KSSS vann i Sailing Champions League

  • 14 apr 2024

image: KSSS vann i Sailing Champions League

KSSS blev i helgen första svenska klubb att vinna en tävling i herrarnas Sailing Champions League. I konkurrens med 20 europeiska toppklubbar seglade de hem segern i årets andra kval som avgjordes i Berlin.

– Vi är givetvis mycket nöjda. Det är faktiskt första gången som teamet seglar tillsammans igen, sedan vi seglade i Sailing Champions League på Sardinien 2020, säger rutinerade skepparen Björn Hansen.

Sailing Champions League avgörs i korta sprintrace och efter tre dagar där samtliga 20 deltagande klubbar hade seglat 16 race låg KSSS på tredje plats. Därmed var de klara för söndagens final där de fyra bästa gjorde upp om segern.

I finalen var Björn Hansen och hans besättning stensäkra. De vann de två finalracen och därmed var segern deras. Tvåa blev hemmaklubben Berliner Yacht Club, trea kom tyska Norddeutscher Regatta Verein och fyra Nyländska Jaktklubben från Finland.

– Hemligheten är att ha roligt och segla med vänner och pusha varandra till att bli bättre och bättre i varje race. Det viktiga är att segla som ett lag, säger Björn Hansen.

Sailing Champions League-säsongen för herrar består av tre kvaltävlingar och en final. Kvalen avgörs/har avgjorts i Vilamoura (15-17 mars), Berling (12-14 april) och Warnemünde (6-8 juli). Finalen arrangeras i Vilamoura 26-29 september.

De främsta klubbarna i Allsvenskan 2023 har fått en inbjudan till kvalet. Totalt deltar cirka 20 europeiska klubbar i varje kval och till finalen 2024 kommer 21 klubbar att vara kvalificerade.

Någon svensk klubb har inte varit på pallen i en Sailing Champions League-tävling på herrsidan – förrän nu. Däremot har Sverige haft en vinnare av finalen i Womens Sailing Champions League. Det var när Johanna Bergqvist och hennes besättning från Hjuviks BK vann i Cascais 2021.

Bästa resultatet på herrsidan är från 2019 då just Björne Hansen blev femma i finalen som då avgjordes i schweiziska S:t Moritz.

Förutom Björn Hansen ingick Mathias Hermansson, Pontus Meijer och Mathias Dahlman i KSSS besättning. KSSS hade ytterligare en besättning med i kvalet i Berlin eftersom klubben blev erbjuden ett ”wild card”. KSSS 2 seglades av Urban Nyhammar, Viking Kjellström, Dag Gustafson och Stefan Karlsson och slutade på 16:e plats.