Hjuvik vann årets första tävling i Allsvenskan Segling

 • 14 maj 2023

image: Hjuvik vann årets första tävling i Allsvenskan Segling

Hjuviks BK från Göteborg seglade hem segern i årets första tävling i Allsvenskan i segling som avgjordes i helgen i strålande sommarväder på Baggensfjärden utanför Stockholm.

– Vi ville segla vårt eget race, hålla oss rätt i skiften, segla snabbt och rent. Det var tighta rundningar och vi försökte hålla oss borta från straff, berättar Hjuviks rorsman Joe Burns, och fortsätter:

– Inför sista racet visste vi vilka som låg nära oss poängmässigt och hur många poäng vi behövde slå Strängnäs med. Vi försökte sätta press på ledarna i starten och det blev som vi hade tänkt oss.

Baggensfjärden har erbjudit ett strålande sommarväder med ömsom lite, ömsom mycket vind.

Den här helgen har bjudit på ideala förutsättningar med sol och vind. Ett perfekt genomfört arrangemang och där besättningarna presterat på högsta nivå. Det här har varit sprintsegling när den är som allra bäst, säger tävlingsledaren Claes Lundin.

Inför tävlingarna pratades det en del om arrangörsklubben KSSS, de regerande mästarna från Åmålsviken och några andra starka klubbar som Halmstad, Ljungskile och Sotefjorden. Men även Hjuviks BK, som skickat en ung besättning med en snittålder runt 23 år, nämndes med respekt. I besättning ingick bland andra Isabelle Bergqvist som har en seger i Womens Sailing Champions League som en av sina främsta meriter. De övriga i besättningen var Joe Burns, Filip Karlsson och Julia Stålberg.

Men det var Strängnäs, med Kristoffer Elffors, Andreas Emmoth, Jonas Svensson, Wanja Berg och Ellen Jiselmark som var i ledningen nästan från start till mål. De ledde både efter fredagens inledande seglingar och inför söndagens avslutande seglingar, efter bland annat tre spikar på lördagen. Inför helgens absolut sista race var de fyra poäng före Åmålsviken och Hjuvik, men tjuvstartade i finalen och därmed var deras möjlighet att vinna mer eller mindre borta.

Även om det är surt att falla på mållinjen så gjorde Strängnäs en bra tävling. Så sent som i höstas var de nära att förlora sin allsvenska plats. Efter fyra tävlingar slutade de på 15:e plats i tabellen – på samma poäng som Örnsköldsvik som kom på 16:e plats och som tvingades till ett tufft kval för att ta tillbaka sin plats i Allsvenskan.

På tredje plats i helgen kom de regerande mästarna från Åmålsviken som representerades av Tomas Skålèn, Gustav Skålèn, Fredrik Pettersson, Katrin Steverding och Frida Sundblad.

Nu drar allsvenskan vidare och nästa deltävling avgörs hos GKSS i Långedrag (2–4 juni). Därefter står de regerande mästarna från Åmålsviken som värd innan säsongen avslutas i Strängnäs (14–15 oktober).

 

Allsvenskan efter 1 av 4 tävlingar:

 1. Hjuvik BK
 2. Strängnäs SS
 3. SS Åmålsviken
 4. GKSS
 5. Sotefjorden SS
 6. Ekolns SK
 7. KSSS
 8. Oxelösunds SS
 9. Upsala SS
 10. Halmstad SS
 11. Gamla Stan YS
 12. Malmö SS
 13. Stenungsund SS
 14. Ekerö BK
 15. Ljungskile SS
 16. Skanör BK
 17. Örnsköldsvik SS
 18. SS Kaparen

 

Program Allsvenskan 2023

 • 12–14 maj, Saltsjöbaden, deltävling 1.
 • 2–4 juni, Långedrag, deltävling 2.
 • 18–20 augusti, Åmål, deltävling 3.
 • 15–17 september, Strängnäs, deltävling 4.
 • 14–15 oktober, Marstrand, kval till Allsvenskan 2024

 

Helgens tävling visas i ett sammandrag i Sportkanalen/TV4 måndag 15 maj kl. 21:30.