Anders Haaker tog SM-guld & NM-brons i Kona One

• 18 sep 2023

image: Anders Haaker tog SM-guld & NM-brons i Kona One

Helgen 2-3 september avgjordes SM och även NM i Kona One i Limhamn. Anders Haaker, kappseglingsuppväxt i Malmö men nu tävlande för Djursholms Segelklubb knep första platsen.

Årets SM arrangerades av Malmö Segelsällskap i Öresund utanför Sibbarp, Limhamn. Tävlingen avgjordes i nio race där Anders Haaker, Djursholms Segelklubb, tidigt tog täten och sedan kunde hålla ifrån sig den jagande Joachim Larsson från Motala Segelsällskap som slutade tvåa. Hans Pettersson från Långedrags Segelsällskap kom på en tredje plats.

Totalt 33 deltagare deltog, varav 25 svenskar, där åldersspannet var hela 50 år.  Föryngringen i klassen står framförallt Djursholms Segelklubb och Malmö Segelsällskap för, där yngste deltagaren Valter Fransson var 14 år och kom på en total nionde plats i SM. De 17-åriga Fred Fransson respektive Kalle Johnsson Stjernström, bägge från Malmö Segelsällskap, kom på en fjärde- respektive femteplats.

Kappseglingarna i Malmö var även nordiskt mästerskap. Detta vann Peter Rönne före Rasmus Riis, båda från Nivå, Danmark. Anders Haaker blev bäste svensk på bronsplats.

Kona One-klassen har funnits sedan 2006. Det är en entypsklass där alla har likadan utrustning. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt.

Nästa SM avgörs i Varamon, Motala 31 augusti – 1 september 2024.