Premiär för Allsvenskan Segling 2023

  • 11 maj 2023

image: Premiär för Allsvenskan Segling 2023

Till helgen (12–14 maj) drar Allsvenskan i segling i gång. Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar samlas i Saltsjöbaden utanför Stockholm där KSSS arrangerar årets första, av totalt fyra, deltävlingar.

Fjolårets Allsvenska bjöd på en något överraskande segrare då SS Åmålsviken seglade hem guldet före regerande mästarlaget KSSS. Stockholmarna snuvades därmed på det allsvenska guldet som de för övrigt vunnit sex av de åtta år som tävlingen har arrangerats.

– Att vi vann Allsvenskan förra året var en stor skräll. Vårt mål inför förra säsongen var att komma topp sex totalt, samt också att komma topp sex i varje deltävling för att på så sätt få segla finalracet. Att ha som målsättning att återigen vinna hela Allsvenskan är att gapa efter för mycket, säger Åmålsvikens skeppare Tomas Skålén och fortsätter:

– Årets förberedelser har varit lite annorlunda. Dels kom vi i gång sent då vi länge hade is i hamnen. Dels har vi haft två lag som seglat Sailing Champions League-kval. Målsättningen i år är att komma topp sex i varje deltävling samt att vara topp tre i minst två av dem så får vi se hur långt det räcker.

Förutom Åmålsviken blir KSSS givetvis farliga på sina egna hemmavatten. Men även klubbar som Halmstad och Sotefjorden skickar mycket rutinerade seglare. Intressant är att Ljungskile har erfarne Björn Wärnberg samt de rutinerade damerna Thea Enander och Tova Källerfelt. Alla klubbar måste segla med minst två damer samt en ungdom, så Ljungskile kan ha en fördel av att ha tillgång till just duktiga damer och ungdomar. Även Hjuvik brukar vara duktiga på damsidan och ställer upp med Isabelle Bergqvist som rorsman. Isabelle har bland annat varit med och vunnit finalen av Womens Sailing Champions League.

På respektive deltävling ska en besättning bestå av fyra eller fem tävlande och det ska vara minst två av varje kön, samt en ungdom (upp till 25 år). Tävlingen genomförs i direktdömda landnära sprintseglingar i sex tävlingsutrustade J/70:or. Förhoppningen är att hinna med 45 race under tre dagar.

– Det blir en ovanligt intressant och spännande säsongsstart. Många klubbar satsar alltmer på Allsvenskan och sprintseglingen generellt är på stark frammarsch, både här i Sverige och internationellt. Vi har flera svenska klubbar som även vill segla i Sailing Champions League och för att nå dit behöver man prestera bra på Allsvenskan, säger tävlingsledaren Claes Lundin.

Samtliga deltävlingar kommer att sändas live på Youtube och Facebook med professionella kommentatorer, analyser och reportage. Nytt för året är också ett halvtimmes långt sammandrag av seglingarna som kommer att sändas på måndagar, efter varje deltävling, i Sportkanalen/TV4. Första programmet sänds 15 maj kl. 21:30.

Deltävling 1 avgörs hos KSSS på svårseglade Baggensfjärden i Saltsjöbaden 12–14 maj. Det vill säga på samma ställe där finalen avgjordes 2022. Därefter blir det tävlingar hos GKSS i Långedrag (2–4 juni) och hos mästarna Åmålsviken i Åmål (18–20 augusti) innan säsongen avslutas i Strängnäs (14–15 oktober).

 

Deltagare Allsvenskan 2023

SS Åmålsviken, KSSS, Sotefjorden SS, GKSS, Stenungsund SS, Halmstad SS, Gamla Stan YS, Malmö SS, Ljungskile SS, Hjuvik BK, Upsala SS, Ekerö BK, Skanör BK, Ekolns SK, Strängnäs SS, Örnsköldsvik SS, SS Kaparen, Oxelösunds SS.

 

Program Allsvenskan 2023

  • 12–14 maj, Saltsjöbaden, deltävling 1.
  • 2–4 juni, Långedrag, deltävling 2.
  • 18–20 augusti, Åmål, deltävling 3.
  • 15–17 september, Strängnäs, deltävling 4.
  • 14–15 oktober, Marstrand, kval till Allsvenskan 2024

 

Seglingarna sänds live och kan följas på YouTube: