Seniorsegling på XSS

  • 19 feb 2024

image: Seniorsegling på XSS

För några år sedan drog tre entusiastiska 65-plussare i gång lättsamma klubbkappseglingar med Finnjollar på De Tio Öarnas SS. Idag har gruppen växt och aktiviteterna betyder mycket – inte bara för gruppens medlemmar utan för hela klubben.

Finnjolleseglingarna för 65-plussare på De Tio Öarnas SS (XSS) på Hönö utanför Göteborg startade för cirka fem år sedan av tre mycket engagerade seglare. Alla hade någon slags seglingsbakgrund och alla var nyblivna pensionärer. Någon hade en Finnjolle, en annan seglade OK-jolle. Men de skaffade varsin Finnjolle och började kappsegla lite på skoj, en gång i veckan.

– Idag består gruppen av drygt 15 seglare som träffas regelbundet. De tre som drog i gång det är fortfarande de som driver gänget och som är mest aktiva. Nästan alla är över 65 år – även om det finns något enstaka undantag. Och upptagningsområdet är inte bara inom Öckerö Kommun utan de kommer från olika orter i och kring Göteborg, berättar XSS ordförande Per-Anders Liljedahl.

Från klubbens sida är man mycket glad och tacksam över att ha ett gäng unga pensionärer som inte bara engagerar sig i den egna seglingen och i den egna båten. De är också oerhört värdefulla för klubben på många andra sätt:

– Det här gänget hjälper till med så mycket. De har ju oftast mer tid än många andra av våra medlemmar. De är aktiva vid vinterförvaringen och på våren är de med och öppnar upp vår klubb. De har även byggt en ny altan och satt in en ny dörr – bara för att nämna något, säger Per-Anders.

Inte alla har varit kappseglare från början utan några har bara semesterseglat, därför är det viktigt att det inte blir för seriöst. Alla ska kunna vara med och det är en lättsam stämning på deras tisdagsseglingar. Och att det är just Finnjolle man seglar är ingen tillfällighet.

– Gängets engagemang är mycket riktat mot att det är just Finnjollar det handlar om. Det är en fantastisk båt och alla som är med äger en egen Finnjolle. En viktig del i det hela är inte bara själva seglingen utan också att man pysslar med sin båt. De köper och säljer och har sig, säger Per-Anders.

Tack vare gänget är XSS nu Sveriges största Finnjolleklubb. Men Finnjollen kan vara en relativt tuff jolle att segla, då man behöver kränga en del och vara uppmärksam på vind och sjö. Men det är samtidigt det som gör det kul, och när man får kläm på det är det fantastiskt roligt. Har man seglat jolle i sin ungdom är det oftast inte så svårt.

– Nu har vi en plan att kanske bygga en egen liten kåk, eller snarare verkstad, för det här gänget där de kan fixa med sina båtar och kanske lite annat åt klubben. En egen samlingslokal helt enkelt, säger Per-Anders.

De Tio Öarnas Segelsällskap grundades 1978 och har idag sin verksamhet i Hedens hamn på Hönö. Namnet kommer av de tio öar som Öckerö Kommun består av. Klubbens förkortning – XSS – kan te sig lite kryptisk men är ganska logisk där X står för den romerska siffran 10.  

Från Svenska Seglarförbundet uppmuntrar man nu initiativ som syftar till att få flera 65-plussare aktiva inom segling och ut på vattnet. Under de kommande två åren finns extra stöd att söka från förbundet, för de som vill satsa på segling för seniorer. För mer information kontakta Emelie Lindström på Seglarförbundet på emelie@ssf.se

Vill ni också starta upp +65 segling eller är ni redan igång och vill utbyta idéer med andra? Då är ni välkomna att delta i vårt kvällsforum den 13mars. Läs mer här (länk)

Läs mer om +65 klubbprojekt här (länk)