Nominera dina favoriter till Årets utmärkelser

  • 1 sep 2023

image: Nominera dina favoriter till Årets utmärkelser

Nu har du chans att tycka till om vem eller vilka som har gjort något extra inom Svenska Seglarförbundet. Prestationen ska ha skett mellan 16/9 2022 – 15/9 2023.

Du kan nominera en person till flera utmärkelser och flera personer till en och samma utmärkelse.

Nominera senast söndag 17 september kl. 24:00.

Här kan du läsa om alla utmärkelser

Nominera här


 

Svenska Seglarförbundets utmärkelser om du kan nominera till:

Årets Seglare
Årets manliga seglare (Vinges kanna)
Årets kvinnliga seglare (Reimerspokalen)
Årets mixade besättning
Årets junior (Geddapokalen)
Årets junorplacering (Halvan)
Årets lyft 
Årets havskappseglare (Nakterhuset)
Årets tränare
Årets ideella ledare
Årets arrangör
Årets klubb

 

 

Om utmärkelserna:

Alla pristagare historiskt kan du läsa om här.

Hall of Fame 
Till Hall of Fame utnämns de som gjort extraordinära insatser för svensk kappsegling. Utnämningarna görs vartefter det finns kandidater som lever upp till kriterierna. 

Årets Seglare 
Årets Seglare tilldelas den eller de seglare som under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. Pokalen är uppsatt av Svenska Seglarförbundet och är ständigt vandrande. 

Årets manliga seglare (Vinges kanna) 
Kannan ska utdelas av Svenska Seglarförbundet varje kalenderår till den manlige seglare (junior eller senior), som enligt styrelsen för Svenska Seglarförbundet under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. 

Vinges Kanna är i handgjort silver, som överlämnats till Svenska Seglarförbundet från Advokatfirman Vinge KB 

Årets kvinnliga seglare (Reimerspokalen) 
Ett pris skänkt av Knud H. Reimers, tillverkad på Gustavsbergs Fabriker. Reimerspokal ville gynna den mycket aktiva havskappseglingsklubben "IV&V-klubben" och framför allt de havskappseglande damerna. 1973 delades priset ut första gången. Pokalen ska utdelas av Svenska Seglarförbundet varje kalenderår till den kvinnliga seglare (junior eller senior), som enligt styrelsen för Svenska Seglarförbundet under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. 

Årets mixade besättning 
Utmärkelsen Årets mixade besättning tilldelas den mixade besättning, bestående av minst 30 % av vardera kön, som under året gjort den mest framgångsrika prestationen på tävling nationellt eller internationellt. Seglare kan få priset flera gånger. 
 
Årets junior (Geddapokalen) 
Årets junior, Geddapokalen delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året. Pokalen får bara tilldelas samma person en gång. Om så anses vara lämpligt kan pokalen samtidigt tilldelas två eller fler personer. 
 
Årets junorplacering (Halvan) 
Halvan tilldelas den junioridrottstjej/-kille/-lag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM. Tävlingarna rangordnas i ordningen VM, EM, JVM och JEM. Om två seglare/lag når samma placering ges Halvan till den som är den yngste rorsmannen. Utmärkelsen, en halvmodell av en Neptunkryssare, instiftades på Seglardagen 1999 och är en gåva från Lennart Runemo. 

Årets lyft  
Lyftet tilldelas den seglare eller besättning som under året har gjort en anmärkningsvärt bra insats, på kappseglingsbanan, med utgångspunkt från sin nivå. Utmärkelsen skall tilldelas seglare som gör en framstående insats på kappseglingsbanan men seglaren behöver inte tillhöra den yttersta eliten. Utmärkelsen skall kunna tilldelas den eller de som gjort en bragd eller där utmärkelsen kan tänkas understödja en lovande satsning och på så sätt inspirera pristagaren att satsa för att nå den yttersta eliten. Ibland används det utländska ordet "årets Rookie", för denna sortens pris.  
Priset skänktes 2002 av Björn Unger som är ständigt vandrande. 
 
Årets havskappseglare (Nakterhuset) 
Detta antika, stiliga nakterhus skänktes av Ola Wettergren 1985 till Svenska Seglarförbundet för att årligen utdelas till välförtjänta havskappseglare. Svenska Seglarförbundets styrelse utser vinnare, efter förslag från Svenska Havskappseglingsförbundets styrelse. 
 
Årets tränare 
Utmärkelsen årets tränare utdelas varje år till den tränare/coach som under året bidragit med värdefull utveckling av en enskild seglare eller besättning men kan även tilldelas tränare/ledare för ett lag eller en förening. 
 
Årets ideella ledare 

Utmärkelsen Årets ideella ledare delas ut varje år till en funktionär eller ledare som under året har bidragit till en utveckling i en klubb, förening eller arrangemang. men kan också ges till någon som har främjat seglingen som helhet. 

Årets arrangör 
Utmärkelsen tilldelas den klubb som på ett förtjänstfullt sätt arrangerat ett eller flera kappseglingsarrangemang. I bedömningen skall hänsyn tas till hela arrangemanget, både på kappseglingsbanan och i land, liksom förberedelser, informationsspridning och presshantering. 

Årets klubb 
Utmärkelsen Årets klubb tilldelas den klubb som under året gjort den bästa utvecklingen av verksamheten genom medvetna och framgångsrika satsningar på barn- och ungdomsverksamhet, jämställdhet, tillgänglighet och hållbarhet.