Nu avgörs Allsvenskan Segling 2023

  • 14 sep 2023

image: Nu avgörs Allsvenskan Segling 2023

I helgen (15–17/9) avgörs fjärde och sista omgången av Allsvenskan i segling 2023 i Strängnäs. Något överraskande toppar Hjuvik tabellen inför finalseglingarna. Men deras sexpoängsledning är långt ifrån säker och bakom jagar i första hand fem starka klubbar. Det är upplagt för en tuff och spännande avslutning.

– Inför säsongen hoppades vi på att vara topp fem. Att vi nu ligga bra till för att vinna hela serien är verkligen en överraskning. Men nu vill vi såklart vinna, säger Mikael Johnsson från Hjuviks BK.

Tabellettan har alltså en ledning på sex poäng ner till Sotefjorden och Åmålsviken. Sedan är det bara ytterligare en poäng till Strängnäs, GKSS och KSSS. Och alla dessa klubbar är givetvis sugna på att snuva Hjuvik på guldet.

Normalt brukar Hjuvik genomföra säsongens alla deltävlingar med olika besättningar. Men nu väljer man att toppa laget och skickar Joe Burns som rorsman och Isabelle Bergqvist som taktiker, som var så framgångsrika på första deltävlingen i Saltsjöbaden, då de vann.

Åmålsviken, som vann Allsvenskan i fjol, kommer med rutinerade Tomas Skålén som bland andra har med sig sonen och den lovande E-jolleseglaren Gustav Skålén.

Sotefjorden skickar bland andra Marcus Westerlind som nästan alltid presterar bra i Allsvenskan. Från KSSS kommer Patrik Forsgren, som är en av Sveriges mest meriterade havskappseglare, medan GKSS också skickar en rutinerad besättning.

Arrangörsklubben Strängnäs är kanske den klubb som överraskat mest i årets Allsvenska och de vill säkert också blanda sig i toppstriden. Strängnäs har fördel av hemmaplan och känner vattnen väl. Det kan visa sig värdefullt då förhållandena i Mälaren alltid är svårbemästrade. Här finns det kluriga uppgrundningar, viss ström och ganska oförutsägbara vindriktningar.

­ – Vi har inför årets säsong inte gjort någon större satsning, mer än att pusselbitarna har fallit på plats. Vi är väldigt glada att det har gått så bra och hoppas på att fortsätta i samma spår även här hemma i Strängnäs, säger lagledaren Mattias Cederholm.

Efter helgens tävling återstår kvaltävlingen till Allsvenskan 2024 där de tre sista i årets tabell möter ett par utmanarklubbar. Dessa seglingar avgörs i Marstrand 14–15 oktober.

I bottenstriden är det tätt runt kvalstrecket. Ekerö, Skanör och Kaparen ligger inför sista deltävlingen under strecket medan Gamla Stan och Örnsköldsvik ligger precis ovanför.

Ö-vik, som återkommer som arrangör till en deltävling nästa år, har kniven på strupen. De vill så klart ha en plats i Allsvenskan när de själva arrangerar en tävling nästa år. De satsar därför med rutinerade Martin Rubing och Nina Korpisaari, som förra året lyfte tillbaka Ö-vik till Allsvenskan genom kvalet.

 

Seglingarna sänds live och kan följas på YouTube:

Fredag: https://youtube.com/live/lcsFwu7dlQk?feature=share

Lördag: https://youtube.com/live/66kWQvSvbQ0?feature=share

Söndag: https://youtube.com/live/mGBq0hHQL1k?feature=share

 

Måndag 18 september, med start kl. 21:30, sänder Sportkanalen/TV4 ett halvtimmes långt sammandrag av seglingarna i Strängnäs.