Vi välkomnar tjugo nya elever till våra seglingsgymnasium

  • 2 feb 2024

image: Vi välkomnar tjugo nya elever till våra seglingsgymnasium

Efter en omfattande antagningsprocess kan Svenska Seglarförbundet nu hälsa 20 lovande ungdomar välkomna till våra Seglargymnasium i Lerum, Motala och Vellinge med start hösten 2024.  

Det har i år varit en utökad ansökningsprocess till våra seglargymnasium, där man förutom ansökan och intervjuer även har utfört fystester och seglarna har varit på praktik hos respektive seglargymnasium. Allt för seglarna ska få en bättre bild av vad det innebär att gå på ett idrottsgymnasium och lärarna ska lära känna de sökande. Detta har underlättat såväl antagningsprocessen som seglarnas förutsättningar lyckas med en långsiktig och hållbar satsning.

Rekryteringen har pågått sedan tidig höst och avslutades i slutet av januari. Årets antagningar följer föregående års trendbrott med fler kvinnliga än manliga ansökningar. Bland de antagna är könsfördelningen helt jämn och toi tjejer och tio killar kommer till hösten att få börja sin gymnasieutbildning med inriktning på segling i Motala, Lerum och Vellinge. 

Seglingsgymnasierna innebär världsunika utbildningar där idrottsintresserade elever kan kombinera sina gymnasiestudier med sin idrott och även få betyg i sin idrott, i ämnet Specialidrott. Svensk segling har tre seglingsgymnasium med riksintagning. I Motala och Lerum fokuserar man på klasserna ILCA och 29er och i Vellinge ligger fokus på våra foilande klasser. 

Per Frykholm, tränare i Lerum, Björn Alm, tränare i Motala och Martin Strandberg, tränare i Vellinge har alla många års erfarenhet av att utveckla unga seglare. Tillsammans med Seglarförbundets barn- och ungdomsansvarige Robert Strange höll de under fem intensiva dagar intervjuer med förhoppningsfulla och laddade seglingsungdomar som ansökt till seglargymnasierna.   


 

Faktaruta 

Antagna till Seglargymnasiet Motala: 

Nora Palm, Gävle – GSS

Lova Leringe, Lidingö – LiJS

Kajsa-Lotta Ölmestrand, Uppsala – USS (åk2) 

Henriette Bergström, Lidingö – LiJS

Ella Méline Borgenstierna, Onsala – SS Kaparen

Nils Zander, Nynäshamn – NSS

Marius Graudums, Ingarö – KSSS

Felix Impavaara, Helsingfors – HSS

 
Antagna till Seglargymnasiet Lerum: 
Ella Fagerberg, Kullavik – GKSS

Freja Björling Duell, Onsala – SS Kaparen

Stina Westberg, Kållered – KKKK

Vendela Egeland, Torslanda – HjBK/GKSS

Adrian Vincent Domack, Västra Frölunda – GKSS

Gustav Nilsson, Pixbo – GKSS

Gustav Skålén, Säffle – SSÅV

Lukas Wolfgang, Torslanda – GKSS

 

Antagna till Seglargymnasiet Vellinge: 

Maja Larsson Bergqvist, Lerberget – LBSK

Björn Knox Jönsson, Limhamn – LBS

Valter Fransson – MSS

Nils Netterlid, Lomma – LBSK