Vindfattigt ILCA-EM avgjort

  • 23 feb 2024

image: Vindfattigt ILCA-EM avgjort

Ludvig Lindqvist blev bäste svensk med en 42:a plats i ILCA-EM som avslutades utanför Aten i Grekland på fredagen. Lätta vindar och inställda race har präglat mästerskapet som vanns av Veltteri Uusitalo från Finland.

– Det har varit en lång regatta med mycket väntan och därmed även många race de dagar då det väl kom vind, berättar Ludvig och fortsätter:

– Under kvalet tog jag mycket initiativ i min segling och lyckades fokusera på att ta vara på varje race. Det är något jag är väldigt nöjd med och tror är viktigt att fortsätta med. Dock under finalen tappade jag den förmågan något och det gjorde stor påverkan på min prestation.

I princip alla årets seglings-EM och -VM i de olympiska klasserna ska avgöras under våren, för att vara klara i god tid till OS i Paris som inleds i slutet av juli. För ILCA-seglarna innebar det att många tvingades åka direkt från VM i Australien som slutade 31 januari till EM i Grekland som började 18 februari.

Flera av de länder och seglare som redan är klara för OS valde därför att avstå EM. Bland annat Sveriges just nu bästa ILCA 7-seglar, Emil Bengtson, prioriterade träning framför att stressa i väg till ett nytt mästerskap. Även OS-klara Josefin Olsson avstod från att delta på EM.

Endast Ludvig Lindqvist, Wilhelm Kark och Erik Norlén valde att åka till Grekland och väl på plats blev drygt halva mästerskapet en enda lång väntan på vind. Under de inledande fyra dagarna, av totalt sex, kunde endast två race genomföras. Till slut kom dock lite vind och det blev ytterligare fem race och därmed totalt sju och tillräckligt många för att mästerskapet skulle godkännas. Därmed blev EM en lättvindsregatta till skillnad mot VM i Australien där det var mycket tuffare.

– Under VM hade vi en betydligt starkare vind över hela mästerskapet, samtidigt som vi saknade några av dem bästa här på EM. Därmed beprövades nya kvalitéer under EM. Att jag lyckats ta kliv framåt under båda regattorna ser jag som något positivt och ett tecken på att min segling har förbättrats i hela vindregistret. Med det sagt finns det flera punkter som jag tycker kan förbättras och jag är väldigt taggad på att jobba vidare på dem under våren, säger Ludvig.

Wilhelm Kark slutade på 64:e plats och Erik Norlén kom på plats 99 av totalt 136 deltagare.

 

Läs mer här: 2024 ILCA Senior Europeans – 2024 ILCA Senior European Championships (eurilca-europeans.org)