Segla på känsla och hörsel – träningsläger för synnedsatta i Frankrike

  • 11 jul 2023

image: Segla på känsla och hörsel – träningsläger för synnedsatta i Frankrike

I början av juli var två av våra seglare med synnedsättning, Camilla Svensson och Oscar Persson på träningsläger i Sciez i Frankrike tillsammans med Karin Knigge, paraseglingsansvarig på Seglarförbundet. Gruppen var inbjuden av Olivier Ducruix, en fransk seglare som arbetar med utveckling av segling för synnedsatta och målet var att se och lära hur de jobbar med "blindsegling" i Sciez.

– Det var väldigt kul och lärorikt, säger Camilla och fortsätter att berätta hur de andra seglarna och tränarna tog hennes hand för att visa hur man till exempel kan känna avståndet mellan olika block för att veta hur mycket man har skotat eller hur man med handen kan känna på seglet om det vibrerar eller ej.

Bild: Camilla känner avståndet mellan block och segel för att veta hur mycket hon skotat. Foto: Karin Knigge.

– I segling pratar vi ofta om känsla och många lägger även till ljudet. Det ”känns bra” eller det låter på ett visst sätt som gör att vi förstår att vi går bra eller inte. För seglare med synnedsättning är dessa sinnen extremt viktiga då det är så man får information om förhållandena och hur båten seglas, säger Karin Knigge.

 

– Vi fick till exempel lära oss mycket om kommunikation säger Oscar och att segla med ljudbojar och ljud på de andra båtarna. Med hjälp av detta kan hela besättningen ha synnedsättning och behöver inte hjälp av någon seende.

Appar som ger röstinfo om kurs, fart och bäring
Med på lägret var också fyra franska seglare och tre britter med mycket erfarenhet av matchracing som är en vanlig tävlingsform för personer med synnedsättning. Deltagarna fick även ta del av en app, ”Sara nav” och ”Sara regatta”, som Olivier varit med och utvecklat.

– Via appen kan man få information om bland annat kurs, fart och bäring via en röst och den går även att koppla till en båts vindindikator för att få alla vinddata, berättar Karin och fortsätter:

– Ett annat hjälpmedel var ett bälte som man har runt magen med åtta motorer placerade runt om. Den kopplades upp med bluetooth till båtens vindindikator och beroende på var den relativa vinden kom ifrån så vibrerade det i olika motorer. Det gjorde att det var väldigt mycket enklare att orientera sig för seglarna.

Vill du hjälpa till med segling för personer med synnedsättning ?
Vi behöver fler som vill hjälpa till med blindseglingen inom Seglarförbundet så hör av dig till Karin Knigge om du eller någon du känner vill hjälpa till och ta del av och sprida erfarenheterna från Frankrike vidare.