Årets lag till Ungdoms-VM utsett

  • 10 jun 2024

image: Årets lag till Ungdoms-VM utsett

Ungdoms-VM eller Youth Sailing Worlds är den största och mest prestigefyllda tävlingen inom internationell juniorsegling. Tävlingen samlar de bästa juniorseglarna i världen och över 60 nationer deltar. Många av ikonerna inom internationell segling har stått på prispallen i Ungdoms-VM och svenska juniorer har genom åren nått stora framgångar.

Årets kval till Ungdoms VM inleddes med GKSS OCR i maj där samtliga klasser, ILCA, 29er och iQFOiL hade sitt första kval. Som vanligt bjöds det på ett fantastisk härligt arrangemang även om vädrets makter inte riktigt ville vara med och vi bjöds på mestadels svaga, nyckfulla vindar. Det andra och avslutande kvalet genomfördes för ILCA under deras SM i Ystad och för 29er under den traditionsenliga Ölmanäs skiff regatta. Helgens tävling Skanör Foiling Bonanza satte punkt för årets kval till Ungdoms VM då iQFOiL där hade sitt avslutande kval i utmanande förhållanden med kraftig vind och stora vågor. 

Även i år var det en intensiv fight om de åtråvärda platserna till Ungdoms VM och det var många som ville vara med i matchen. När vi summerar kvalen kan vi konstatera att vi i år får ett helt nytt lag där alla får chansen att för första gången vara med på ett ungdoms VM även om de flesta har god rutin av internationella tävlingar.

Vi gratulerar de som lyckats kvalificera sig, men det är nu det verkliga jobbet börjar för att kunna prestera på UVM som avgörs i Garda i mitten av juli. Precis som förra året kommer vi samarbeta med de övriga nordiska länderna på plats i Garda och kommer ha några extra dagar på plats för att tillsammans bygga teamet. 

 

Följande seglare kommer representera Sverige:

29er tjejVictoria Novak och Linnea Messing, Lommabuktens Seglarklubb

29er killeHenric Wigforss och Villiam Drakenberg, Kungliga Svenska Segelsällskapet

iQFOiLFabian Rehman, Falsterbokanalens Båtklubb

ILCA killeWilhelm Dahlberg, Kungliga Svenska Segelsällskapet

ILCA tjejOlga Schwartz, Umeå Segelsällskap

Teamleader: Robert Strange, Seglarförbundet

 

Victoria Novak, Linnea Messing, William Drakenberg och Henric Wigforss kommer representera Sverige i 29er

Wilhelm Dahlberg och Olga Schwartz tog platserna i ILCA

Fabian Rehman tog platsen i iQFOiL
 

Ungdoms-VM följer du via World Sailing Youth Worlds eller via lagets Facebooksida Ungdoms-VM i Segling.