Anton och Lovisa vann första racet på EM

  • 15 maj 2023

image: Anton och Lovisa vann första racet på EM

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson fick en flygande start på 470-EM i San Remo, när de vann första racet. Men måndagen slutade inte lika positivt som den började. I andra racet blev de 22:a och i sammandraget ligger de på 18:e plats av 65 båtar.

Mycket återstår innan medaljerna är fördelade kommande lördag. Men en bra start ger givetvis självförtroende. Även om det var en dag med både framgång och motgång för de regerande Europamästarna från Sverige.

– Seg start på mästerskapet med väntan både på land och på vattnet. Men tävlingsledningen var fast besluten att få till race. Efter att ett åskmoln skingrat sig kom en ljummen bris in från väst. En sjöbris men med liten twist. Vi hade beslutat oss för att segla aggressivt och gjorde en bländande första kryss i första racet och rundade etta, säger Lovisa om segern i första racet och fortsätter:

– Vi hade en tydlig plan för dagens andra race. Men lite sämre utförande gjorde att vi rundade första märket som tia. Sen ville vinden annat. Det vred vilt och tyvärr tappade vi fokus på den stora bilden och tappade många båtar. Surt, men vi laddar om för tidig start imorgon.

Anton och Lovisa vann EM i fjol i sitt första internationella mästerskap tillsammans. Och just Europamästerskap verkar passa Anton som vann EM både 2018 och 2019 – men då tillsammans med Fredrik Bergström eftersom 470 seglades i en damklass och en herrklass. Men numera är 470 en mixad klass i OS och det första Europamästerskapet vanns alltså av Anton och Lovisa. Frågan är om de lyckas försvara sin titel.

– Vi fick inte den öppningen vi önskade oss, men vi vill fajtas för medaljerna, säger de.

 

Läs mer här: 2023 470 Class Open European Championship