Silver och brons på E-jolle VM

  • 18 jul 2023

image: Silver och brons på E-jolle VM

Medaljregnet över svensk segling fortsätter med fantastiska framgångar för det svenska laget på E-jolle VM i Danska Vallensbaek. Sverige hade en stor trupp på plats med totalt 27 seglare och en av framgångsfaktorerna var den styrka som ligger i ett stort team som stöttar varandra i både med- och motgång. De svenska seglarna lyckades bärga ett VM silver, ett brons samt årets Rookie dam.

Tävlingen inleddes med Nations cup som är lagsegling i team om fyra seglare mot de andra nationerna. En perfekt sommardag med sol och en lätt bris på 3-5m/s mötte seglarna. Svenska laget seglade bra och lyckades segla hem bronsmedaljen i en hård medaljmatch mot Tyskland. Det svenska laget representerades av Matilda Lanner, Folke Arvidsson, Elias Swedenborg och Alvin Tollbom Lindh.

Därefter tog den individuella tävlingen vid där det var planerat totalt 10 race över fem dagar. Det bjöds på klassiskt skandinaviskt sommarväder med allt ifrån lättvind till hårdvind och ofta dominerade regnmolnen med kraftiga vrid till följd. Detta visade sig vara något som passade inte minst Jonathan Llado Krensler som lyckades följa upp sitt EM-guld med en silvermedalj på VM. Stort grattis Jonathan till en fantastisk säsong!

-Det känns otroligt bra. Jag visste att jag hade farten men att få till starterna var det som var nyckeln för mig. Säger nyblivne silvermedaljören Jonathan Llado Krensler

Senast Sverige knep en VM medalj var 2006, då genom Victor Bergström, numera välkänd landslagscoach. Bästa dam blev Matilda Lanner på en fin 6:e plats och Alice Lundholm utsågs till årets rookie på damsidan. Dominerade gjorde annars Danmark som knep samtliga VM guld och på damsidan tog Anna Livbjerg sin nionde raka VM titel.

- Förra året var bästa svenska dam på 15e plats och bästa herre på 19e plats. Vi har tagit ett tydligt steg framåt och jag tror vi kan ta ännu ett steg inför nästa år. Avslutar klasstränare Axel Pantzare som var en av coacherna på plats tillsammans med Carl Ljunggren och Filip Larsson