36 flygande båtar på GKSS Foil Weekend

  • 20 sep 2023

image: 36 flygande båtar på GKSS Foil Weekend

I helgen avgjordes GKSS Foil Weekend som också var SM i Moth och klassmästerskap i Waszp. Aldrig tidigare har så många foilande båtar skådats samtidigt på vattnet utanför Långedrag. På linjen fanns inte mindre än 36 båtar med alltifrån ungdomar som precis lämnat Optimisten till OS-silvermedaljörer och världsmästare i matchracing. Utöver svenskar och göteborgsbaserade australiensare lockade mästerskapet seglare från både Norge och Danmark.

Text: Search Magazine Foto: Danny Inkyov

Regattan inleddes med svaga vindar och väntan, men det dröjde inte många timmar innan moder jord blev på gott humör och bjöd på riktigt fina förhållanden som höll i sig resten av helgen. Totalt genomfördes 12 seglingar varav tre fick strykas. David Gilmore, GKSS med lång erfarenhet i mothklassen dominerade i det 11 båtar starka fältet och vann överlägset. SM-tecknet gick dock till Fredrik Bergström, KSSS, som slutade på andra plats. Det var ingen tvekan om att Fredrik, som tog OS-silver i 470 tillsammans med Anton Dahlberg i Tokyo 2021, trivs med både rorkult och de lite högre hastigheterna.


Fredrik Bergström, KSSS

Fredrik är tillsammans med Kyle Langford huvudtränare för Artemis Academy som är plattformen för den pågående svenska satsning mot Youth och Puig Women's America's Cup. Tävlingen kommer att gå av stapeln i samband med America’s Cup i Barcelona nästa år. Oscar Engström, GKSS, och Hanno Seifert, Domsands Båtsällskap, som båda ingår i Artemis Academy seglade hem silver respektive brons.

25 Waszpar där en dansk dominerade
Bland de 25 Waszparna var det dansken Magnus Overbeck som höll i taktpinnen och spikade alla race utom två. På tredje plats landade Malcolm Björsson, GKSS, vilket gav honom titeln svensk mästare i klassen. Axel Rahm, GKSS, och Rasmus Granzin, Artemis Academy, tog silver respektive brons. Malcolm och Rasmus är också uttagna till Artemis Academy.


Malcolm Björsson, GKSS

SM-PALLEN MOTH

1. David Gilmour / GKSS, 10 poäng

2. Fredrik Bergström / KSSS, 26 poäng (SM-guld)

3. Oscar Engström / GKSS, 30 poäng (SM-silver)

4. Hanno Seifert / Domsands Båtsällskap, 30 poäng (SM-brons)

 

KM-PALLEN WASZP

1. Magnus Overbeck / Royal Danish Yachtclub, 9 poäng

2. Jacob Wærsten / Kongelig Norsk Seilforening, 24 poäng

3. Malcolm Björsson / GKSS, 25 poäng (KM-guld)

4. Leo Birgersson / Royal Danish Yachtclub, 27 poäng

5. Victor Melchior / Royal Danish Yachtclub, 45 poäng

6. Axel Rahm / GKSS, 55 poäng (KM-silver)

7. Rasmus Granzin / Artemis Academy, 105 poäng (KM-brons)

Fullständig resultat hittar du på www.sailarena.com (https://www.sailarena.com/sv/se/club/gkss/gkss-foil-weekend/).