Renoveringsbehovet växer i våra klubbar – tillsammans lyfter vi frågan

  • 21 sep 2023

image: Renoveringsbehovet växer i våra klubbar – tillsammans lyfter vi frågan

Utan anläggningar stannar idrotten! Seglarförbundet står enade med RF och resten av idrottsrörelsen i en satsning på att uppmärksamma behovet av investeringar i våra anläggningar. Allt från klubbhus och förråd till idrottshallar och banor. ”Både idrottsföreningar och kommuner upplever renoveringsbehovet som en stor utmaning inför framtiden.” skriver RF i en färsk debattartikel och föreslår bland annat krafttag från politiken, och särskilda satsningar på just anläggningar och platser för idrott.

Foto: Anette Önerud

Seglarförbundet satsar på framtidens anläggningar genom projektet Arena Vattnet, som handlar om att utveckla koncept för ökat samarbete mellan olika vattensporter, och smarta lösningar som gör våra anläggningar mer hållbara och resurs-smarta. Projektet genomförs tillsammans med bland annat Svenska Kanotförbundet och Roddförbundet, som upplever precis samma tendenser med många anläggningar i stort behov av renovering.

- Vi vill uppmärksamma kommuner på att vattensporterna också behöver bra anläggningar för att kunna välkomna fler ungdomar, och fortsätta ha våra fina verksamheter som gör att så många människor mår bra.” säger Seglarförbundets anläggnings-expert Anette Önerud, som också är projektledare för Arena Vattnet och fortsätter:

- Genom bättre samarbeten mellan föreningar och kommuner och mellan olika idrotter för vattensport, så kan vi skapa ännu bättre förutsättningar. Det är viktigt att klubbar ska kunna ha någonstans att vända sig, till kommunen, idrottsrörelsen eller exempelvis en fond, och få stöd för att renovera och utveckla sina anläggningar – annars blir det för tungt att göra allt själva – det blir som att kämpa i motvind.

Läs hela RF:s debattartikel här (länk).

Riksidrottsförbundet skriver vidare:

”Med många idrottsplatser byggda på 60- och 70-talet så är renoveringsbehovet stort över hela landet. Behoven finns både i städerna och på landsbygden, inom traditionella idrottshallar, i utomhusmiljöer och klubbstugor. I Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 svarade knappt hälften av idrottsföreningarna att det finns ett stort renoveringsbehov på den plats där de idrottar. Riksidrottsförbundets kommunundersökning visar därtill att kommunerna ser renoveringsbehov som den största utmaningen för den långsiktiga planeringen av idrottsytor.

– Investeringarna som gjordes för 50–60 år sedan har haft en avgörande betydelse för idrottsrörelsens utveckling. Men nu har många passerat bäst-före-datumet för länge sen. Ekvationen är enkel – utan en plats att vara på, stannar idrotten. Här behöver politikerna inse att krafttag måste till och det skyndsamt. Kommunerna bär ett stort ansvar men även staten måste kliva in. Ett sätt att göra det är att skapa och skjuta till medel till en anläggningsfond som kan vara ett stöd och premiera nytänkande gällande idrottsanläggningar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

 

 

Seglarförbundet tipsar klubbar som vill satsa på att renovera eller utveckla sin anläggning om att ta kontakt med er kommun eller lokala politiker, och bjud in dem till er anläggning. Visa vilken fin verksamhet ni har, och förklara betydelsen av att kunna investera i er anläggning – hur många fler ungdomar som skulle kunna delta på seglarskolan om ni hade en extra sjösättningsramp eller ett nytt omklädningsrum. Visa att ni vill utvecklas, och fråga hur de kan vara med och hjälpa till!

Hör gärna av dig med frågor om anläggningar till SSF anläggnings-expert Anette Önerud anette@ssf.se