Ekerö vann sprint-SM för damer

  • 2 jun 2024

image: Ekerö vann sprint-SM för damer

Klara Häger och hennes besättning från Ekerö Båtklubb tog hem segern i SM i sprintsegling för damer som avgjordes i Saltsjöbaden i helgen. Med endast någon centimeters marginal var de före Maja Hansson-Mild och GKSS i finalen, vilket räckte till seger. Trea blev Runmarö YC.

– Vi är otroligt glada över segern och att vi till sist hittade nycklarna som vi kämpade med att finna i början av serien. Ekerö Båtklubb har haft en satsning på tjejsegling och två medlemmar i teamet kommer från den satsningen, superkul, berättar Klara Häger som styrde den vinnande båten.

Inför helgens sista race stod grundseriens segrare Maja Hansson-Mild från GKSS på samma poäng som Klara Häger och Ekerö BK, varför den som kom först i sista finalracet skulle ta hem segern. Med minsta möjliga marginal lyckades Klara Häger komma på platsen före Maja Hansson-Mild och därmed blev Ekerö BK svensk mästare. I besättningen ingick, förutom Klara Häger, även Karin Bäckström, Åsa Tryselius och Nila Grusell.

Under helgen har Baggensfjärden och Saltsjöbaden bjudit på propagandaväder, med soliga och härliga seglingsförhållanden, om än ganska lätta vindar. Den som behärskade vindarna bäst var Maja Hansson-Mild och GKSS som tog hem grundserien med god marginal.

Nytt för året är att man bara tar med sig sin placering från grundomgången till finalen, varför allt är öppet inför finalserien dit de sex bästa båtarna i grundserien var kvalificerade. Finalserien seglades sedan i två heat.

Spänningen var total inför sista racet och när de båda båtarna, som låg på samma poäng, samtidigt rundande var sitt märke inför sista undanvinden blev avslutningen gastkramande. Det såg ett tag ut som Maja Hansson-Mild, som låg längst ut på vänsterkanten, skulle få en sista puff in mot mållinjen. Men Klara Häger lyckades hålla emot och knipa andra platsen i sista racet, vilket ledde till totalseger.

Fullständig resultatlista finns i Sailarena

Bilder tagna av Claes Lundin finns här