Anton och Lovisa avancerar på 470-VM

  • 28 feb 2024

image: Anton och Lovisa avancerar på 470-VM

Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson hämtade sig något efter den lite svaga inledningen av 470-VM. På onsdagen blev de nia och åtta i de två seglingar som avgjordes och de avancerar till 22:a plats i totalen.

– Idag ville vi göra varandra bättre i båten och fortsätta att pusha hela vägen runt banan. Jag tycker att vi gjorde det bättre än igår, även om vi tyvärr inte lyckades knyta ihop säcken helt, säger Lovisa.

Mallorca bjöd på lite mer vind på onsdagen än under premiärdagen – runt 5-9 m/s på onsdagseftermiddagen. Men fortfarande är det kyligt. Prognosen för torsdagen lovar lite mer värme och sol. Men inte lika mycket vind.

– Idag var det nordlig vind, något starkare än igår. Kryssmärket låg nära land och det var vrid som såväl tryckskillnader. Trycken var viktiga och det var viktigt att våga gå ut hela vägen mot kanterna för att hämta trycken.

För Hedvig och Hugo Liljegren går det hyfsat för att vara deras första senior-världsmästerskap. Efter att blivit 22:a och 24:a på onsdagen ligger de på 48:e plats i totalen.

Efter fem race delas nu startfältet på 60 båtar upp i ett guldfleet och ett silverfleet. Det betyder att de 30 främsta seglar mot varandra i samma fleet och de som ligger på plats 31-60 seglar i ett annat fleet. Totalt väntar två race per dag på torsdag, fredag och på lördag. På söndagen får de tio bästa mötas i ett finalrace där medaljerna ska fördelas och där dubbla poäng står på spel. Om Anton och Lovisa lyckas ta sig dit återstår att se.

– Vi fortsätter att ta ett race i taget, att tro på vår förmåga och våga lära oss av misstagen för att ta steg framåt, säger Lovisa.

I topp är det dubbelt japanskt och även japanskt på femte platsen. Kanske beror deras fina VM-resultat hittills på att samtliga tre besättningarna är ute efter att få representera Japan på OS i Paris om fem månader.

 

För mer information: 2024 470 World Championship