Bli solklok med EVY

  • 6 jul 2023

image: Bli solklok med EVY

EVY är en av Seglarförbundets partners och officiell leverantör av solskydd till SWE Sailing Team. I över 20 år har EVY varit en favorit hos elitidrottare som utsätter sig för tuffa påfrestningar under svåra förhållanden. SWE Sailing Team, deltagare i Atlantic Rowing Race, landslagscyklister och surfproffs har alla valt EVY. EVY är även officiellt solskydd för Seglarförbundet, Friidrottsförbundet och svenska golflandslaget. Vare sig du seglar, springer, spelar golf, surfar eller klättrar i Himalaya, så kan du känna dig säker på att EVY klarar utmaningen.

Bild: SWE Sailing Teams seglare fv. Rebecca Netzler 49erFX, Vilma Bobeck 49er FX, Lovisa Karlsson 470 Mixed skyddar sig med EVY under träning och tävling. Foto: Daniel Stenholm.

EVY:s olika solskydd rekommenderas av hudläkare och har vunnit många fina utmärkelser genom åren. Exempelvis har den oberoende testsidan bäst i test.se har utsett olika EVY produkter till testvinnare under åren 2012 – 2023 där produkterna testats under många månader i verkliga miljöer av flertalet personer, både i Sverige och utomlands.

Här berättar EVYS VD Margret Pinto mer om solskydd och delar checklistan som gör det lättare att välja rätt produkt till sommarens äventyr:

EVY:s VISION: ATT UTROTA HUDCANCER INOM VÅR LIVSTID

Med avancerad teknologi och en patenterad grundformula, har EVY Technology verkat för sunda solvanor och frisk hud sedan slutet av 1990-talet. Deras produkter, som från början användes inom sjukvården, är särskilt framtagna för känslig hud och skyddar mot eksem, kontaktallergi och hudirriterande ämnen, samtidigt som de ger huden ökad motståndskraft. Även om teknologin inte har något att göra med solskydd så är det just solskydd som vi satsat främst på. Skillnaderna mot generella produkter märks extra väl när huden utsätts för sol och andra påfrestningar.

Produkten mättar hela översta hudlagret och i likhet med funktionsmaterialet Goretex, bildar EVY:s solskyddsprodukter ett slags membran, som förstärker hudens eget försvarssystem. Det gör också att aktiva ingredienser blir extra långvariga och stabila, då produkten är mera djupgående. Dessutom kan hudens porer andas och svettas normalt och utan någon som helst hinna eller kladd. Ge din hud får superkrafter helt enkelt!

SOLEN ORSAKAR 80 – 90 % AV HUDENS FÖRTIDA ÅLDRANDE OCH HUDCANCER

SPF syftar bara på UVB-skyddet, eller de strålar som bränner oss. UVA-strålarna, som finns runt oss hela tiden och går igenom glas samt längre ner i hudlagret ges nu allt större uppmärksamhet. Dessa bidrar till hudskador och hudcancer men intresset ligger framför allt i att ett bra UVA-skydd ger skydd mot nerbrytning av kollagen, oönskade pigmenteringar etc.  

 

Det finns olika UVA-tester runt om i världen, vilket gör det lite svårare för konsumenten att förstå. UVA-ringen betyder att UVA-skyddet är minst 1/3 av SPF-värdet. Men det kan vara högre. Därför gör EVY alltid ett Boots Star-ratingtest som bättre utvärderar hur högt skydd som finns i produkten. Ett högt UVA-skydd är en billig skönhetsinvestering och viktigt för känslig hud. EVY:s solprodukter har alla 90+ % UVA jämfört med UVB-skyddet och belönas därför med maximalt antal stjärnor. Det betyder att produkterna också är Broad Spectrum och fotostabila. Alltså att UVA-skyddet inte bryts ner av UV-strålarna i någon större utsträckning. 

 

PROBLEMET MED SOLKYDD

– Att applicera för lite solskydd är som att strunta i säkerhetsbältet när du åker bil. Applicerar du hälften av den rekommenderade mängden av ett solskydd med SPF 50 motsvarar det ungefär SPF 2, förklarar Margret Pinto, vd för EVY Technology.

Enligt undersökningar tar de flesta 30 40 % av rekommenderad mängd och då riskerar du att bränna dig ändå. Den rekommenderade mängden för att uppnå fullgott skydd i ansiktet är 5 ml, medan helkropp behöver 35 – 40 ml. Det är mycket och därför är det viktigt att främst tänka på att välja en produkt som är behaglig samtidigt som du uppnår rätt mängd.

Just eftersom folk slarvar och inte sätter på sig tillräckligt och missar områden så uppmanas vi att smörja oss frekvent och efter bad. Men har du redan bränt dig, ja då får du undvika solen i alla fall. Så en ordentlig insmörjning från början är väl investerad tid! 

ÄR PRODUKTEN VERKLIGEN HÄLSOSAM FÖR HUDEN?

– Många produkter innehåller ingredienser som är bra för produkten men mindre bra för huden. Solfilter doftar till exempel inte särskilt gott och maskeras därför ofta med parfymer och uttorkande alkohol för att få produkten att tränga in lättare i huden. Nästan alla solskydd innehåller konserveringsmedel för att ta bort bakterier, dessa tar dock även bort hudens goda bakterier. Alla de här tillsatserna kan slutligen också försvaga huden på sikt och ge upphov till såväl känslig hud och utslag som acne. Parfymallergi är en av de vanligaste formerna av kontaktallergi men fortfarande ses god doft som något positivt, när det faktiskt är det motsatta för din hud. Detta gäller inte minst solskyddsprodukter där huden utsätts för mycket påfrestningar och eventuellt brännskador. Alla bör använda produkter för känslig hud – helt enkelt för att undvika det i framtiden, säger Margret Pinto.

EXTRA VATTENFAST- EXTRA PÅLITLIGT

Ett SPF-värde mäts direkt efter applicering. EVY mäter SPF-värdet på EVY:s ansiktsprodukter efter åtta timmar på några testpersoner i laboratoriet och ser att det sker väldigt marginell förändring. EVY:s Daily Defence 50 håller sitt värde även efter dessa timmar och UV face SPF 30 går ner till SPF 26. EVY:s SPF 50 kids (SPF 57) mättes efter åtta timmar i vatten och 14 timmar senare och hade endast gått ner till SPF 35. Det är mindre än 1% förminskning. EVY:s extra vattenresistenta produkter genomgår ett standardtest som innebär att skyddet ska vara över 50 % efter 80 minuter i vatten + torktid emellan. Så mäts SPF igen efter 140 min. EVY:s produkter uppnår mellan 75 – 95 % efter denna tid. 

Ur miljösynpunkt är det förstås viktigt att solskyddet inte rinner av i vattnet och påverkar havets naturliga ekosystem negativt. EVY:s tåliga produkter står emot lättare tvätt, svett eller handdukstorkning och skyddar dig mot vind, värme och kyla, salt-och klorvatten, samtidigt som de värnar om naturen.

CHECKLISTA VID VAL AV SOLSKYDD

1. Är det enkelt att applicera rekommenderad mängd? Står det på produkten?
2. Hur högt UVA-skydd har solskyddet? (SPF avser bara UVB) 

3. Hur ofta behöver du applicera produkten och är den vattenresistent? 

4. Innehåller produkten parfymer, alkohol, cykliska silikoner eller andra kontroversiella ingredienser? 

5. Fungerar den för känslig hy. Täpper den till porerna? 

6. Hur länge håller en öppnad förpackning?
7. Är förpackningen återvinningsbar och utan onödigt emballage?

 Besök EVY Technology och hitta dina favoritprodukter för optimalt solskydd här!