Johanna Hjertberg får vänta på en OS-plats

  • 3 feb 2024

image: Johanna Hjertberg får vänta på en OS-plats

VM i iQFOiL avslutades på lördagen och för Johanna Hjertberg betyder hennes 38:e plats att hon får jaga vidare efter en svensk nationsplats till OS i Frankrike i sommar. Nästa möjlighet blir på världscupen i franska Hyères i slutet av april.

– Mitt stora mål är att kvalificera Sverige till OS i världscupseglingarna i Hyères. Det kommer krävas hårt jobb fram till dess, men jag är motiverad att göra jobbet, säger Johanna.

VM på Lanzarote, som nu är över, blev ändå något av en framgång. Visserligen blev det en tung avslutning för Johanna med diskvalificering i tre race i rad för tjuvstart under hennes sista tävlingsdag.

Tidigare har Johanna ofta startat försiktigt. Men i takt med att hon känner att hon kan slåss med de som är mellan 10-20 i världen, så försöker hon starta lite mer aggressivt. Kanske finns där en liten ovana med tempot och hur tajt det är i guldfleet. Men förutom tjuvstarterna så har övriga dagar på VM gett henne ett kvitto på att hon är på rätt väg.

Jag är nöjd med min insats på VM. Jag har lagt in ytterligare en växel i träningen under hösten och vintern så det är väldigt roligt att se ett lyft resultatmässigt. Framför allt är det kul att jag lyckades hålla stabila resultat alla dagar under regattan. Men jag avslutade sista dagen med lite för tidiga accelerationer, vilket ledde till tjuvstarter. Det drar jag lärdomar av och fortsätter jobba med, berättar Johanna och fortsätter:

– Redan under VM förra säsongen var kryssarna på en ganska hög nivå. Till detta VM har jag fokuserat mycket på länsarna, både fart och manövrar, för att höja nivån på helheten. Även konditionen har varit i fokus, vilken jag också tycker har gett mycket. Nästa steg är att lyfta manövrarna ytterligare och att förfina en del taktiska färdigheter. Och så vill jag segla många race.

I herrklassen slutade Vidar Nyström på en 89:e plats bland 118 startande.

 

För mer information: 24' iQFOiL World Lanzarote | iQFOIL Class (iqfoilclassofficial.org)