessa var:

Race 1: Kiel – J/70
Race 2: Alicante – Offshore Racer
Race 3: English Harbour – Fareast28R
Race 4: Marseille – 49er
Race 5: Dubai – F50
Medaljrace: Porto Cervo – J/70


Foto: Anette Önerud

Senare i höst avgörs VM i e-segling. Topp tio från SM-finalen kommer att bjudas in till Playoffs där 1 000 e-seglare från hela världen får kämpa om VM-titeln.

- e-segling är ett utmärkt sätt att träna eller underhålla taktiktänket, berättar Peter Olsson. Allt som krävs är att man har en uppkoppling och det finns alltid någon att segla mot. Det kräver inte att man kan segla sedan tidigare. Men framför allt är så lär man känna massa nya människor.

Se hela resultatlistan här.

Läs mer om e-segling här.