Lisa, Mischa och Svante från OXSS vinnare av Jr Cup 2023

  • 9 jul 2023

image: Lisa, Mischa och Svante från OXSS vinnare av Jr Cup 2023

Det var Oxelösunds SS båda lag som toppade resultatlistan efter en spännande finalsegling på Center Court i Marstrand. På tredje plats kom SS Kaparens lag Brännmanetshajen.

  • Det roligaste med Jr Cup är gemenskapen med alla kompisar, säger Svante Timan Gustafsson. Och att vinna! tillägger lagkompisen Mischa Öhrling. Med i laget var också Lisa Modin.

Jr Cup inleddes på torsdagen med ett träningspass i hårda vindar. Deltagarna fick då prova på att segla spinnaker men när vinden tilltog så fattade seglingsledningen beslutet att tävlingen skulle inledas utan spinnakersegling. En lättnad för många, framförallt de lag som inte hade seglat C55 tidigare.

Totalt genomfördes 33 kappseglingar i grundomgången. Vinden mättades frampå fredagen och lördagen vilket gjorde att alla fick chansen att tävla med spinnaker på länsen. Många av lagen har haft en skarp utvecklingskurva.

I finalen deltog de fyra lag som placerat sig bäst efter grundomgången. Det var Oxelösunds SS båda lag, OXSS 1 och OXSS 2. De fick möta SS Kaparens Brännmanethajen och Långedrags SS LdSS Väst. Inför tusentals åskådare växlade lagen placering under hela finalkappseglingen där det gällde att vara först i mål för att vinna.

  • Det har varit en fantastisk tävling som har utmanat alla deltagare i de olika väderförhållanden vi har haft, säger Nils Brandén, projektledare för Jr Cup. Det har varit roligt att se seglarna gå från att vara vana vid att segla själva i jolle till att vara sammansvetsade besättningar. Hela Jr Cup syftar till att inspirera dessa unga seglare till att sätta mål och våga drömma om sin framtida seglingskarriär. Kanske kommer vi att se dem segla på GKSS Match Cup eller på andra stora tävlingar i framtiden.

Seglarna har bott tillsammans på Marstrands skola och på kvällarna har de gästats av seglarprofiler såsom Fredrik Bergström, OS-silvermedaljör i 470 och nu coach i Swedish Challenge och det unga match racingteamet med Oscar Engström i spetsen.

  • I år återstartade vi Jr Cup efter en pandemipaus, säger Isabelle Lindsten från Svenska Seglarförbundet. Det är så fantastiskt att se seglarna svetsas samman och lära sig så mycket under dessa dagar. Jr Cup är en medveten satsning för förbundet just för att inspirera unga att prova på och lära sig att segla i besättning och att kunna hantera flera segel. Det bådar gott inför framtiden!

Klicka här för att se resultaten.

Bilder från Jr Cup hittar du på Facebook här.

Tack till Jr Cups sponsorer: Seldén, Robline och Pelle P

Foto: Niklas Axhede