Brons till Liljegrens i Kieler Woche

  • 26 jun 2024

image: Brons till Liljegrens i Kieler Woche

Hedvig och Hugo Liljegren seglade hem en bronsmedalj i 470 på klassiska Kieler Woche. Inför onsdagens final var de i delad ledning och strax innan sista märket hade de greppet om guldmedaljen – men de tappade placeringar i slutet.

– Medaljracet gick inte riktigt vår väg. Det var flera situationer där vi gjorde bra ifrån oss, men också lärdomar att ta med sig. Vi åker hem många erfarenheter rikare, berättar Hedvig och fortsätter:

– Detta var vårt andra medaljrace någonsin och det första där vi faktiskt kunnat fightats i toppen. På så sätt blev det en perfekt uppvärmning inför sommarens mästerskap där målet är att vara i toppen.

För svensk del var det framför allt seglare från utvecklingslandslaget som försvarade de svenska färgerna i Kiel, när de i Swe Sailing Team nu är upptagna med förberedelser inför OS som startar om en månad.

Syskonen Hedvig och Hugo har hållit en jämn och hög nivå under hela regattan. I de totalt nio racen var de på pallen i fem.

Inför medaljfinalen låg de delad etta med den ukrainska besättningen. Och det blev en hård kamp dem emellan. Liljegrens var i ledningen på sista benet men passerades av både ukrainarna och en polsk besättning. Därmed fick svenskarna nöja sig med ett brons.

– I stort sett är vi nöjda mer vår insats. Både Hugo och jag är framför allt glada över stegen vi tagit med kryssfarten i hårdvind och att vägvalet på framför allt kryssarna är taktiskt och strategiskt bra. Med extra länsträning i vågor kommer vi kunna ta ytterligare steg, säger Hedvig.

I ILCA7 har Ludde Lindqvist också gjort en bra tävling. I medaljracet slutade han femma och blev därmed åtta i totalen.

I 49erFX var det inte mindre än tre svenska besättningar bland de tio bästa som fick segla om medaljerna på onsdagen. Bäst av svenskorna blev Julia Henriksson/Klara Johansson som slutade sjua, sju poäng före Klara Utterström/Ebba Berntsson som blev åtta. På tionde plats kom Maja Hansson-Mild/Linn Berntsson.