Tuff start på 470-VM

  • 27 feb 2024

image: Tuff start på 470-VM

Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson fick en tuff start på VM i 470 som inleddes på tisdagen på Mallorca. Efter en del väntan på vind kom tävlingen i gång och de regerande Europamästarna, Anton och Lovisa, fick serien 11-16-11 i de tre racen och ligger på 28:e plats i totalen.

– Vi var förväntansfulla, men tyvärr fick vi inte alls till vår racing. Alldeles för ofta blev vi offer för omständigheterna och passiva. Det här var en mycket tuff start för oss, säger Anton och fortsätter:

– Nu måste vi hantera denna bottenöppning på bästa sätt. Vi ska vara konstruktiva under kvällens analys och stänga dagen på bästa sätt.

Efter dagar med fina förberedelser bjöd Mallorca på en kall nordlig bris och det blev en del väntan på vind innan tävlingen drog i gång.

Förutom Anton och Lovisa deltar från Sverige, syskonparet Hedvig och Hugo Liljegren, som gör debut i ett senior-VM. Deras serie blev 20-17-26 och de ligger på 46:e plats i totalen.

De 60 deltagarna är uppdelade i två grupper med 30 båtar i varje. I ena gruppen (blå) seglar Anton och Lovisa och i den andra (gul) tävlar Hedvig och Hugo. I resultatlistan lägger man ihop de två grupperna, vilket innebär att besättningarna får en sämre placering än de har i sina race.

Mycket återstår av VM. Totalt ska ytterligare åtta race seglas innan allt avgörs i ett sista medaljrace på söndag, där de tio främsta gör upp om medaljerna.

– Det här var en prövning för oss, minst sagt. Men vi vet att vi kan bättre. Målet är att hitta tillbaka till vår racing, där vi tar initiativ på banan, säger Anton.

 

För mer information: 2024 470 World Championship